Ulukışla Kaymakamı Ferhat Atar'ın talimatı ile  Ulukışla İlçesinin yer aldığı tarihi arşiv yazışmaları derleniyor. 

Haber: Selim GÖKEL - özel

Ulukışla arşiv çalışmaları kapsamında Ulukışla Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan ekip ile Ulukışla ile ilgili Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki geneli ilgilendiren ve unutulmaya yüz tutan bilgi ve belgeleri temin ederek, Ulukışla tarihine ışık tutuyor. Bu özel ve gizli olmayan belgeleri yayınlayarak Ulukışlalı vatandaşları bilgilendiriyor.

 

İLK BELGE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E AİT VE TREN YOLU İÇİN

 Ulukışla Kaymakamlığı İlçe ile ilgili arşiv çalışmalarından 3 ayrı belgeyi yayınladı.

Bunlardan birincisi  Türkiye Cumhuriyeti kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk imzalı 13.02.1929 tarihli  Ulukışla-Kayseri tren yolu hattının yapılması talimatıArşivden temin edilen yazıda bir grup vatandaş tren yolu hattının Nevşehir üzerinden Kayseri’ye geçirilmesini istemekte ise de, Mustafa Kemal Atatürk tarafından mevcut Ulukışla-Niğde-Kayseri projesinin değiştirilmemesi ve Ulukışla-Niğde Develi-İncesi-Boğazköprü üzerinden devam ettirilmesini istiyor.  Yazıda yapılan keşifler, bütçe durumu ve bölgenin meyve taşımacılığı da dikkate alınıyor.

 

ÇİFTEHAN’IN NAHİYE YAPILMA KARARNAMESİ

Ulukışla İlçesinin arşivlerden bulunan ve yayınlanan 2. Belgede ise 13 Aralık 1940 tarihli zamanın Reisicumhur’u İsmet İnönü imzasını taşıyor. Yazıda Çiftehan adıyla 14 köyden oluşan yeni bir nahiye kurulmasını içeren kararname var.

Yazı içeriğinde ; Kararname, bağlı köy listesi ve nahiye olma gerekçesi bulunuyor. Yazı içeriğinde Çiftehan’da kaplıca olmasından dolayı yazın kalabalık olduğunu, asayiş açısından ve hükümet işlerinin daha rahat yürütülebilmesi için  nahiye yapıldığı belirtiliyor ve Çiftehan 13 Aralık 1940 yılında kasaba oluyor. Çiftehan nahiyesine,  Kaçak, Ömerli, Ardıçlı, Elmalı, Horuz, Katrancı, Muradı, Çifteköy, Maden, Alihoca, Tabaklı, Tekneçukur, Kozluca ve Çanakçı köyleri bağlanıyor.

 Çiftehan yıllarca nahiye – kasaba olmasına rağmen geçtiğimiz yıllarda köye dönüşmüştü.

 

ULUKIŞLA MAHALLE MUHTARLARININ MENDERES’TEN TALEPLERİ

 Ulukışla arşivlerinden  3.  Olarak yayınlanan  bir başka belge ise; Ulukışla ilçesine bağlı Alpagut, Mısırlı, Kadılar, Mehmet Paşa ve Ballık Mahallelerinin muhtarlarının 1957 yılında dönemin başbakanı Adnan Menderes’e yazdıkları mektup.

Ulukışla ilçesindeki 5 mahalle muhtarları  Adnan Menderes’e yazdıkları mektupta, o zaman 5000 olan Ulukışla nüfusunun tarımla geçimini sağladığı, son 4 yıldır yaşanan  kuraklıktan dolayı çiftçilerin çok zor durumda oldukları ve Ziraat Bankası kredi borçlarının taksitlendirilmesini istiyorlar. Muhtarlar ayrıca okulsuzluktan dolayı okuyamayan 400 kadar çocuğun olduğunu ve okul inşaatı konusunda taleplerini dile getiriyorlar.

Başbakan Adnan Menderes  ise mektubu ilgili banka ve bakanlıklara yönlendiriyor, sonuçtan da bilgi verilmesini emrediyor.

 

Ulukışla Kaymakamlığının böylesi arşiv çalışmasının diğer İlçe Kaymakamlıkları tarafından yapılmasında ilçelerin tarihinin bilinmesi, ışık tutulması açısından çok faydası olacak. 

Editör: TE Bilişim