Microsoft Türkiye’nin öncülüğünde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın katkıları ve Garanti Bankası’nın desteği ile başlatılan ücretsiz uygulama geliştirme okulu Açık Akademi, uygulama yazılımları geliştirmek isteyen Anadolulu gençleri bekliyor. Girişimci ekonomisi oluşturulmasına öncülük edecek bu kurumsal sosyal sorumluluk projesi, Anadolu’nun gençlerine milyarlarca dolarlık uygulama pazarının kapılarını aralıyor.


Bilişimde ilerlemenin ilk koşulunun özgün yazılımlar ve üretken yazılımcılar olduğuna inanan Microsoft Türkiye uzun zamandır üzerinde titizlikle çalıştığı Açık Akademi projesini, Garanti Bankası’nın desteği ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın katkılarıyla hayata geçirdi. İnternet üzerinden herkese açık ve ücretsiz uygulama yazılımları geliştirme okulu olan Açık Akademi, Anadolu’nun gençlerini uygulama geliştirici olmaya davet ediyor. Bu proje, Anadolu’da yazılım ekonomisinin oluşturulması ve gelişmiş bir girişimci ekonomisinin kurulmasını sağlayacak.

Üç farklı eğitim seviyesinin bulunduğu Açık Akademi’den, hem uygulama ve/veya yazılım geliştirmeye başlamak isteyenler, hem de profesyonel anlamda uygulama geliştiren profesyoneller faydalanabiliyor. Anadolu’da pek çok farklı kademeden işgücünün oluşturulmasına katkı sağlayacak olan Açık Akademi katılımcılarına kendilerini geliştirebilecekleri bir fırsat penceresi sunuyor.

Açık Akademi projesinin tanıtımı amacıyla İstanbul’da düzenlenen toplantıda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Türkiye son yıllarda bilgi ve iletişim teknolojilerinde büyük gelişme gösterdi. Bugüne kadar kat ettiğimiz gelişmeler sevindirici ancak daha çok yolumuz var bunu biliyoruz. 2023 yılında bu pazarın büyüklüğünü 160 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bu sıçramanın yapılması için ise Türkiye’de yazılım ve bilişim hizmetlerinin hızla ve sağlıklı bir şekilde büyümesi lazım. İşte bunun sağlanması için, sadece Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak değil hükümet olarak tüm yerli ve yabancı girişimcilerimizin destekçisiyiz” dedi.

Hedef, sosyal medyayı en çok tüketen ülkeyi en çok üreten ülkeye dönüştürmek

Microsoft Türkiye’nin eğitim ve girişimcilik alanında birçok sosyal sorumluluk projesi yürüttüğüne dikkat çeken Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, “Ülkemizin gelişme kaydedebilmesi ve bilgi toplumuna dönüşebilmesi için tüm çabamızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Anadolu’nun tüm gençlerini milyarlarca dolarlık uygulama pazarından pay alabilmeleri için uygulama yazılımları geliştirmeyi öğrenebilecekleri Açık Akademi’ye davet ediyoruz. Bu yenilikçi kurumsal sosyal sorumluluk projemiz ile Türkiye’nin girişimci ekonomisine katkı sağlayacağız. Amacımız gençlere uygulama pazarında kendilerine yer edinmeleri için yeterlilik kazandırmak. Yeterliliği yetkinliğe dönüştürmek için onların kendi çabası gerekiyor. Hedefimiz, sosyal medyayı en fazla tüketen toplum olan Türkiye’yi, sosyal medyada en çok üreten topluma dönüştürmek. Türkiye’de en fazla potansiyel girişimcinin bir arada bulunacağı bu eğitim portalı ile ülkemizin 2023 hedeflerine biraz daha yaklaşacağına inanıyorum. Bu projemizde bizi yalnız bırakmayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ve desteği için Garanti Bankası’na teşekkür ederim” dedi.

Microsoft Türkiye’yi bu projesinde destekliyor olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise “Bilişim teknolojisine adaptasyonu en hızlı şekilde yaşayan ülkemizde dinamik bilişim kullanıcılarını yazılımcı olmaya yönlendirmenin, bu alanda istihdamı ve girişimci sayısını artırmanın önemi, gün geçtikçe artıyor. Teknoloji ve inovasyona yaklaşık 15 yıldır sistematik ve öncü yatırımlar yapan bir banka olarak, bu alanda yetişmiş işgücünün değerini çok iyi biliyoruz. Bu üretken yazılımcılar sayesinde, ‘zamanın ötesinde’ yazılımlar üretilip bilişim gücü olma yönünde yapılanma gerçekleşebiliyor, bilişim gücüne dayalı bir girişim ekonomisi yaratılabiliyor. Bu kritik konunun uzun zamandır takipçisi olan Microsoft Türkiye, ülkemizde yetkin genç yazılımcılar yetiştirmek için harekete geçti ve ortaya çok değerli bir proje çıktı. Biz de, Garanti Bankası olarak, bu anlamlı projede yer almaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Türkiye, cep telefonu ve internet kullanım rakamlarına göre dünyanın 6’ıncı büyük dijital toplumu. Sosyal medyayı en hızlı benimseyen ülkeler arasında da ilk sıralarda yer alıyor. Buna rağmen, Türkiye’nin Dünya Bilişim Pazarı’ndaki payı binde 8 ile sınırlı. Uygulama pazarı rakamları içerisinde ise Türkiye’nin yeri çok gerilerde. Açık Akademi ülkemizin ihtiyaç duyduğu uygulama geliştirici sayısını artırmak ve uygulama pazarını geliştirerek gençlerimizin istihdamına destek olmak için yaratıldı.

Açık Akademi’de eğitim alanlar Anadolulu gençler Microsoft’un milyonlara hitap eden platformlarına yönelik uygulama ve yazılım geliştirebilecek. Seviyeleri başarıyla tamamlayan öğrenciler ise katılım belgesi almaya hak kazanacak. Açık Akademi’den mezun olan kullanıcılar geliştirdikleri uygulamaları Windows Phone, Windows 8 ve Windows Azure uygulamalarının yer aldığı Marketplace platformları üzerinden satabilme imkânı bulacak.

 

Daha ayrıntılı bilgi için:

Burak Mergen, Bersay, (212) 337 51 86(554) 280 72 67 / [email protected]

Aslı Duran, Bersay, (212) 337 51 67(554) 289 49 03 / [email protected]

 

Microsoft Türkiye hakkında:

Microsoft Türkiye, 1993 yılında altı kişiyle başladığı uzun maratonda, bugün 350’ye yakın çalışanıyla birlikte koşuyor. Türkiye, aynı zamanda 79 ülkenin bulunduğu Microsoft Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nin de merkezi olarak yer alıyor. Microsoft, Türkiye’de de kurumlar ve bireylerin yeni ve önde olabilmeleri için, bilişimin tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de en fazla yatırım yapılan alanlardan biri olması gerektiğine inanıyor. Kurulduğu günden bu yana yerelleştirme çalışmalarının yanı sıra eğitim, destek, çözüm ve güvenlik konularında da kapsamlı faaliyetler yürüten Microsoft Türkiye, yazılımlarıyla insanları ‘her zaman, her yerden ve her cihazdan’ bilgiyle buluşturuyor. Her bireye ve her ölçekteki şirketin farklı ihtiyaçlarına cevap verebilen Bulut Bilişim çözümleri ile bilgi teknolojilerinin yaygınlaşmasını hedefliyor. Microsoft Türkiye, 10 bini aşkın bilişim şirketinden oluşan ekosistemiyle Türkiye’nin bilişim gücü olmaya devam ediyor.


Editör: TE Bilişim