Türkiye Dağcılık Federasyonu'nca Sarıkamış şehitlerini anmak için düzenlenen Geleneksel Allahuekber Şehitlerini Anma 100. Yıl Zirve Tırmanışı 20-22 Aralık 2014 tarihlerinde gerçekleştirildi. Tırmanışa Niğde Üniversitesinden  Prof. Dr. Sedat Serçe ile Öğretim Görevlileri Ramazan Bozkurt ve Oğuzhan Yıldız katıldı.

Dağcılık Federasyonu’nun kış tırmanışları çerçevesinde Sarıkamış’ın Allahuekber Dağları’nda tek kurşun atamadan donan 60 bin şehit anısına her yıl olduğu gibi 100. yılında da Allahuekber Dağı zirvesine anlamlı bir tırmanış gerçekleştirildi.

Ülkemizin 30 ilinden ve 60 dağcılık kulübünden 168 lisanslı dağcının katıldığı tırmanışa Niğde Üniversitesini temsilen Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nden Prof. Dr. Sedat Serçe, Bor Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Ramazan Bozkurt ve Niğde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Oğuzhan Yıldız katıldı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından 1997 yılında başlatılan ve geleneksel hâle getirilen Allahuekber Dağı şehitlerini anma tırmanışı, 20-21 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Türkiye’nin değişik coğrafyalarından gelen dağcıların katıldığı tırmanış, Sarıkamış’taki Allahuekber Şehitliği’nde yapılan törenle başladı. Dağcılar araçlarla ilk gün Sarıgün Köyü üzerinden Allahuekber Dağı eteklerindeki 2 bin 600 metrede çadırlarda gecelediler.  21 Aralık günü saat 07.00’de tırmanışa başlayan dağcılar, rüzgâr ve soğuğun hüküm sürdüğü koşullarda Allahuekber Dağı’nın 3 bin 120 metre yükseklikteki karlı doruğuna vardılar. Dağcılar zirvede donarak şehit olan 60 bin Mehmetçik’in manevi huzurunda saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı’nı hep bir ağızdan söyleyerek törenden sonra aynı gün Sarıgün Köyü üzerinden Sarıkamış’a geri döndüler. 


 

Editör: TE Bilişim