Hasan Dağının zirvesine tırmanan 3 yamaç paraşütçüsü Türkiye’de kış şartları altında 3 bin metre üzeri zirveden yamaç paraşütü yapan ilk isimler oldu.

İzmir’den Niğde Hasan Dağına gelen 3 yamaç paraşütü tutkunu Necdet Kara, Elif Kıvanç Varol ve Öner Biçen Türkiye’de daha önce denenmemiş bir uçuşu gerçekleştirdiler.


Uçuş teçhizatları sırtlarında olmasına rağmen 3 bin 268 metre yüksekliğindeki Hasan Dağının zirvesine tırmanan yamaç paraşütü tutkunları tek ve ikili kalkış yaparak Türkiye’de kış şartları altında 3 bin metre üzeri zirveden yamaç paraşütü yapan ilk isimler olmayı başardılar. Hava şartlarından dolayı kamp merkezine yürüyerek çıkan ve ortalama 10 saat süren yolculuk sonunda zirveye ulaşabilen ekip 17 dakika süren uçuşla tekrar ana kamp alanına inmeyi başardılar.


Zirve Dağcılık ve Doğa Sporlar Kulübü Üyesi Arif Öztürk; “Ekibin amacı başta 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı olmak üzere, Erciyes, Büyük Demirkazık, Cilo, Süphan Dağı gibi yüksekliği 3 bin metre üzerinde olan dağlarda uçuş yapmak olduğu belirtti.

Ekip lideri Necdet Kara, yüksek dağların zirvesine teçhizatlarla tırmanarak yapılan uçuşa "para alpinizm" denildiğini, Türkiye'de kış şartları altında bu yükseklikten kalkışla bir uçuşun bugüne kadar yapılmadığını belirtti. Kar yoğunluğu nedeniyle yürüyerek yaklaşık 10 saat süren yolculuk sonunda zirveye ulaşabildiklerini vurgulayan Kara, uygun hava şartlarının oluşmasıyla uçuşu gerçekleştirdiklerini ve Türkiye'de bunu ilk başaran ekip olduklarının kaydetti.

Kara; "Bu ilk bizim için bir moral oldu. Bunu bir proje olarak başlattık. Hedefimiz uçuşa elverişli olan yani kalkış parkuru uygun olan 3 bin metre üzeri dağların hepsinden bu uçuşu yapmak. Ayrıca yurt dışındaki çeşitli yamaç paraşütü yarışmalarına katılarak ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek. Bunun için de sponsor desteği bekliyoruz" dedi.


Ekibin tek bayan üyesi olan ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ameliyat hemşiresi olarak görev yapan Elif Kıvanç Varol ise, böyle bir uçuş gerçekleştiren ilk bayan yamaç paraşütü pilotu olmaktan gurur duyduğunu belirtti. 1 yıl önce yamaç paraşütüne başladığını ifade eden Elif Kıvanç Varol, "İş stresini atmak için ideal bir spor. Gökyüzünde olduğumda hiçbir şey düşünmüyorum ve boşluğun keyfini çıkarıyorum. Ekip arkadaşlarımla birlikte pratik yapmak için nöbet çıkışlarını ve hafta sonlarını adeta iple çekiyorum. Arkadaşlarımla birlikte başlattığımız bu projede mümkün olduğu kadar fazla uçuş yaparak yine ilkleri yaşamak istiyorum" diye konuştu. Ekibin bir diğer üyesi olan Öner Biçen de aynı zamanda dağ maratoncusu ve 5 yıllık tandem (ikili uçuş) eğitmeni.












Editör: TE Bilişim