Nano teknolojide yaşanan bu son gelişme, çok farklı cihazların kapısını aralıyor.
İsviçre'nin Lund Üniversitesi'nden ve New South Wales Üniversitesi'nden bilim adamları yaptıkları basın açıklamasında, nano teknoloji de dünyanın ilk eş merkezli girişleri olan ve silikon maddenin üzerine oturabilen nanokablo transistörünü oluşturduklarını duyurdu.
Araştırmacılar bu tasarımın iki muhteşem yönü olduğunu söylüyorlar; birincisi yapımının oldukça basit olması ikincisi ise girişlerin uzunluğunun ayarlayabilme özelliği.
Silikon kanallarının düz bir şekil alabilmesi için, kanalın yan taraflarının biraz alınması gerekiyor böylece çip boyutunda büyümeye gitmeden çipi daha iyi kontrol etmek mümkün. Ancak içerisinde bulunduğu cihaza zarar vermeden metali bu kanallardan sürmek oldukça güç ve zor bir iş. Bundan dolayı bilim adamları bilgisayarlar için nanokabloları kullanmaya karar verdiler. 50 nanometre çapındaki ve birkaç mikron uzunluğundaki küçük yarı iletken iğneler, tüm yüzeye bir giriş metali sürmeyi ve iletken yerleştirmeyi mümkün kılıyor. Ancak bununla yetinmeyen nanoteknoloji üzerinde çalışan bilim adamları her tarafı metalle çevrili olan ve silikonun üzerine tamamen düz bir şekilde yerleşebilen bir nanotransistör yapmanın yolunu arıyordu.
NanoLetter'da yayınlanan bir makaleye göre, araştırma takımı hem bu şekildeki nanokablo transistörlerin yapımını anlatıyor hem de bunun nasıl basit bir şekilde gerçekleştirilebileceğini tanıtıyor. Bu yöntemler bilgisayar teknolojisinde ve yeni cihazların yapımında yepyeni sayfalar açabilir.
 
 
 
Editör: TE Bilişim