Niğde Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda yürütülen Katı Oksit Yakıt Pili (KOYP) geliştirme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Ülkemizin önde gelen firmalarından VESTEL ortaklığında uzun yıllardır sürdürülen KOYP çalışmaları kapsamında birçok ulusal ve uluslararası projeyi tamamlayan üniversitemiz, AR-GE çalışmalarının neticesinde ülkemizin ilk KOYP prototipini imal etti. Dizel yakıtla çalışan sistem, bünyesindeki yardımcı sistem elemanlarına yetecek elektrik enerjisinin yanı sıra 3kW net elektrik enerjisini de beraberinde sunuyor.

Ürünleştirme çalışmaları tamamlandıktan sonra evlere/ofislere uygulanması planlanan sistem, mevcut doğal gaz hattından beslenerek kombilerin aksine sadece ısı değil elektrik enerjisini de kullanıcıya sunabilecek. Bu sayede her ev kendi ihtiyacı olan enerjiyi kendisi üretebilecek.      

Niğde Üniversitesi Prof. Dr. T. Nejat Veziroğlu Uygulama ve Araştırma Merkezi çatısı altında toplanan yakıt pilleri ve benzeri yeni ve yenilenebilir enerji çalışmaları ile enerji konusunda bölgenin bir cazibe merkezi olmasına ve ilgili firmalara sağlayacağı desteklerle ülkenin kalkınmasına, sanayileşmedeki yenilenebilir algının ve gerçekleştirilebilirliğin somutlaştırılmasına ve refah seviyesinin iyileşmesine büyük katkıda bulunması hedefleniyor.





Editör: TE Bilişim