Dün yayınladığımız “Niğde’de Belediyeler Diken Üstünde” haberimizin yankıları sürüyor. (Görmek için Tıklayın)


Haber: Selim GÖKEL
 

CHP Niğde Milletvekili  Doğan Şafak, bu konu ile ilgili bir basın açıklaması yaparak, referandum çağrısı yaptı Şafak; “ Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı uyarınca, kapanacak belediyelerde referanduma gidilmesi gerektiği maddesinden harekete geçerek, CHP’li Belediyelerde 14 Ekim, diğer belediyelerimizde ise 21 Ekim 2012 tarihlerinde sandık kurarak referanduma gideceğiz. Belediyelerimizin ellerinden alınan haklarını savunacağız.” dedi.(Tıklayın)

 

Bu konular tartışılırken, konu ile ilişkilendirdiğimiz ilginç bir durum ile karşılaştık.

BELEDİYELİK OLMALARINA RAĞMEN KÖY GAZETESİ

 

Niğde’nin Ulukışla İlçesi Kılan Kasabasında Belediyelik olmalarına rağmen “Türkiye’nin ilk köy gazetesi” sloganı ile Kılanhaber gazetesi çıktı bile.

 

Belediyelik, yani kasaba olmasına rağmen, Türkiye’nin İlk Köy Gazetesi” sloganı ile yayına giren Kılanhaber Gazetesi meğer olacakları tahmin etmiş.

 

Bundan birkaç yıl önce alınan kararla Niğde’de bir çok kasaba köy olacaktı. Kılan Kasabası  ve Bor İlçemiz Kızılca Kasabası da aynı durumda idi. Hatta bu sırada Kılan Kasabası konuyu mahkemeye götürmüş, mahkeme hala da devam ediyor. Ama Kılanlılar köy olacaklarını tahmin ediyorlar ki, gazetelerinin Başlığına “ Türkiye’nin ilk köy gazetesi” yazmışlar.

 

Konu ile ilgili Kılan Derneği Başkanı Ali Bilgi ile görüştük. Bilgi, Kılan’ın bu konuda ki  sıkıntılarını ve mahkeme sürecini anlattı. Gerçi 2012 nüfus sayımından umutlular, ama çıkardıkları gazete ile köy olmayı sindirmişler görünüyor.

 

Türkiye’nin ilk köy gazetesi Kılanhaber’in  ilk sayısı geçtiğimiz hafta çıktı. Kılan Kasabasının-Köyünün sorunlarını, sağlık, okul, şiir felsefe ve edebiyat köşesi, insan portreleri ile Kılanlıların arşivi olmayı hedefleyen Kılanhaber Gazetesi  yurt genelinde hemşerilerini abone yaparak Kılan’a sosyal ve ekonomik fayda sağlamayı  planlıyor.

 

KILAN KASABASI HAKKINDA ÖZET BİLGİ

Kılan kasabası İç Anadolu Bölgesinde yer alan Niğde İli Ulukışla ilçesine bağlı 1550 mt rakımına sahip bir beldedir.

Güney'de Mersin'e sınır olan Kılan kasabanın doğusunda Emirler köyü, batısında Yeniyıldız (Burna) kasabası, kuzeyinde ilçesi Ulukışla ile sınırdır.

Kılan, 21 aralık 1987 tarihindeki kararname ile kasaba statüsüne geçmiş, 1989 yılı mahalli seçimlerden sonra belediye olarak faaliyete başlamıştır.

Belediye olmasıyla birlikte Kılan ismi Aktoprak olarak değiştirilmiş, 2009 yılına kadar Aktopkrak ismiyle devam etmiştir. 2009 yılında demokratik açılım kapsamında isimleri sonradan değiştirilen beldelerin başvurması halinde eski isimleri alabilecekleri belirtilmişti. Belediye'nin başvurusu ile Aralık 2009 da tekrar KILAN ismini almıştır.

Kılan kasabasının nüfusu 2628, yüz ölçümü 78310 dekar, 5510 Sulanır, 5271 meyve arazisidir.

Bölgenin ana geçim kaynağı Ziraat 900 (napolyon) türü kiraz yetiştiriciliği olup, geçen yıl 5 Milyar TL ihracat rakamına ulaşmıştır.

Kasaba, ilçe merkezine(E-90 karayoluna) 9 km, İl merkezine 65 km uzaklıkta olup, yolu asfalttır.

Kılan Kasabasına ait İnternet Siteleri

www.kilandernegi.com

www.kilanyaylası.com.tr



BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ KANUN TASARISININ  TAMANI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

TASARIDA GEÇEN KASABALAR VE BAĞLANACAKLARI İLÇELER



Editör: TE Bilişim