Selçuklular dönemindeki lakabı Dar-ül Pehlivaniye’dir. Pehlivanlar yurdu anlamına gelen bu lakap Niğde’nin spor geçmişini sekiz asır evveline kadar götürür. O dönemlerde yapılan güreş atıcılık binicilik cirit gibi sporlar aynı zamanda bir savaş talimi vazifesini görmüştür. İnsan bedeninin dayanıklılığı ve savaşlardaki rolü tekniğin şimdiki kadar gelişmediği çağlarda insanları diri tutacak oyunlara ve faaliyetlere yönlendirmiştir. Niğde’ de tarih içinde güreş, cirit, çevgen, atıcılık, binicilik gibi sporların dışında kılıç kalkan oyununun, avcılığın ve tuluk oyununun oynandığı görülmüştür. Bilhassa derici esnafının oynadığı tuluk oyunu yöreye özgü bir oyun olarak dikkatleri üstüne çekmektedir.

Niğde gençlik ve spor müdürlüğünün sitesinin verdiği bilgiye göre “1938 yılında kurulan Halkevi spor kolundan maddî yardım gören Niğde Gençlik Spor Kulübü; atletizm, güreş, voleybol, izcilik, avcılık ve atıcılık sahalarında faaliyetini geliştirmiştir. Zamanın Vali ve Bölge Başkanı Niyazi Mergen, 1947-1948 yıllarında Niğde Şehir Stadını yaptırarak bölge gençlerinin atletizm ve futbol yarışmalarını uluslararası oyun ve yarışma kuralları içerisinde yapabilmelerini sağlanmıştır. “

Niğde Stadyumu’nun yapıldığı yıllarda 200 kişilik kapalı tribünü bulunmaktadır. 1970 yılına gelindiğinde 1500 kişilik açık tribün, 6 kulvar atletizm pisti yaptırılarak stadyum genişletilmiştir. Stadyumun çimlendirildiği tarih 1986 yılıdır. 1987 yılında 2500 kişilik kapalı tribün yaptırılmıştır.

Niğde’de futbolun başladığı tarih 1927 yılıdır. Kayseri Ulukışla demiryolu hattının yapıldığı tarihte alman demiryolu mühendisi Bohner tarafından, futbol zamanın gençlerine kuralları ve oyun kuralları ile öğretilmiştir. İlk gençlik teşekkülleri yine aynı tarihlerde kurulmuştur. Bu teşekkülün kurulmasında terzi Recai Erdem’in emeği ve katkısı büyüktür. Aynı zamanda beden eğitimi öğretmeni olan Kemal Kiper futbolun yayılmasında büyük katkılar sağlamıştır. Ayrıca o dönemin Belediye Başkanı Lütfi Soylu şu anda ki Niğde Şehir Stadı arsasını Spor Genel Müdürlüğüne tapu tescilini yaptırarak şehrimizde spor adına büyük bir hizmeti gerçekleştirmiştir.

Niğde’de futbol kurulan kulüpler vasıtası ile gelişmiş her ilçe ve mahalle kendini temsil eden bir futbol takımı çıkarmıştır. Futbolun toplumsal alanda yaygınlaşması bir noktada diğer sporları biraz daha geri plana düşürmüştür. Niğde Gençlik Kulübünün ardından Kara Gücü Derman Spor ve Kale Spor kurularak futbol faaliyetlerine başlamıştır. 1930 yılında Bor Gençlik Spor Kulübü, 1955 yılında Ulukışla Gençlik Spor Kulübü, 1957 yılında Çamardı Toros Spor Kulübü, 1961 yılında Bor Spor ve Bor Elaldıspor Kulübü, 1963 yılında Niğde Eğitim Spor Kulübü, 1965 yılında Niğde Çimento Spor kulübü kurulmuştur.

1970 yılında kurulan Niğdespor, Niğde Gençlik Kulübü ve Niğde Eğitimspor’un birleşmesinden meydana gelmiştir. Bir yıl sonra ise Niğdegücü spor kulübü kurulmuştur. 1983 yılında Futbol Federasyonunun Türkiye Profesyonel 3. üncü ligine terfi müsabakalarına alınan Niğdespor ve Borspor Kulüplerini kuvvetlendirmek amacıyla, Niğdegücü ve Borgençlik Spor Kulüpleri kapatılmıştır. 1978 yılında kurulan Borgücü Spor kulübü ise faaliyet gösteremediğinden kapatılmıştır. Mahalle kültürünün devam ettiği ve futbolun amatör ruhunu kaybetmediği yıllarda kurulan kulüpler çoğu zaman fedakâr birkaç kişinin omuzlarında yükselmiştir. Aynı zamanda bu kulüpler kaynaşmanın ve dostluğun harmanlandığı birer okul vazifesi görmüşlerdir.

Niğde gençlik ve spor müdürlüğünün sitesine göre ilimizde futbol müsabakalarının macerası şöyle gelişmiştir. “ 1927 yılından 1970 yılına kadar devam eden futbol faaliyetleri komşu illerle, yarı resmi ve özel müsabakalarla devam etmiştir. İlk Resmi 1. Amatör Küme Futbol Lig müsabakaları düzenli olarak 1973 yılında, İlk resmi 18 Yaş altı A-Gençler Futbol Lig müsabakaları ise 1981 yılında tertip edilmeye başlanmıştır. 1973-74 yıllarında ilk profesyonelliğe adım atan Niğdespor uzun yıllar profesyonel olarak devam etmiştir. Daha sonrasında bu başarısını sürdüremeyip tekrar amatör lige düşmüştür. Ardından Niğdespor, Niğde Belediye Spor adı altında devam etmiştir. Tekrar profesyonel lige çıkmayı başarmıştır. Uzun yıllar profesyonellikte devam eden Niğde Belediye Spor sırasıyla önce 3. Lige ardından 2. Lige çıkmıştır. “ 2018 yılında Altınordu Futbol Kulübünün bünyesine girerek Niğde Anadolu FK ismini alan Niğde belediye spor halen profesyonel ligde müsabakalarına devam etmektedir.

Son tahlilide futbolun bir spor olmaktan çıkıp bir ticari faaliyet alanı olduğu zaman dilimlerinde yaşıyoruz. Hızla kaybolan yerel tatlar gibi yerel kulüplerde maddi ve manevi yetersizliklerden hızla kapanıyor. Tüm bu erozyona karşı yerel spor kulüplerini desteklemek sporun centilmenlik ruhuna daha çok uyar. Herkesin ulusal takımları tuttuğu yerde önemli olan yerel takımları tutabilmektir. Sırtını holdinglere dayayan takımlar yerine insanın kendi yaşadığı yerin takımına sahip çıkması ve bu takımları yaşatması daha güzeldir.

Kaynakça:

Niğde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü- http://nigde.gsb.gov.tr/

Editör: TE Bilişim