Wushu Niğde İl temsilcisi Ali Özkan Sakarya’da yapılacak olan Türkiye wushu şampiyonası hakkında bilgi verdi.
 
1–3 Temmuz 2011 tarihleri arasında Sakarya’da yapılacak Türkiye wushu şampiyonasına dört sporcuyla ilk defa katılacaklarını belirterek çalışmaları Niğde Bor ilçesinde yaptıklarını söyledi.


Yaklaşık üç aylık bir çalışmanın neticesinde şampiyonaya hazırlandıklarını ifade eden Antrenör Ali Özkan takımımız daha çok yeni ve alt yapı oluşturma aşamasında olduklarını bu şampiyonanın sporcular için deneme amaçlı olduğunu iyi bir başlangıç yapmayı ümit ettiklerini söyledi.
 
WUSHU SANDA SPORCU KAFİLESİ:
Ali Özkan İdareci        Antrenör
Semih Adsız              Sporcu
Hatice Kalencik          Sporcu
Ayşegül Özkan Kavak Sporcu
Emrullah Ozan            Sporcu
 

Wushu Sporu Nedir?


Wushu nedir? Wushu sporu nasıl yapılır? Wushu sporu tarihçesi, Wushu müsabakalarındaki dallar, geleneksel ve modern wushu.

Wushu Çin savunma sanatlarının genel adıdır. Çin dışında genel de Kung Fu ( Pinyin: gōngfu) olarak tanımlanan spor türleri de buna dahildir. Çince Kung Fu terimi beceri anlamına gelir; savaş sanatlarının dışında da herhangi bir alanda kullanılabilir. Buna karşılık Wushu Savaş Sanatı anlamına gelir.

Geleneksel Wushu

Çin savunma sanatlarının kökeni tam olarak bilinememektedir. Efsanelere göre tarihi binlerce yıl öncesine dayanır; ancak bunları belgeleyecek yazılı kaynak bulunmamaktadır. Buna karşılık M.Ö 4. yüzyılda yazılmış olan Zhuangzi adlı kitapta savunma sanatlarından bahsedilir.

Efsaneye göre ilk savunma sanatı Sarı İmparator’un (efsaneye göre MÖ. 2698′de tahta çıkmıştır) geliştirdiği Jiao di’dir. Bu spor Zhou Hanedanlığı döneminde geliştirilen Jiaoli denilen güreşin atası olarak kabul edilir.

Bunun dışında günümüzde Taijiquan olarak bilinen stile benzer egzersizlerin Taocu rahipler tarafından MÖ. 6 yüzyıldan itibaren uygulandığı iddia edilir. Günümüzde popüler bir stil olan Shaolin’in kökeninin ise 5. yüzyılda yaşamış ünlü bir Budist rahip olan Bodhidharma’ya dayandığı söylenir. Bunların dışında günümüze kadar yüzlerce wushu stili ve binlerce form (taolu) geliştirilmiştir.

Tarihte ilk defa wushu terimi Güney Song Hanedanlığı döneminde yaşamış olan şair Yán Yánzhī (MS. 384-456) bir şiirinde kullanılmıştır. Bugün ise Modern Wushu 1949′dan sonra Çin Halk Cumhuriyeti’nde geliştirilen bir gösteri sporunun adıdır.

Modern Wushu

Modern Wushu müsabakaları taolu ve sanda (döğüş) olmak üzre iki disiplinden oluşur. Form müsabakasında sporcular değişik stillere ait formlar ve manevraları sergiler ve bunlar belli kurallara göre değerlendirmeye alınır.

Wushu müsabakaları değişik dallar altında toplanır. Bunlar:

Çıplak Elle
Changquan (Uzun Yumruk)
Nanquan (Güney Yumruğu)
Taijiquan (Tai Chi Yumruğu)
Kısa Silahlar
Dao (Bıçak)
Jian (kılıç)
Taijijian (Tai Chi kılıcı)
Nandao (Güney Bıçağı)
Uzun Silahlar
Gun (Sopa)
Qiang (Mızrak)
Nangun (Güney Sopası)
Sanda

Gerçekte saldırı ve savunmanın yanında, akrobasi ve baleye benzer kareografik hareketler ve Uzakdoğu felsefesi Wushu altında toplanır.Bununla beden ve ruhun uyumu sağlanır. İnsan karakterlerinin geliştirilmesi,idarenin ve öğrenme kabiliyetinin güçlenmesi ve hoş görüşlü davranış biçimi sağlanır. Wushu uygulaması sadece yarışma öğretmez. Pratik zeka ile başarıyı sağlayan,ruh ve moral gücü veren bir sistem olup. Aynı zamanda konsantrasyonu geliştiren bir antrenman türüdür. Antrenmanlarda esas olan vücudun her bölümünü ayrı ayrı çalıştırmaktır. Wushu da denge solunum egzersizleri,esneklik düşünce pratik zeka ve meditasyon önemlidir. Bu, beden sağlığını en iyi şekilde etkiler.

Wushu adı altında hareket formları taolu zorunlu geleneksel, serbest, aletli ve aletsiz olarak sınıflandırılırlar. Yine Wushu adı altında müsabakalar SANSHOU kuralları çerçevesinde SANDA ismi ile yapılır. Wushu stilleri şu bölümlere ayrılırlar. Güney,kuzey,sert,yumuşak hızlı,yavaş uzun,kısa,yüksek,derin. Wushu ilk olarak 1985′de Avrupa Wushu federasyonu E.W.F. kurarak organize oldu. Daha sonra 1988 de Uluslar arası Wushu Federasyonu Pekin’de kurularak daha da genişledi.Bugün 116 ülkede federasyonu bulunmaktadır.Wushu da yüzlerce stil ve binlerce form olduğundan yarışmalar belli standartlarda yapılmakta idi. Bunun üzerine 367 Wushu profesörü bir araya gelip, Wushu’yu standardize ettiler. Böylece aşağıdaki yarışma bölümleri oluştu.



Editör: TE Bilişim