Geçtiğimiz günlerde kurulumu gerçekleştirilen, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kırşehir il Merkez ve İlçelerini kapsayan Yediemin Otoparkı, Oto Çekici, Kurtarıcı ve Depo İşletmeleri Derneği (NİĞYEDDER) yönetim kurulu kent merkezinde bulunan bir otelde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Yediemin Otoparkı, Oto Çekici, Kurtarıcı ve Depo İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sözer, yaptığı basın açıklamasında, Ülke genelindeki yediemin otoparklarında yaklaşık 1 milyon 500 bin araç bulunduğunu ifade etti.

72 MİLYAR LİRALIK KAYNAK

Başkan Yeşil: Dosyamızı Bakan Bolat’a teslim ettik Başkan Yeşil: Dosyamızı Bakan Bolat’a teslim ettik

Ülke genelinde yediemin depolarında bekletilen 1 milyon aracın seri bir şekilde satılması halinde ekonomiye 22 milyar dolar katkısı olacağını belirten Sözer, "Bu araçların bir kısmı ömrünü tamamlamış ve hurdaya çıkmış durumda olup, üzerlerindeki haciz nedeniyle hurda işlemi yapılamadığından ayrıştırılarak ekonomiye geri kazanımı sağlanamamakta ve dolayısıyla her yıl yurtdışından 12,5 milyar dolarlık hurda alımı yapılmaktadır. Toplam 1.5 milyon araçtan yaklaşık 500 binin 20 yaş üstü olduğu ve bunların ortalama arabalarda 1,5 ton otobüs ve kamyonlarda 20 ton olduğu düşünülürse (yüzde 25 i kamyon ve otobüs) yaklaşık olarak 8 milyar ton hurda toplanacaktır. Ortalama 1 kg hurda fiyatının 9 lira olduğu düşünüldüğünde 8 milyar ton hurdadan 72 Milyar TL kaynak yurt içinde kalacaktır. Ayrıca satılan araçların biriken yüksek miktardaki Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsil edilmiş olacaktır. Satılabilir durumda olan yaklaşık 1 milyon aracın seri bir şekilde bekletilmeden satılması halinde 21-22 milyar dolar milli ve yerli ekonomiye kazandırılmış olacaktır." dedi.

AMAÇ, EKONOMİYE KATKI

Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sözer, yetkili mercilere doğru bilgi aktarmanın önemine değindiği konuşmasının devamında şunları söyledi;  "Bizler Yediemin Otopark, Çekici, Kurtarıcı ve Depo sektörü olarak, ekonomimize büyük kaynak ve katkı sağlayacak imkanların varlığına dikkat çekmek ve bu alanda yapılabilecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi için bilgi ve tecrübelerimizi yetkili mercilere ve  kamuoyuna aktarabilmek için değerli  basın mensuplarının önemine inanıyoruz."

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Yediemin Otoparkı, Oto Çekici, Kurtarıcı ve Depo İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sözer, Hacizli araçlarda satış gününün geçtiğimiz 1 Kasım tarihi itibari ile başladığını ifade ederek, "Bu kapsamda, haciz kararı kalkmış olup halen yedieminlerde muhafaza edilen mallar kanuni istisnalar hariç öncelikle mülkiyet sahibi borçlu tarafından teslim alınabilecek. Borçlunun malı teslim almaması durumunda ise rehin hakkı sahibine malı alması imkanı tanınacak. Tanınan hakların kullanılmaması durumunda sicile kayıtlı mallar ile diğer mallar, kamu yararı gözetilerek kanunda belirlenen bedel karşılığı MKE A.Ş.'ye devredilecek. Satış ve mülkiyet devri durumunda elde edilecek bedel muhafaza edilecek, hak sahiplerine ödenecek ve belirtilen mallar, MKE A.Ş.'ye de devredilmemesi durumunda çürümeye bırakılarak ülke ekonomisi ile çevreye vereceği zararların önlenmesi maksadıyla Türkiye Kızılay Derneği'ne bedelsiz olarak devredilecek." şeklinde konuştu.

Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kırşehir il Merkez ve İlçelerini kapsayan Yediemin Otoparkı, Oto Çekici, Kurtarıcı ve Depo İşletmeleri Derneği şu isimlerden oluşuyor;  Hasan Sözer - Yönetim Kurulu Başkanı Üyeler, Sami Sözer, Mehmet Çiçek, Mutlu Yener, Adem Türkmen, Beytullah Korkut, Hakan Ümre, Gökhan Arısoy, Ali Akdemir, Adem Bayraktar.

Editör: Selim GÖKEL