CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Niğde'nin Ulukışla ilçesi Beyağıl köyündeki içme suyu temin edilen kuyuların bulunduğu alanda depolanan katı atık çöplerine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanına yönelttiği yazılı soru önergesine yanıt geldi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yanıtlanması istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, “Niğde İli, Ulukışla İlçesi, Beyağıl Köyü'nün içme suyu temin edilen kuyuların bulunduğu alanda, katı atık çöpleri depolanmaktadır. Bu çöplerin içme suyuna karışması halinde insan sağlığı risk altındadır. Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?” şeklindeki soruyu yöneltmişti.

“BAKAN TOPU BELEDİYEYE ATTI”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum:

Ülkemizde katı atıkların toplanması, taşınması, geri kazanılması, çevre ile insan sağlığına olumsuz etki yapmadan nihai olarak bertaraf edilmesine ilişkin yükümlülük, yetki ve sorumluluklar; 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 14. ve 15. maddeleri ile Belediyelere ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7. maddesi ile Büyükşehir Belediyelerine verilmiştir.

2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun (Değişik 13.05.2006-5491/8.md.) 11. maddesi gereğince Büyükşehir Belediyeleri ve Belediyeler, evsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmekle yükümlüdürler. Bakanlığımızca Mevzuatta öngörülen şekilde, düzenli depolama tesislerinin kurulması, katı atık miktarının azaltılması, geri kazanımın sağlanması, katı atık taşıma giderlerinin düşürülmesi ve gerekli olduğu hallerde uygun teknolojiye sahip aktarma istasyonlarının oluşturulması konusunda ilgili yerel yönetimlerin çalışmaları takip edilmektedir” dedi.

“GÜRER YERİNDE İNCELEMİŞTİ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, katı atık toplama alanın Belediyeye değil İl Özel İdaresine ait olduğunu belirtti. Belediye iken kasabaya dönen Belde çöplerinin il özel idaresince toplandığını belirten Gürer, “Beyağıl köyü yer altı içme suyu kuyuları yakınına katı atık tesisini il özel idaresi yapmış, buradan toplanıp atık alınıyor ancak atık sular çevreye yayılıyor. Yağmur ve kar suları ile atık suları içme suyuna karışabilir. İl Özel İdaresi, içme suyu numunelerinin temiz çıktığını kaydediyor. Yeraltı sularına hemen bu atıklar zaten karışmaz, süreç içinde karışabilir ve yarın geç olabilir. Bir an önce İl Özel İdaresinin bu tesisi buradan kaldırması gerekmektedir. Çevre Bakanlığının sorumuza yanıtı, olayın yerinde incelenmeyip, klasik yanıt yöntemi ile konuya yaklaştığını gösteriyor. Ulukışla AKP Belediyesinin çalışmaları takip ettiği ifade ediliyor. Köy halkının talebi katı atık toplama alanının olduğu yerden kaldırılmasıdır” dedi.

Editör: TE Bilişim