“Kurt bulanık günü sever”. Ne zaman seçimler gündeme gelse kirli çamaşırlar ortaya dökülür. Doğru yâda yanlış, dünyanın her yerinde bu gibi olaylara rastlamak mümkündür. Sinek pis değil ama mide bulandırır.

Göz önünde bulunan yetkililer her zaman suyu üfleyerek içmelidirler. Ülke çıkarları söz konusu ise istifalar zaruri hale gelir. İşte dünyadaki örnekleri;

Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis en az 54 kişinin ölümüne neden olan alışveriş merkezi kazası nedeniyle istifa etti. Başkent Riga’da yaşanan kazada alışveriş merkezinin çatısı çökmüş ve olayla ilgili hükümet ağır eleştiri altında kalmış ve ;“yaşanan trajedinin siyasi sorumluluğunu alarak görevimden istifa ediyorum” demiştir.

İtalya’da Berlusconi hükümetinde, vergi kaçırma suçlaması karşısında. Haftalardır devam eden siyasi gerilimin ardından Başbakanın çağrısı ile koalisyon hükümetinde yer alan beş bakan istifa etti.

Çek Cumhuriyeti’nde yolsuzluk skandalı nedeniyle Petr Necas hükümeti istifa etti.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, ülkeyi sarsan istihbarat skandalı sonrası artan baskılar karşısında geri adım atarak istifa etti.

Parlamentoda kurulan araştırma komisyonu; yasadışı dinleme, rüşvet ve görevi kötüye kullanmak ile suçlanan gizli servis birimleri üzerinde yeterli denetim uygulamadığı için Başbakan Juncker’i sorumlu tutmuştu.

Skandallarla gündemden düşmeyen Vatikan Bankanın yöneticisi Paolo Cipriani ve yardımcısı Massimo Tulli, kara para akladığı iddiası ile gözaltına alınmasının ardından görevlerinden ayrıldı. Copyright © 2013 euronews

Portekiz Maliye Bakanı Vitor Gaspar Hükümetin kemer sıkma paketinin vatandaşlara “inanılmaz ölçüde” vergi yükü getirdiği için istifa etti.

Çek Cumhuriyeti’nde Başbakan Petr Necas, patlak veren yolsuzluk ve fişleme skandalı sonucunda, birçok kamu binasına düzenlenen baskınlarda 400 kişi gözaltına alınmıştı. Onlar arasında Necas’ın başdanışmanı Jana Nagyova da bulunuyordu. Nagyova görevini kötüye kullanmak ve istihbarat servisi aracılığı ile vatandaşlar hakkında fişleme yapmakla itham ediliyordu, İstifa ettirildi.

Portekiz hükümetinin önemli isimlerinden ve Başbakan Pedro Coelho’ya yakınlığıyla bilinen Miguel Relvas, üniversitede yolsuzluk yaptığı iddiaları üzerine  Başbakan Yardımcılığı’nın yanı sıra Parlamento İşleri Bakanlığı görevinden istifa etti.

Fransa’da, hakkında vergi kaçırmak suçundan soruşturma açılan Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac istifa etti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük bankalarından JP Morgan Chase, 2 milyar dolar zarar açıklamasının ardından şirketin üst düzey yöneticilerinden Ina Drew’ın istifasını doğruladı. Copyright © 2013 euronews

Japonya’da mart ayında yaşanan deprem ve tsunami felaketinden sonra Fukuşima santralindeki sızıntıyı kontrol altına almama, bölgedeki halk sağlığını tehdit ettiği suçlamasıyla santrali işleten şirket yöneticileri istifa etti.

Bulgaristan’da kemer sıkma önlemleri ve yüksek elektrik faturaları nedeniyle ülke genelinde düzenlenen protesto gösterileri hükümeti istifa ettirdi. Copyright © 2013 euronews

Muhalif politikacı Şükri Belaid’in öldürülmesinin ardından tırmanan siyasi gerilimi düşürmek için teknokrat hükümeti kurma girişiminde bulunan ancak başarılı olamayan Tunus Başbakanı Hammadi Cibali istifa etti..

Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) başkanı altmış yaşındaki emekli General David Petraeus, başından evlilik dışı ilişkisi nedeniyle FBI soruşturmasıyla gün yüzüne çıktığı rapor edildiği için görevinden istifa etti.

Dileriz son günlerde ülkemizde yaşanan sorunlar kırmadan, dökmeden, devlete zarar vermeden halledilir.