Niğde’de Milli Eğitim Bakanlığı Hayat boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü iş birliği ile yürütülen proje kapsamında yarışmalar başladı.


Niğde Stadında başlayan şenliklere Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, protokol, öğretmenler ve yarışmacı öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, “ Milli Eğitim Bakanlığı Hayat boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü iş birliği ile 81 ilimiz ve ilçelerinde bu yıl ilk kez düzenlenen Geleneksel Çocuk Oyunları  Şenliği için buradayız. İnsan yaşamının belirleyici bir parçası olan oyunlar, çocuklarımızı hem zihinsel hem fiziksel, hem de sosyal yönden gelişmelerinde büyük önem taşımaktadır. Yine bu oyunlarımız çocuklarımızı hareketsiz ve sağlıksız bir şekilde tek başına televizyon izlemekten, bilgisayar başında zaman geçirmekten, sürekli ders çalışmaktan kurtararak, kendisini tanımasına ve özelliklerini bilmesine, insanlarla iyi iletişim kurmasına, paylaşmayı öğrenmesine, kurallara uymasına, birbirleriyle iş birliği yapmalarına ve iyi özelliklerinin ortaya çıkmasına katkı sağlamaktadır. Bu amaçla ilimizde 7 Nisan- 18 Nisan tarihleri arasında devam edecek olan bu şenlikte mendil kapmaca ve yakan top yarışmaları yapılacaktır. Mendil kapmaca dalında 9 okulumuzdan 117 öğrencimiz, yakan top kız dalında 7 okulumuzdan 105 öğrenci, yakan top erkek dalında 5 okulumuzdan 75 öğrencimiz olmak üzere 297 öğrencimiz yarışacaktır.

Yarışmalara katılan bütün öğrencilerimize ve öğretmenlerine, şenliğin ilimizde düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve şenliğimize katılarak bizleri onurlandıran sayın valimize ve protokol mensuplarına teşekkür eder saygılar sunarım. “ dedi.

Gençlik ve Spor Müdürü Harun Turhan ise yaptığı konuşmada, “  Kültür ve gelenek ikiside içiçe girmiş bir kavramdır. Fakat kültür geleneklere göre nispi bir millilik arz eder. Dolayısıyla kültürler milletlerden milletlere tevasur edebilir. Ama anane ve gelenekler hassastır ve özeldir. Dolayısıyla bir milletin geleneği o millete hastır. Hem Bakanlığımız hem Milli Eğitim Bakanlığı bu hassasiyeti göz önüne alarak bizim ananemiz ve kültürümüzde köklü bir geçmişe sahip olan geleneksel çocuk oyunlarını hem ortaya çıkarmak hemde unutulmaya yüz tutmuş oyunları gençlerimize ve büyüklerimize hatırlatmak amacıyla böyle bir organizasyonu düzenlemiştir. Bu organizasyonun düzenlenmesinde kurumlarımızı ve çalışanlarını, bizi bu şenliklerde yalnız bırakmayan Valimize ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Niğde Valisi ve protokol Geleneksel  çocuk oyunları şenliğinin açılışını yaptı. Protokol çelik çomak oyunu oynadı ve öğrencilerle beraber halat çekme yarışması yaptı.



 

Editör: TE Bilişim