Ulukışla'da Aydın Doğan'ın ortaklığındaki Gümüştaş Madenciliğe ait maden işletmesinin siyanür ile altın çıkaracağı, çevreye zarar vereceği, doğa ve sualtı kaynaklarının zarar göreceği, bölgenin tarımına olumsuz etki edeceği konusunda  2009 ve 2012 yılları arasında bölgede köylüler eylemler yapmıştı. Ulukışla'nın zarar gören köylerindeki eylemler Niğde Merkezine kadar sıçramış Niğde'de eylemler yapılmıştı. Ancak bütün tepkilere rağmen maden işletmesi yine de açılmıştı. Bu konudaki haberler ulusal medya ve sitemizde yer almıştı. 

O zamandan bugüne kadar konu gündemden düşmüştü. Çevre Derneklerinin, köylülerin bütün uyarılarında haklı oldukları bugünlerde anlaşıldı. 

Tepeköy Muhtarı Tevfik Sonat geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada köylerinde bir tarlada biçer döverin bir obruğa çökmesi sonucunda oluşan obruğun içinde kimyasal sızıntı olduğunu fark ettiklerini. Topraklarının ve sularının kimyasal maddeler ile zehirlendiğini belirten bir açıklama yaptı. 

Muhtar Tevfik Sonat köylüler ile birlikte kimyasal atıkdan dolayı oluşan obruğun başında video görüntülü  bir açıklama yaptı. 

VİDEOYU LÜTFEN İZLEYİN. 

İNSANI ANINDA ÖLDÜRECEK KİMYASALLAR VAR... MUHTAR İMDAT DİYOR...

Muhtar Tevfik Sonat açıklamasında; "2012 yılında Gümüştaş Madencilik işletmeye başladı. O zaman da tedirginliklerimizi ilettik. Bu tedirginliklerimizle maalesef karşı karşıya kaldık. Bu tesis yaklaşık 8 yıldır faaliyet sürdürüyor. 2018 yılında ikinci bir tesis için bir ÇED süreci oldu. Köylü geçmişte kapsamlı bir şekilde bilgilendirilmedi. Biz bu ÇED sürecini dikkate aldık. Durdurulmasını istedik, çünkü bizlere iyi anlatmadılar. Köy yollumuz ÇED sürecine dahil edildi, yani imara sokuldu.  Bu konuda Çevre Bakanımıza durumu ilettik. Biz istihdama karşı değiliz. Bazı çevrelerde yalan yanlış bilgilendiriliyor. Burası Ulukışla'da değil, Tepeköy'de,  Ulukışla Belediye Başkanı Ali Uğurlu halkı yalan yanlış bilgilendirerek bir kampanya başlatmış. Ben buradan Ali Uğurlu Başkana ve yanlış bilgi verenlere sesleniyorum. Bu işin altından kalkamazsınız. Bu vebali ödeyemezsiniz. Bu bölgeden defalarca İl Çevre Müdürlüğünden gelen ekiplerce numuneler alındı. Hem özel labaratuvarlar hemde devlet labaratuvarları ile tahliller yapıldı. Bu sonuçlara göre burada insanı anında öldürebilecek kimyasallar var. Burası çok kurak, bizler buradan 200 metrerin altında suyu zor bulurken, burada bir kepçe vuruyoruz, su çıkıyor. çıkan su kimyasal, ağaçlar kurudu. Bu tesis köyümüze 430 metre mesefade. Şimdi hangi akıl, hangi vicdan buna yapılan işler güzel, mantıklı, çevre katliamı yok. İnsanlar zarar görmez diyebilir. Kim diyebilir? Bunu diyecek adamın ya aklından zoru vardır. Yada başka işlere girmiştir. Bizler Tepeköy halkı olarak yasal yollardan kendi mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz..."  diyerek konuşmasına devam etti. 

Siyanürlü, kimyasallı çukurların etrafı şeritlerle kapatılırken köylü hayli tedirgin.  Kirazı ve meyvesi ile ünlü Ulukışla'nın diğer köylerinde de tedirginlik oluştuğu tarımsal ürünlerinde bu kimyasallardan etkilenip sağlık ve ekonomik açıdan zarara uğrayacaklarını gerek sosyal medyadan gerekse görüştüğümüz köylüler belirttiler. 

Aşağıda göreceğiniz fotoğralar Niğde Ulukışla TEPEKÖY köyü sınırları içerisinde faaliyet gösteren Gümüştaş madencilik Cevher (Altın) ayrıştırma tesisinin Siyanür atık havuzundan tarım arazilerimize sızan kimyasal şu nedeniyle yazın hasat zamanı biçer döverim batması sonucu tarlamızda oluşan obruk 'tan kimyasal sızıntı olduğunu anlamış bulunmaktayız.Alo 181 hattına müracatımız neticesinde 12.11.2019 ve 22.11.2019 tarihlerinde alınan su ve toprak numune sonuçlarına Niğde Çevre İl müdürlüğü cevap vermedi sonuçları merakla bekliyoruz.Bizler tarafından'da numune alınarak analiz yaptırılmıştır.Sonuçların akabinde tarlamızın kirletilmiş olduğu tespit edilmiştir.Köyümüzü,tarlamızı ,topraklarımızı ve sularımızı kirletenlere karşı gerekli Adlı mucadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz Köylümüz tedirginlik içerisindedir.Doğanın toprağın ve suyun kirli olduğu bir yerde nasıl olurda ikinci bir zehir saçan fabrikaya evet deriz.Çevre Bakanımız sayın Murat KURUM Beyin Allah rızası için yardımlarını bekliyoruz.

ULUKIŞLA BELEDİYE BAŞKANINDAN  BELEDİYE ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI

Ulukışla İlçe Belediye Başkanı Ali Uğurlu ve beraberindeki siyasi parti temsilcileri, Belediye Binası önünde ortak görüş bildirdiler. Yaklaşık 10 yıl önce kurulan ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan Gümüştaş Madenciliğin Ulukışla ilçesine demir, çinko ve kurşun gibi madenleri işleyecek yeni bir fabrika kurulacağını söyledi.

AK PARTİ'Lİ ULUKIŞLA BELEDİYE BAŞKANI SİYANURLE ALTIN ÇIKARDIĞI İDDİA EDİLEN ŞİRKETİ SAVUNDU

Siyanür olmadan arama yapılacağının altını çizen Başkan Uğurlu, bazı çevrelerce yeni kurulacak olan fabrikaya karşı çıkıldığını ancak ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak bu yeni fabrikanın açılmasına kimsenin engel olamayacağını belirtti. Ulukışla İlçe Belediye Başkanı Ali Uğurlu, ilçeye yeni bir iş kapısının açılacağını ve birçok vatandaşın burada iş imkânı bulacağını söyleyerek açıklamasına devam etti. Başkan Uğurlu, “10 yıl önce ilimize kurulan Gümüştaş Madencilik,  ilçe ve ülke ekonomimize katkı sağlamak hem de Bolkar Dağlarında bulunan madenlerimizi çıkarmak adına faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar herhangi bir sıkıntı olmadı, şuan şirketin ayrıştırması gümüş ve altın madenleri üzerine devam etmektedir. Ancak son günlerde bununla ilgili bir takım sıkıntılar olduğunu ve yalan yanlış haberler yapıldığı ortaya çıkmaktadır. Şirket ise bunla ilgili çalışmalar yapmaktadır,  buradan da sesleniyorum Türkiye Cumhuriyeti’nin yasaları vardır. Bir tek vatandaşımızın saçının teline dahi bir şey olsa bundan hepimiz alınırız. Kurum ve kuruluşlarımız bu konuları ciddi anlamda takip etmektedir, bir sorunda yoktur. Sorun oluşacağı takdirde kimsenin şüphesi olmasın biz her zaman halkımızın yanındayız, önce sağlıktır. Konuların farklı yerlere çekilmesi yanlıştır” dedi.

İlçemize Fabrika Yapılsın İnsanlarımız İş Bulsun!

Yeni kurulacak olan fabrika hakkında konuşmasına devam eden Ulukışla Belediye Başkanı Ali Uğurlu, bu fabrikada demir, çinko ve kurşun gibi madenlerin çıkarılacağını söyleyerek, “aynı fabrika Gümüşhane’de faaliyet göstermektedir. Altını çizmek istediğim bir konu ise bu madenler çıkarılırken kesinlikle siyanür kullanılmamaktadır.  Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak bu fabrika ayrıca ihracatta yapmaktadır. İlçemizde birçok vatandaşımıza iş imkânı sağlayacak, ihracat yapacak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan bu fabrikanın kurulmasına bir takım çevreler tarafından itiraz ediliyor ve karşı çıkılıyor. Ulukışla Belediye Başkanı olarak, siyasi parti temsilcilerimizle, muhtarlarımızla ve Ulukışla halkımızla ilçemize yapılacak olan bir yatırımı kim yapacak olursa olsun, Dini, dili, ırkı, mezhebi ne olursa olsun ilçemize fabrika yapılsın inşalarımız iş bulsun diyoruz. Bir takım çevreler 300 imza topluyor bu yapılmasın diyor, bizde ortak düşünce diyoruz ki biz toplayalım imza ve bu fabrika yapılsın. Allah’ın izni ile buna kimse karşı çıkamayacaktır. İlçemizde faaliyet gösteren Gümüştaş Madencilik hakkında bir araştırma yaptık. Bu madende 700 işçimiz dolaylı yollardan iş imkânı buluyor. Şirketler gelip ilçemizde insanlarımıza iş ve aş veriyorsa bunu desteklememiz gerekiyor. İlçemizin yöneticileri olarak bizlerin bunu desteklemesi gerekiyor, buradan yetkilileri de göreve davet ediyorum. Bu şirketlerin bir eksiği hatası var ise devletin kurum ve kuruşları takip etsin ancak eksiklikleri yoksa bu fabrikaların hem ilçe hem de ülke ekonomimize katkı sağlamasını istiyoruz. Tabi ki bizim Gümüştaş Madencilik’ten de bazı taleplerimiz var. Fabrika yapılsın çalışsın sonuna kadar arkasındayız. Fabrikada çalışan işçilerimizin özlük hakları ve sendikal faaliyetleri konusunda işçilerimizin yanına yer almalarını istiyoruz. İşçi alımlarında Ulukışla ve köyleri tercih edilsin istiyoruz. İlçe dışına yapılan servislerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Ticaretin tamamen ilçe ve köylerinde kalmasını istiyoruz. Çevre ve insan sağlığına dikkat edilmesini talep ediyoruz. Halkla ilişkiler biriminin kurulmasını istiyoruz. Burada amacımız üretende kazansız ilçe halkımızı da kazansın istiyoruz. Coğrafi konumumuz ortada bir fabrika gelmesin desek, madenlerimiz çıkarılmasın dersek bu işler nasıl yürüyecek. Bu madenler Roma döneminde, Bizans döneminde ve Osmanlı döneminde işletilmiştir. Önemli bir maden ocağımız bulunuyor binde 12’ye yakın altın oranı var, farklı maden şirketlerine baktığınızda binde 3’e çalışıyorlar. Dünyada altın tüketiminde 2 sırada yer alıyoruz tüketimde diyorum dikkatinizi çekerim, üretimde 60 -70’inci sıradayız. Bir takım çevreler bu altın madenlerinin işletilmesini istemiyor. Bu nedenle işçinin de, işçi sağlığının da maden şirketinin de yanındayız. Herkesin mutlu olduğu bir Ulukışla istiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim