Geçtiğimiz hafta yayına giren yeni bir haber sitesinin manşetleri Niğde’nin gündemini oluşturdu. Manşetlerde bir çok konu iddia ediliyor ancak haberin içeriğine ulaşılamıyordu. Haberin içeriğine ulaşılmayan Manşetler mesaj ve şantaj kokuyordu…

Bu durum internet haber sitelerinin  önemini, etkisini, bir kez daha ortaya koydu. Bu bölgenin en çok tıklanan haber sitesi olarak bu duruma kayıtsız kalamayız. Amatörce işimizi yapıyoruz ama, mümkün olduğu kadar etik kurallarına da saygılı oluyoruz. Yanlışları yazmaya bilgi belge dahilinde  evet ama, bunu şantaj olarak, şahsi menfaatlerimiz için kullanmaya hayır diyoruz…

Konu ile ilgili Bilişim Suçları Mücadele Derneği Genel Başkanı Yavuz KOÇOĞLU’nun makalesini sunuyoruz.

 

İnternet Haber Siteleri Şantaj Amaçlı Kullanılmamalı!

 

Merak, araştırma, deneme ve yanılmanın sonucunda çıkan ‘bilgi’, çağımız toplumunun kültürel omurgasının da tanımını oluşturmuştur. ‘Bilgi çağı’ olarak adlandırdığımız 21. yüzyılda insanlar bilgi ile daha iç içe olmuştur.



Bu süreçte, insanların bilgiye erişiminin en önemli aracı bilişim teknolojisi ve bu teknolojinin doruk noktası olarak tanımlanan internettir. İnternet, kullanım amacına göre bilgi kütüphanesi, milyonlarca insanın bir araya gelebildiği düşünsel ve duygusal paylaşım platformu olabildiği gibi, insanlara ve toplumlara zarar verebilen olumsuz bir teknolojiye de dönüşebilmekte.



İnternetin olumsuz kullanım örneklerine, Derneğimize yapılan başvurulardan kaynaklı olarak bizler hemen, hemen her gün tanıklık ederken, bu konular kamuoyunun gündemine, hatırlanacağı üzere CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile başlayan daha sonra MHP’li milletvekilleri ve üst düzey yöneticilerini hedef alan ‘yasa dışı’ elde edilmiş ses ve görüntülerin internette yayınlanmasıyla yoğun olarak girebilmişti.



Yakından tanınan ve bilinen isimlerin olayın öznesi olmasıyla ancak tartışılabilen bu konular ne yazık ki sürekli yeni mağdurların eklendiği günümüzün en can alıcı sorunlarının başında gelmekte.



Gün geçmiyor ki birinin özel görüntüleri, izni alınmaksızın çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanmasın. Neredeyse sıradanlaşan bu durum, zaten dosyalarla boğuşmaktan adaleti zamanında tesis etme sorunu yaşayan yargının yeni, yeni dosyaların altında boğulmasına neden oluyor.



Yaşananlara önlem alınmadıkça internet gittikçe yasadışı bir alana doğru kayıyor. Kaynağı, sorumlusu ve yetkilisi belli olmayan siteler, bazen kişisel hesaplaşmalar bazen de siyasi çıkarlar için günü birlik kuruluyor; ‘amacına ulaştıktan’ sonra sanki hiçbir zaman olmamış gibi varlığına son veriyor. Bunlardan sonuncusu Niğde’yle ilgili haberlerin yer aldığı
www.nigdelihaber.com adresinde yer alan ‘Niğdeli Haber’ adlı site. 23 Şubat tarihinde yayın hayatına başlayan ve takma adlar kullanılarak yayınlanan yazılar ile yüz kısımları tanınmayacak şekilde kapatılmış fotoğraflarla özellikle Niğde Belediyesi’ne yönelik sansasyonel spotlar atarak, ilerleyen günlerde haberlerin belgeleriyle yayınlanacağı duyuran bu site beklenenin aksine hiçbir belge yayınlamadan ortalıktan kayboldu, önceki gün itibariyle yayın hayatına son verdi.



Buradan soruyoruz, ‘Bu sitenin kurucuları kim?’, ‘Niçin 3 gün sonra yayın hayatına son verdi?’. Bu sorulara bir an önce yanıtlar verilip, kamuoyu bilgilendirilmelidir. Yoksa gittikçe kulaktan kulağa yayılan ‘şantaj sitesiydi, amacına ulaştı yayınına son verdi’ yorumlarına haklılaştıracak ve yukarıda yaptığımız ‘internet gittikçe yasadışı bir alan oluyor’ görüşümüze yeni bir örnek olarak eklenecektir.



İnternet üzerinden işlenen suçlara karşı mücadele, hiçbir vatandaşın tek başına yürütebileceği bir mücadele değildir. Bu sorun artık örgütlü bir şekilde işlemekte; çözümü de örgütlü bir mücadeleden geçmektedir.



Bilişim Suçları Mücadele Derneği olarak bizler, vatandaşının hakkını koruyan, onu şantaj ve korkutmayla yıldırmak isteyenlere karşı halktan aldığı gücü halkını korumaya kullanması gereken devletin daha fazla güven kaybına neden olmadan yaşanan hak mağduriyetlerini bir an önce gidermesini; yeni hak mağduriyetlerine yol açılmasının öne geçmesini savunmaktayız.

Yavuz KOÇOĞLU

Bilişim Suçları Mücadele Derneği Genel Başkanı

[email protected]

 

 

Editör: TE Bilişim