Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Tekneçukur köyünü ziyaret etti. Köyde hayvancılıkla uğraşan Mehmet Esin ve hayvancılığı bırakan Tuncer Tunç, CHP Milletvekili Gürer'e hayvancılık başta olmak üzere tarımsal üretimde yaşadıkları sorunları anlattılar.

YEM MALİYETLERİ HAYVANCILIĞI BIRAKTIRDI

Köydeki hayvan varlığının 1000’den 30’a düştüğünü ve daha önce 40 kişinin hayvancılıkla uğraştığını belirten Mehmet Esin, şimdi köyde hayvancılık yapan tek kişinin kendisi olduğunu ifade etti. Gürer’in, “Hayvancılığı niye bıraktılar?” sorusu üzerine hayvancılığı yeni bırakan Tuncer Tunç, “Yemle baş edemedik. Yem pahalı, saman pahalı olunca mecbur bıraktık. Yemle samana yetişemedik” dedi.

AHIR VE AĞIL BOŞALDI, ŞİMDİ DE EVLER BOŞALIYOR

Köyde yem fiyatlarına tepki gösteren vatandaşlar, eskiden hayvancılıkla uğraşan bir hemşerilerini örnek göstererek şöyle dedi: “Şu arkadaşın 250 malı vardı. Bir tane malı kalmadı. Gücü yetmedi ki yem almaya. Bende de inek vardı, bende sattım. Ben mecbur kaldım, sattım.”

 CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’ e dert yanan besici 250 hayvanını satıp hayvancılığı bıraktığını söyledi.

 CHP Milletvekili Gürer, köyde ahırları ve ağılların durumunu sorması üzerine Tuncer Tunç, “Ahırlar da boş, ağıllar da boş. Ahırı falan bırakın vekilim, evler bile boş” diyerek yanıt verdi.

KÖYE SÜT BİLE BAŞKA KÖYDEN GELİYOR

Köylerinde hayvancılığın bitmesi ile köyün süt ihtiyacını başka köylerden karşıladığını belirten Tunç, “Biz sütümüzü Hasangazi köyünde çiftlik kuran arkadaşımızdan alıyoruz. Sütümüzü oradan alıyoruz.” dedi. 

KÖYLERDE TARIMSAL ÜRETİM BİTİYOR

Köyde tarımsal üretimin tamamen bittiğini belirten Tunç, “Bizim köyde en fakirinin 3 tane ineği, 10 tane koyunu, 10 tane keçisi olurdu. Şimdi ise hiçbir şey yok. 22 yıldır bitti. Şu geldiğiniz arazilerde ben inek güderdim, inekleri milletin ekinine zarar vermeden geçireceğiz diye orman işletmesinin yetiştirmiş olduğu serbest yerlere ineklerimizi sürerdik. Şimdi arazi bomboş, komple bomboş. Ekecek milletin gücü yok.”dedi.

KÜÇÜK AİLE TİPİ İŞLETMELER OLMADAN OLMAZ

Bugün Niğde ve Bor Meydanında İftar Programı Bugün Niğde ve Bor Meydanında İftar Programı

CHP’li Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin köylerini sık sık ziyaret ettiğini ve burada üreticilerle bir araya geldiğini belirterek, “AKP iktidarının yanlış tarım politikaları, tarımsal üretimin kalesi olan köylerin düşmesine sebep olmaktadır. Küçük aile tipi dediğimiz işletmelerin kapanması, ülke tarımına ciddi zararlar verecektir. AKP iktidarı, sadece büyük şirketlerle tarımsal üretimi sürdürebileceğini düşünmesi ve bu yönde tarım politikaları benimsemesi, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından son derece yanlıştır. Kırsala dönüşün özendirilmesi ve tarımsal üretimin küçük aile tipi işletmelerinde içinde bulunduğu bir sistem içinde sürdürmek gerekmektedir. Bu yönde politikalar benimsenmeli, yapılan bu hata bir an önce düzeltilmeli ve köylerde tarımsal üretim içinde bulunan kişilere destek verilerek üretimin içinde kalması sağlanmalıdır. Kırsala ve köye ihtiyaç olan destekler verilmelidir.” dedi. 

Editör: Selim GÖKEL