Ulukışla'da güzel şeyler oluyor... Darısı diğer ilçelere...


Haber: Selim GÖKEL


Niğde bir tarım ili.  Niğde'de Lahana, Elma, Patates üretiminde ilk 5 ilin içindeyiz.  Yıllardır bu ürünler üretilir ancak üreticileri örgütlemek kimsenin aklına gelmez, gelse de kafa yoracak, emek sarf edecek öncü kişi ve kurumlar yok. 

Patates Üreticileri Birliği kurulamadı. Elma Üreticileri Birliği kurulamadı, Lahana Üreticileri Birliği kurulamadı. 

Ama bugünlerde Ulukışla'da farklı bir Birlik oluşturuldu. 

Niğde Solucan Humusu Üreticileri Birliği... 

Tıklayın... Burada...

***

Ulukışla İlçesinin  çalışkan ve başarılı Kaymakamı Ferhat Atar  ilçeye kafa yoruyor. Zaten çabasının ödülünü de alıyor. Geçtiğimiz ay "Yılın Kaymakamı" seçildi ve ödülünü aldı. 

Ulukışla'da solucan üretiliyor... 

Üretimin haberi ise şöyle;  
Ulukışla Kaymakamlığınca yörede yaşayan kadınların solucan gübresi üreterek gelir elde etmesi amacıyla "20 Kadına 200 Bin Solucan Projesi" başlatıldı. Halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan ilçede, Kılan köyü başta olmak üzere çevre köylerden 20 kadın, geliri yüksek ve üretimi kolay olan, beden gücü gerektirmeyen solucan gübresi (vermikomposit) üretecek.

Çalışmanın milli bir proje olduğunu belirten Ulukışla Kaymakamı Ferhat Atar, solucan gübresinin ilerleyen zamanlar da çok önemli yer tutacağını düşündüklerini söyledi. Yakın zamanda projenin uygulamaya geçeğini ifade eden Atar, 20 kadına hibe olarak altyapısı hazır halde 200 bin adet solucan vereceklerini kaydetti.

Atar, solucan yetiştiriciliğinin zahmetsiz ve kadınlara düzenli alternatif kazanç kapısı olması nedeniyle destek olduklarını belirterek, "Burada iki türlü kazanç ortaya çıkacak. Birincisi solucan çok çabuk üreyen bir hayvan olduğu için 10 bin adet solucan ile başlayacak, on ayın sonunda yaklaşık 200 bin solucan olacaktır. Bu arada artan 190 bin solucanı da diğer üreticilere satabilecekler. İkincisi de solucanın ürettiği gübre üzerinden 9 bin liralık gelir elde edecekler. Çiftçi arkadaşımız 10 ay önce bize geldi, bu konuda detaylı bir açıklama yaptı. Biz de kendisini teşvik ederek başladık. 60 bin solucanla başladı, şu an burada 1 milyonun üzerinde solucan var. Solucan gübresinin önümüzdeki dönemde organik gübre bakımından çok önemli yer tutacağın tahmin ederek bu işe başladık. Arkadaşımız burada başarıyla uyguladı. Organik solucan gübre üretimini öncelikle tüm ilçemize yayarak ilerleyen aşamalarda Niğde ve Türkiye'nin merkezi yapmayı hedefliyoruz." dedi. 

Solucan Gübresi Ulukışlalı Kadınların Geçim Kaynağı Olacak


Kaymakam Atar; "P
azarlama sorunu olmayan gübrenin üretim takibini İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce düzenli olarak yapılacağını vurgulayarak, "Kadınlarımıza solucanlar dahil sistemi anahtar teslimi vereceğiz. Kadınlarımız hiçbir bedel ödemeden başlayacak, kendi istedikleri yerde yapabilecek. Yaklaşık 40 bin lira değerinde bir proje. Gerekli solucan ilçemizde olduğu için masraf yarı yarıya düştü. Burada arkadaşımız 10 ay önce 60 bin solucanla başladı, 1 milyon solucana ulaştı, aradaki üretilen solucanı bize satacak" diye konuştu.





Editör: TE Bilişim