CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Niğde’nin, Ulukışla İlçesi, Darboğaz bölgesine uzanan Bolkar Dağları’na neden yatırım yapılmadığını soru önergesi vererek parlamento gündemine taşıdı.

Şafak, Ulukışla ilçesinin tek kurtuluşunun, Bolkar Dağları’na yatırım yapılmasının şart olduğunun altını çizerek sözlerine şöyle devam etti: “Bolkar Dağları’na, her yıl ülkemizden ve dünyanın çeşitli yerlerinden çok sayıda yerli ve yabancı turist, dağ tırmanışı, yürüyüşü ve tur kayağı için gelmektedirler. Bolkar Dağları hem kış turizmi hem de dağ yürüyüşü ve tırmanışları için dağcılık sporunu sevenlere olağanüstü çekici ve ilginç olanaklar sunmaktadır. Ayrıca yürüyüş ve kış sporları açısından oldukça cazip bir bölgedir. . Bu bölgeye yatırım yapılması halinde Bolkar Dağları, en az 2000 kişiye iş istihdamı sağlayacaktır. Bu da demek oluyor ki, en az 2000 kişi Bolkar Dağları’ndan ekmek yiyecektir. Ekmek kapısı olacak Bolkar Dağlarına, acilen hükümetin yatırım yapması gereklidir. Ayrıca yatırımı sadece ekonomik yönden değil, sosyal yönden de ele almak gerekir. Bolkar dağlarına yatırım, turistlerin kültürümüzü tanımasına ve kültürler arası köprü kurulmasına neden olacaktır. Niğde ilimizin, ulusal ve uluslararası tanıtımına katkıda bulunacaktır” dedi.

Bolkar Dağlarına teleferik

 

CHP Milletvekili Şafak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın cevaplaması için 5 sorudan oluşan soru önergesi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu.

Şafak, “Bolkar Dağları, en yüksek noktası 3.524 metre rakımlı, tektonik bir dağ sırasıdır. Darboğaz, Maden ve Porsuk köyleri sınırları içinde yer alan Medetsiz Zirvesi, ismini aldığı güney yamacındaki kayalıkları ile güzel bir manzaraya sâhiptir. Dağlar üzerinde birçok yayla yer alır. Kamp yeri için, dağın son düzlüğü veya Koyunaşağı geçidi idealdir. Bolkar Dağları, 11 Km.'yi bulan doğal pisti ile tur kayağına uygun bir zemini vardır. Kış turizmine elverişli bir alt yapısı bulunan bu dağ, AKP hükümeti tarafından görmezden gelinmektedir. Bolkar Dağları’nda, Uluslararası Yarışların Düzenlenmesi için gerekli tüm şartlar mevcuttur, ama hükümet bu dağların tanıtımı için hiçbir şey yapmamaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmek için bu dağlara bir teleferik yapılabilir. Zaten uygun ortamda bulunmaktadır” dedi.

Şafak’ın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yanıtlaması istemiyle sorduğu soru önerge metni:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY tarafından yazılı olarak cevaplanması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

  

                                                                                            Doğan ŞAFAK

                                                                                     Niğde Milletvekili

 

 Niğde ilimiz Ulukışla İlçesi, Darboğaz bölgesine uzanan Bolkar Dağları, en yüksek noktası 3.524 metre rakımlı, tektonik bir dağ sırasıdır. Ulukışla ilçesinin 20 km. kadar güneydoğu yönünde yer alır. Toros Dağları'nın, Bolkar Dağları olarak isimlendirilen dağlık bölgesinin en yüksek doruğudur. Çevresinde çok sayıda 2500 metreden yüksek tepeler vardır.

Darboğaz, Maden ve Porsuk köyleri sınırları içinde yer alan Medetsiz Zirvesi, ismini aldığı güney yamacındaki kayalıkları ile güzel bir manzaraya sâhiptir.

Zirvenin yüksek kesimlerinde ve İç Anadolu'ya bakan Kuzey yamaçlarında yağışlar kışın kar olarak düşer. Kış mevsimlerinde oldukça yoğun bir kar miktarına sahip olan zirve kışları soğuk ve yağışlıdır. Zirvenin güneyinden görülen kısmı daha heybetli ve güzeldir. Dağlar üzerinde birçok yayla yer alır. Kamp yeri için, dağın son düzlüğü veya Koyunaşağı geçidi idealdir.

Bolkar Dağları bu özelliklerinden dolayı, hem kış turizmi hem de dağ yürüyüşü ve tırmanışları için dağcılık sporunu sevenlere olağanüstü çekici ve ilginç olanaklar sunmaktadır. Ayrıca yürüyüş ve kış sporları açısından oldukça cazip bir bölgedir. Yatırım yapılması halinde en az 2000 kişiye iş istihdamı sağlayacaktır.

Kış turizmi ve kış sporları özellikle Bolkar Dağları’nda büyük gelecek vaat etmektedir. Bolkar Dağları, 11 Km.'yi bulan doğal pisti ile tur kayağına ilgi duyanları memnun etmektedir.

Bolkar Dağları’na, her yıl ülkemizden ve dünyanın çeşitli yerlerinden çok sayıda turist, dağ tırmanışı, yürüyüşü ve tur kayağı için gelmektedirler.

 

Bu bağlamda,

1-     Kış turizmi ve kış sporlarında büyük gelecek vaat eden Bolkar Dağları’na yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?

 

2-     Bolkar Dağları'nda irili ufaklı birçok doğal kayak pisti bulunmaktadır. Dünyanın en büyük doğal kayak pisti bulunan Bolkar Dağları’nda, Uluslararası Yarışların Düzenlenmesi için gerekli tüm şartlar mevcuttur. Uluslararası Yarışların bu dağlarda düzenlenmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

 

3-     Kayak mevsiminde kar kalınlığı 100 – 200 cm arasında olan Bolkar Dağları’nın bugüne kadar ülke çapında ve uluslararası alanda tanıtımı için bir çalışmanız var mıdır? Var ise nelerdir?

 

4-     Bölge ekonomisine ve ülke ekonomisine büyük katkılar sunacak olan Bolkar Dağları’na hükümetiniz süresince bir yatırım yapılmamasının nedenleri var mıdır?

 

5-     Bolkar Dağları’na, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmek ve daha cazip hale getirmek için teleferik yapmayı düşünüyor musunuz?


KONUYLA İLİŞKİLİ DAHA ÖNCEKİ BİR HABERİMİZ İÇİN TIKLAYIN


Burası da MERA değil ya… Sormak lazım dı…


 



Editör: TE Bilişim