Eski ismi Tarbaz olan Darboğaz Köyü kirazı ile anılıyor. 650 nüfuslu köyün büyük gelir kaynağı da kaliteli kirazları. 

Yıllarca kasaba olan ancak son zamanda Köye dönüştürülen Ulukışla'nın  Darboğaz köyünde yetiştirilen  iriliği, aroması, rengi ve kalitesi nedeniyle rağbet gören kirazların yüzde 95'i Avrupa ülkelerine satılıyor.  Darboğaz kirazlarının ünü Çin'e kadar ulaştı ve bu yıl ilk ihracaat da yapılacak. 

Darboğaz'ın ilk hasadı Köyün Alavu mevkinde geçtiğimiz haftlarda başladı. Alıca firmalar alış merkezlerini köyde açtılar. İlk alış fiyatları 3 lira ile 3,5 lira arasında olduğu öğrenildi.  Darboğaz kirazı, yaklaşık 3 bin dekar alanda yetiştiriliyor. Son turfanda yetiştirilen kirazlar, temmuz ayı sonuna kadar hasat ediliyor. Bu yıl yaklaşık 4 bin 500 ton kiraz üretiminden 35 milyon lira civarında gelir bekleniyor. 

Ulukışla ilçe genelinde kiraz üretimi yapılıyor ancak Kiraz'ın merkezi olarak Darboğaz köyü nam salmış. Geçtiğimiz yıllarda festivali yapılıyordu ancak festilvale bir süre ara verildi ardından geçtiğimiz yıl tekrar başladı. Darboğaz Kiraz Festivaline bu yıl Niğde Belediyesi sponsorluk yapıyor. Niğde Belediyesi’nin Darboğaz Köyü Muhtarlığı ile birlikte düzenleyeceği 16. Kiraz Kültür ve Sanat Festivali 9-10 Temmuz 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Ulukışla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muzaffer Geyisoğlu, AA muhabiri Betül Abbak'a verdiği bilgiye göre,  bölgede gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının yüksek olmasının ürün kalitesini artırdığını söyledi.  İlçe genelindeki köylerde de kiraz üretimi yapıldığını ancak Darboğaz köyünün başı çektiğini anlatan Geyisoğlu, "Halk arasında Napolyon diye adlandırılan, Ziraat-900 adlı çeşidi üretiyoruz. İlçemizde 17 bin 500 dekar alanda kiraz üretimi yapılmaktadır. Kirazın toplam üretim miktarı 15 bin ton civarındadır. Yaklaşık 3 bin tonu ise Darboğaz köyümüzde üretilmektedir. Bunun yüzde 95'i Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. Bu yıl yaklaşık 4 bin 500 ton kiraz beklentimiz var" dedi. 

Muzaffer Geyisoğlu, kirazın tane iriliğinde elde edilebilecek en büyük oranın 32 kalibre olduğuna dikkati çekerek, "Üretimimizin büyük çoğunluğu 28-32 kalibre aralığındadır. Bu nedenle yurt dışında çok büyük rağbet görüyor. Aroma, lezzet, renk ve dayanıklılık bakımından diğer bölgelere göre avantajlı. Almanya, Polonya, İsviçre, Avusturya ve diğer Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. İkinci pazar olarak da Rusya ve Arap ülkelerinde rağbet görüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2015 yılında Çin Tarım Bakanlığı ile yaptığı ihracat sözleşmesi kapsamında da, Çin'e ilk aşamada 400 ton ihracat yapacaklarını belirtti.

KÖY YOLUNDA TEHLİKELİ YERLERE BARİYERLER... ÇOCUKLARA PAT PAT KULLANIMI YASAK

Darboğaz Köyü muhtarı Durşum Güven'in girişimi ile köyün giriş yolu üzerindeki  tehlikeli bölgelere çelik bariyerler montelendi. Yazın yaylacıların gelmesi, kiraz hasadının başlaması ile köy yolu üzerinde trafiğin yoğunlaşması üzerine Jandarma da çeşitli önlemler aldı.


Bölgede en çok kullanılan Pat Pat olarak tabir edilen motorların çoğalması ve bundan kaynaklı kazaların artması üzerine Pat Patları  çocukların kullanmaması için gerekli tedbirler alınıyor. 

KARAGÖL'E ARAÇLARLA YAKLAŞMAK YASAKLANDI 

Bölge'de doğa ve yayla  turizminin de başlaması ile Ulukışla Kaymakamlığı da çeşitli tedbirler aldı. Ulukışla İlçesi Darboğaz ve Maden Köyü sınırlarında yer alan Karagöl'e arazi araçları ile girmek yasaklandı.
Off-Road  adı altında çeşitli grupların göl etrafında gezinti yaptığı ve sadece bu gölde bulunan Toros Kurbağalarının yuvaları ve yavrularına zarar verdiği gerekçesi ile Ulukışla Kaymakamlığı göl yakınına araç girişini çeşitli bariyerlerle engelledi. Bu tedbirlere uymayanlar hakkında da ceza uygulamalası başladığı öğrenildi. 

Fotoğraflar; Tabaz.com

 
Editör: TE Bilişim