1902 yılında yol çalışmaları denetimi sırasında at arabasının uçuruma yuvarlanması ile şehit olan Kaymakam Mehmed Hilmi Beyin mezarı Ulukışla Kaymakamlığı  tarafından restore edildi. 

Bilindiği üzere Ulukışla ilçesi 1910 yılında ilçe olmuş bu tarihten önce ilçe şimdiki Maden Köyünün bulunduğu yer olan Hamidiye Kazasıydı. 

Hamidiye ilçesinde görev yapan ve aslen Erzurumlu olan halk arasında Kara Kaymakam olarak bilinen Mehmed Hilmi Bey 7 yıl burada görev yapmıştı. Köyler arasındaki bu günkü yol güzergahlarını çizen ve halk tarafından çok sevilen Kaymakam Mehmed Hilmi Bey görevi başında kaza sonucu şehit olmuş kendi isteği doğrultusunda naaşı Maden köyüne konulmuştu. 

Şehit olduğu dönemde yapılan mezarı harabe halinde olduğundan ve günümüze kadar hiç restore edilmediğinden görünemez ve bulunamaz haldeydi. Ulukışla Kaymakamlığı güzel bir çalışma yaparak bu mezarlığı gün yüzüne çıkardı. Anıt mezar Ulukışla Kaymakamlığının girişimleri ile  Müzeler Müdürlüğü tarafından projesi çizilerek eski dokusuna uygun şekilde restore edildi.  

Osmanlıca yazan mezar taşında;


Tevellüd eyleyüp ta Erzurum Şehri’nden ey canım

Yaşadım ellibeş yıl bu cihanda geçti azmanım

Şu Bulgar Dağı Maden’inde yedi yıl müdir oldum

Vazifemde sadakat üzere geçti ömrü avanım

Nihayet ırcii emri düşürdü yüz zira yerden

Vazifemde şehit oldum, bana lütfetti sübhanım

Tüfenkçi Zadelerdendir nesebim ab-u ecdadım

Mehmed Hilmi’dir ismim, feramuş etmedi ihvanım

Çufuzi söyledi tarihi cevheri yadigar etti

Okusun Fatiha, ihlas eyle yad ile yaranım

(30 Kasım 1902, 28 Şaban 1320 ve 15 Teşrin-i sani 1319)


Editör: TE Bilişim