CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gerek meclis konuşmaları, gerekse verdiği soru önergeleri ile TBMM’de hükümete ve milletvekillerine adeta Niğde ismini ezberletti.

 Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yıllardır tanıtım bekleyen Niğde İlindeki önemli merkezleri TBMM’de gündeme taşımaya devam ediyor.

Halkın güncel sorunları ekmek zammı, elektrik zammı, sigortalardaki yüksek artışlar, taşeron işçiler, atanamayan öğretmenler, emeklilerin promosyon sorunu, işsizlerin durumu, Bağkurluların sorunları, hava kirliliği, Akkaya Baraj kirliliği, Niğde havaalanı, hızlı tren, Ecemiş suyu, göletler, ilçelerin durumları gibi konuları gündeme taşıyan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yazılı soru önergeleri ile de Niğde tarihi ile bilinmeyenlerin aydınlanması adına bir dizi çalışma  yapmaya devam ediyor.

Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Niğde İli Altunhisar ilçesi Yeşilyurt  Köyü’ndeki tarihin de çok önemli olduğunu belirtti.

Gürer şöyle dedi:“Niğde İli Altunhisar İlçesi Yeşilyurt  yerleşmesi çok önemli tarihi değerlere sahip olmasına karşın gereken  çalışmalar yapılmadığı için  değer bulmamış bölgelerimizdendir. Kalesi, kral mezarları, tapınak, manastır, yeraltı şehri, yeraltı yerleşmeleri, değirmen ve mağaraları ile her adımda tarih doludur.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın yanıtlamasını istediği soru önergesinde şu sorulara yer verdi.-“Kurra Kalesi bölgede en önemli kalelerdendir. Harap olan kalenin kurtarılması ve turizm amaçlı değer bulması düşünülmekte midir?

Fransız bir kadın yazarın (Madame  Thieery) her yıl gelerek incelediği bu kalede bilimsel bir araştırma yapılmış mıdır? Elde edilen bulgular nelerdir?

 Hayvan ağılı olarak kullanılan kale yolu üzerinde çok büyük bir mağara yer almaktadır. Mağaranın temizlenerek  turizm amaçlı bir yer kılınması olasıdır. Bu mağarada bilimsel bir inceleme yapılmış mıdır?

Yeşilyurt’un  orta yerinde,  Roma Kilisesi diye tanımlanan bölgede en eski tapınak yer almaktadır. Tapınak çevresinde çok sayıda yeraltı keleri mevcuttur. Bir bütün olarak onarılması ve turizme kazandırılması düşünülmekte midir?

Vadide yer alan kaya yerleşmeler  ve halkın yakın döneme kadar kullandığı hamam ve değirmen denen mağara yerleşmelerinin  çevre temizliği yapılarak gezilebilir kılınması ve turizm amaçlı değer bulması düşünülmekte midir?

Vadide ağaçlar arasında kalmış çok bilinmeyen ancak define avcılarının talan ettiği bir manastır ve yanında yer altı şehri bulunmaktadır. Kayıtlarda yer alamayan bu manastır ile yakınında yer altı şehri kurtarma ve inceleme çalışması düşünülmekte midir?

Bilinen yeraltı şehrinin ise çevre temizliği ve turizm amaçlı düzenlemesi beklemektedir. Bu bağlamda bir çalışma var mıdır?

 Kral mezarları olarak tanımlanan Kisle bölgesinde  yer alan alanın Arkeopark olarak düzenlenmesi, bilimsel inceleme ve araştırma yapılması, koruma altına alınması düşünülmekte midir?

Rahibeler evi olarak tanımlanan  ve duvarlarında  freskler yer alan ancak yağmalanan alan çevresinde de yer altında yerleşmelerin varlığı ifade edilmektedir. Bu bölgede bilimsel bir araştırma ve inceleme düşünülmekte midir?

 Keşlik Steli ve diğer bulgular bölgede bir atölyenin varlığını işaret etmektedir. Tüm bölgede bu bağlamda bir yüzey araştırması çalışması yapılmış mıdır?

 Mezarlık olarak tanımlanan alan ve Belde açık alanında eski yerleşim yerleri ile ilgili araştırma yapılmış mıdır?

 İnsan yüzü işlenen bir kaya varlığından söz edilmektedir. Bu anlamda bir araştırma yapılmış mıdır?

Vadi ve dere boyunca iki yanlı yerleşmelerin varlığı dikkate alınarak tüm alanda araştırma yapılması düşünülmekte midir?

 Yeşilyurt Beldesi ile ilgili bilimsel bir yayın, tanıtıcı pano ve afiş vb. çalışmalar var mıdır?

Bakanın sorulara vereceği yanıt bekleniyor.

 

Editör: TE Bilişim