Bildiğiniz gibi her cep telefonunun bir imei numarası var ve bu numaralar oldukça önemlidir. Peki, ne işe yarar kısaca anlatalım. İmei numaraları telefonların orijinal olduğunu ve bulunduğu ülkede yasal hak olarak kullanılabileceğini gösteren bir objedir. Yani siz telefonunuzu yurt içinde yasal ve orijinal mecralardan alırsanız imei sorunu yaşamazsınız. Ancak yurt dışından telefon alanlar ya da getirenler telefonları orijinal olsa bile ülkemizde kullanabilmek için imei kaydı yaptırmalılardır.

Telefonlarınızı yurt dışından getirdiğinizde ister istemez de olsa bu sorunlar ile karşılaşıyorsunuz. Devlet sizlere 120 gün hak tanıyor ve bu süre zarfında gerekli kurumlarda işlemi yapabiliyorsunuz. Tabii ki belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. İmei kayıt ücreti 2015 yılı itibari ile 131,5 TL’dir. Bu ücret 2016 yılında bir miktar daha artacaktır. Neden yurt dışından gelen telefonları kayıt ettirmek zorundayız kısaca anlatalım. Devlet ülkede ki cep telefonlarını hem kayıt altında tutmak hem de yurt dışından uygun fiyatla telefon getirenlere karşı bir önlem alma amaçlı bu sistemi getirmiştir. imei ile garanti sorgulama özellikle herkesin yapması gereken bir sistemdir. Günümüzde imei klonlaması gibi pek çok sistem türemiştir ve bunun önüne geçmek neredeyse imkansız işte bu yüzden imei sorgulatmak ve kullanmakta olduğunuz telefonun farklı bir cihaz tarafından daha kopyalanmadığını ve kullanmadığını teyit edersiniz.

Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız bildirim yaparak cihazın kapanmasını sağlayabilirsiniz. Az öncede belirttiğim gibi imei klonlama programı 2016 tarzı programlar ile art niyetli kişiler pek çok kişinin telefonunu klonlayarak piyasaya sahte cep telefonları sürmektedir. Sizlerde ara ara da olsa imei sorgulatması yaparak cihazınızın durumunu öğrenebilirsiniz.

 

Editör: TE Bilişim