1 Mayıs İşçi Bayramı Niğde’de yapılan basın açıklamasının ardından Ulukışla İlçesinde yapılan miting ile devam etti.


Haber : Selim GÖKEL
Fotoğraf : Ali AKBAŞ

Ulukışla’daki mitinge Niğde ve Çevre Kasaba ve köylerden gelen yaklaşık bin kişi katıldı. Mitinge CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Ulukışla Belediye Başkanı Hacı Avşar, Kızılca Belediye Başkanı İbrahim Gülümser, CHP Niğde İl Başkanı Mehmet Özkan, CHP Bor İlçe Başkanı Hacı Mustafa Çopur, Chp İl, İlçe, Belde başkan ve yöneticileri, Eğitim-Sen, SES, Halkevleri, İşçi Partisi, Emep, Atatürkçü Düşünce Derneği, Bor Şeker-İş, Bor Harb-İş, Belediye-İş temsilcileri, emekçiler katıldı.

 

 

Ulukışla’daki miting de polisin geniş güvenlik aldığı Ulukışla Polisinin yanında Niğde’den gelen Polis Memurları da görev yaptı ve miting alanına herkes aranarak alındı.

 

Şafak: “Kaynaklarımızı Emperyalist Güçlere peşkeş çekiyorlar”

Mitingde ilk konuşmayı CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak yaptı. Şafak ; “ İşçinin sömürüldüğü, memurun köleleştiği, aydınların , gazetecilerin hapse atıldığı, siyasetçilerin kapıkulu yapıldığı bir dönemde 1 Mayıs miting alanındayız. Bu gün Niğdemizin  işçisi, emeklisi, çiftçisi, öğrencisi,  köylüsü, memuru ezilmektedir. İşçi hakları ile ilgili en ufak bir gelişme mecliste yaşanmamaktadır. Bizler bu konuda mücadele vermemize rağmen bu maalesef toplu iş sözleşmeleri ile ilgili yasada grev hakkı yine askıya alındı.  Yani işçiler en son aşamadaki anlaşmaya gidecekleri zaman hakem kuruluna götürülecek. Bu hakem kurulu hükümetin atadığı hakem kurulu yani Bakarım sıra dağlar kız söyler gelin ağlar, birisi söylüyor, birisi uyguluyor. Ben bu hükümetin emekçiye, köylüye, memura her hangi bir şey vermediğini seçim meydanlarında hep anlattım. Varolan mevcut kaynaklarımız da teker teker kaybediliyor. Burada Şeker Sendikası işçileri var, şeker fabrikası 2 buçuk trilyon kar etti, 410 bin ton şeker pancarı işledi. 563 işçi çalışıyor peki neden bu şeker fabrikasını siz yabancılara peşkeş çekiyorsunuz. Çünkü ABD’den gelecek mısır nişastalı şekeri bizlere yedirmek istiyorlar ve tek tek ülkemiz kaynaklarını emperyalist güçlere peşkeş çekiyorlar.

Şafak’ her kesimin sıkıntı içinde olduğunu patateslerin ve elmaların hala ambarlarda olduğunu ve bu konuda hükümetin kılının kıpırdamadığını genel başkanı Kılıçdaroğlu’nun 1 ay önce ziyaret ettiğini ama tarım bakanının altında helikopter olmasına rağmen patatesçinin derdini dinlemeye, onlara çare olmaya gelmediklerini, bütün uyarmalarına rağmen hükümetin hiçbir tedbir almadığını, vurdum duymazlığa devam ettiğini  belirttiği konuşmasına  AKP’nin “CEHAPE Camileri Ahır Yaptı” tartışmalarına karşı sert bir dille AKP hükümetini eleştirdi.

Şafak yaklaşık 2 yıl önce sitemizde de yer verdiğimiz (TIKLAYIN) Niğde’de bazı camilerin kapandığını ancak bunun sebeplerini anlattı ve AKP’yi yalancılıkla suçladı.

Niğde’de Camiler Kapatıldı Ama Neden?

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 'Camiler ahır yapıldı' sözlerine de değinen Şafak, şöyle konuştu: “Siz camiye ibadet yapmaya gelenleri camiye sokmadınız diyorlar. Yalanın bu kadarı olmaz. Ben size bir örnek vereceğim. 1942’de Niğde Alaaddin Camii'ni ibadete kapattılar, doğru. Ama niye kapattılar? Hitler 1942’de Bulgaristan sınırına dayandığında, buldozer gibi ezip geçiyor her yeri. İnönü, Topkapı Müzesi'ndeki kutsal emanetleri ve Merkez Bankası'ndaki bir kısım hazineyi Aladdin Camii'ne, Sungurbey Camii'ne ve Saruhan Restoran'ında saklamış. Kenarına askerleri dizmiş, halka da ‘Birkaç gün burada ibadet yapılmayacak’ demişler ve camileri kapatmışlar, tabiî ki halka bilgi, istihbarat vermiyorlar, yabancılardan korumak için sadece oradaki komutanlara bilgi veriliyor ve hazineler saklanıyor. İsmet İnönü  Trenle Tarsus’a giderken buralara uğramış ve bu hazineleri kontrol etmiştir. Peki sen nasıl olurda bu milletin gözünün içine baka baka yalan söylüyorsun, bu solcular camileri ibadete kapattı diye nasıl yalan söylüyorsun.”dedi.

Şafak’ın konuşması sık sık hükümet aleyhinde atılan sloganlarla kesildi.

CHP Milletvekili Doğan Şafak, Meclis’te CHP milletvekillerinin dışında özgür milletvekili olmadığını savundu. Şafak, AKP  milletvekillerini 'Köle İsaura'ya “benzetti, 'Kapıkulu askerleri' tanımlamasını yaptı ve ülkenin iyi yönetilmediğini belirtti v hükümetin dış politikasını da eleştirdi .Emperyalizme karşı mücadelelerinin 1 kişi kalıncaya kadar süreceğini ve umutsuz olmamak gerektiğini Kemal Atatürk’ün 9 kişi ile Samsun’a çıktığını bir dünya ülkesi yarattığını ve bizlerinde 11 milyon seçmenle Abd uzantılarını ezip geçeceklerini ve müsterih olmalarını söyledi.

Şafak’ın ardından CHP Ulukışla İlçe Başkanı Soner Bilen’de bir konuşma yaptı. Bilen” Akp gericiliğine korku imparatorluğuna karşı yürüyoruz, hep beraber işte buradayız, alanlardayız, hesap sormak için yollara çıktık, direniyoruz, direne direne kazanacağız ve halkı iktidarı ve özgür bir vatan için bağımsız bir Türkiye için, emeğin iktidarı için  yürüyoruz ” dedi.

Mitingde Belediye-İş Sendikası Şaban Özkaymak’ta bir konuşma yaptı. Özkaymak konuşmasında emekçilerin 1 Mayıs Bayramını kutladı ve ” Bu gün bayram, emeğin onuruna yakışır bir şekilde haykıracağımız bir gündür, 1 Mayıs siyasi görüş, ırk, cinsiyet, din, mezhep gibi farklılıkları bir tarafa bırakarak gün emekçilerin birleştiği gündür, 1 mayıs hangi ülkede olursa olsun, diktatörlere, otoriter rejimlere karşı canı pahasına mücadele eden ve dayanışma günüdür”. Dedi.

Şaban Özkaymak’ın konuşmasının ardından İşçi Partisi temsilcisi de bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından alanla bulunanlar çalan müzik eşliğinde halay çektiler ve miting tamamlandı. 


Editör: TE Bilişim