Niğde Cansuyu Spor Kulübü sporcusu ve Teakwon-do yardımcı antrenörü Anıl Ulaşer Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünü yaklaşık  2 bin  aday içerisinden yapılan sınavda 1. olarak okula yerleşmeye hak kazandı.

 

Niğdemizin yetiştirdiği ve gelecek vaad eden sporcu Anıl Ulaşer, sadece Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi sınavlarına değil, Aksaray Üniversitesi BESYO bölümü giriş sınavında da 2.lik derecesi yaptı. LYS sınavı sonucunda Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarih Öğretmenliğini de kazanan Anıl Ulaşer  Niğde Üniversitesi BESYO bölümünü tercih edecek.

 

Niğdeli sporcunun Besyo sınavlarında birinci olması, spor camiasını da mutlu etti.  Küçük yaştan beri spor yapan ve beden eğitimi öğretmeni olmak isteyen Anıl Ulaşer " Hayalim olan okulu kazanmam da büyük katkı sağlayan başta aileme, öğretmenlerime ve Cansuyu Spor Kulübü Başkanı Taekwonda  öğretmeni Ahmet Şahiner’e ve bütün takım arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Sporcu Anıl’a sürekli destek veren ailesi ise mutlu. Baba Faruk Ulaşer ise , ailelerin çocuklarını spora teşvik etmeleri gerektiğini, ruh ve beden sağlığı için sporun çok önemli olduğunu, sporun ayrıca bir meslek olduğunu, ailelerin çocuklarını küçük yaşta spor yapmaya, spor kulüplerine girmeleri için  teşvik etmesinin gerektiğini, bu durumun derslerine engel olmayacağı gibi, aksine derslerindeki başarıya katkısı olduğunu  söyledi.

 
ARAŞTIRMALAR SPORA AİLELERİN İLGİSİNİ ARTTIĞINI GÖSTERİYOR.

Diğer yandan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), Türkiye’de ailelerin spor alışkanlıklarını ölçmek ne kadar ilgi gösterildiğini anlamak için ülke çapında bir saha araştırması yaptırdı. Araştırma sonuçları, Türkiye’de belirli spor dallarına ilgi gösterildiğine işaret etse de ailelerin çocuklarını spora yönlendirme konusunda hevesli olduklarını ancak bu konuda teşvik ve desteğe ihtiyaç duyduklarını ortaya koyuyor. 

Araştırmadan çıkan sonuçlara göre Türkiye’de ailelerin yüzde 25’inde en az 1 kişi spor yapıyor.

Spor yapan ailelerin en fazla yer aldığı bölge yüzde 40 ile Marmara Bölgesi. Yetişkinlerin, özellikle de kadınların en fazla tercih ettikleri spor dalı yürüyüş. Bunu, Türkiye’deki en popüler spor dalı olan futbol izliyor. Yüzme, bisiklet, tenis ve kayak gibi sporlar ise listenin en alt sıralarında yer alıyor. Spor yapanların yarıya yakını sağlıklı yaşam için spor yaptığını söylüyor.

 

Aileler çocuklarını en çok ‘sağlıklı ve zinde yaşam’ için spora yönlendiriyor

Hanede spor yapan en az 1 kişinin bulunduğu yüzde 25’lik kesim içinde spor yapan çocukların oranı yüzde 37. Bu çocuklar haftada ortalama iki günlerini spora ayırıyorlar. Çocukların yüzde 70’e yakını spor dalı olarak babaları gibi futbolu tercih ediyor. Bunu fitness, basketbol ve dövüş sporları takip ediyor. Çocuklar spor yapma konusunda sırasıyla ailelerini, öğretmenlerini, koçlarını ve antrenörlerini rol model olarak görüyorlar. Diğer deyişle, çocukları spora yönlendirmede en etkin kişiler anne ve babalar. Araştırma sonuçlarına göre anneler çocuklarını en çok “sağlıklı ve zinde yaşam” için spora yönlendiriyor.

Olimpik spor dalları arasında öne çıkan yüzme, kayak ve koşu ise Türkiye’de çocukların en az tercih ettikleri spor dalları arasında yer alıyor. Spor yapan çocukların neredeyse yarısı spor aktivitelerini okuldaki beden eğitimi derslerinde ya da okul takımında gerçekleştiriyor. Spor için tercih edilen diğer alanlarsa özel spor kulüpleri ve halı saha.

 

 

 

Editör: TE Bilişim