Gümüştaş Madencilik AŞ. tarafından Ulukışla Tepeköy'de yapılması planlanan cevher işleme ve Atık Depolama Tesisi ile ilgili ve iddia edilen çevre kirliliği hakkında bir çok yayın yapmıştık. Niğde'de halk tartışırken siyasetçilerin suskunluğu da tartışma konusu olmuştu.

Niğde siyasetçileri  konuya suskun kalırken, Denizli CHP Milletvekili konu ile soru önergesi verdi... Dün ise MHP Aksaray Milletvetvekili TBMM'de konu ile ilgili basın açıklaması yaptı. Videoyu izleyin... İlgili haberler de aşağıda

Bugün de çevre kirliliği sonucu büyük sıkıntı yaşayan Tepeköy Muhtarlığının  Avukatı Fahri Ertul konu ile ilgili bir açıklama yaptı. 

ÇEVRE KİRLİLİĞİ MAHKELİK OLDU

Avukat Fahri Ertul  açıklamasında;   Niğde Ulukışla Tepeköy’de faaliyetlerini sürdüren Gümüştaş Madenciliğin patlayan siyanür havuzu sonucu, tarım arazilerine siyanürlü su sızması ve kurulmak istenen ikinci cevher ayrıştırma tesisi ile alakalı olarak 2019 yılı Haziran ayı itibari ile Tepeköy Muhtarlığının 29 Kasım 2019 tarihinde Ulukışla Cumhuriyet Başsavcılığı ve Asliye Hukuk Mahkemesi vasıtası ile yapmış olduğu şikayet ve başvuru ile cevher ayrıştırma havuzunda siyanürlü sızıntıları olduğu tespiti yapılmıştır. 


Bununla beraber kurulmak istenen Siyanür ikinci cevher ayrıştırma tesisini İstemeyen Tepeköy halkı güven kaybından dolayı bu fabrika ile idari işlemleri yargıya taşımıştır. 

YENİ TESİS KÖYDEN UZAKTA YAPILSIN İSTENİYOR
 İkinci cevher ayrıştırma tesisinin kurulumu ile ilgili Niğde İl Özel İdare Başkanlığı tarafından yapılan imar revizyonu Aksaray İdare Mahkemesinde yargıya taşınmış, yapılan keşif ve akabinde hazırlanan bilirkisi heyeti raporu ile revizyon işleminin hukuka aykırı olduğu ile ilgili rapor tanzim edilmiştir. Siyanür havuzlarından tarım arazilerine sızan su ile ilgili olarak Ulukışla Cumhuriyet Başsavcılığı ile Ulukışla Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tayin edilen bilirkişilerin hazırladığı raporlar ile sızan suda siyanür ile ağır metallerin olduğuna dair rapor ilgili mahkemelere ulaşmıştır. Mahkeme süreci devam etmektedir. Bu çevre katliamının devam etmesi halinde Tepeköy halkına ve çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar açacağı görülmektedir. Tepeköy halkı SİYANÜR havuzundaki kaçakların ivedilikle onarılmasını, bu kaçaklardan kaynaklı var ise Tepeköylülerin zararlarının tanzim edilmesine ve kurulması planlanan yeni tesisin köyden 10 - 15 km uzak olması talep edilmektedir. Hukukun üstünlüğüne olan inancımız tamdır. Bağımsız yargımız en doğru kararı verecektir. Konunun hukuki ve vicdanen takibi Tepeköy avukatı olarak tarafımdan yapılmaktadır. En kısa sürede Niğde Ulukışla Tepeköy halkının mağduriyetlerinin giderilerek sonuçlanması yönünde temennilerimiz bulunmaktadır" dedi. 

Editör: TE Bilişim