Niğde Gölcük beldesinde mitinge dönüşen katılım töreninde konuşan İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"MİLYONLARCA ÇİFTÇİYE 22 MİLYAR, BİR AVUÇ YANDAŞA 31 MİLYAR BÜTÇE AYRILDI!"

Hükümetin tarım politikalarını sert bir şekilde eleştiren Koray Aydın, “milyonlarca çiftçiye 22 milyar, bir avuç yandaşa 31 milyar bütçe ayıran bir iktidarla karşı karşıyayız” dedi.

Gündemine Niğde Otoyolu ile birlikte müşteri garantili projeleri, iktidarın tarım politikasını, Ergenekon ve Balyoz sürecini, FETÖ ile mücadele ve ekonomi politikasını alan Koray Aydın’ın güncel rakamlarla detaylandırdığı konuşması, zaman zaman alkışlarla kesildi.

Konuşmaların ardından İYİ Parti’ye katılan çok sayıda vatandaşa rozetleri Koray Aydın, Mümin İnan, Burhanettin Kocamaz ve törene katılan il başkanları tarafından takıldı.


İYİ PARTİ'DEN NİĞDE'DE GÖVDE GÖSTERİSİ

İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın, üye katılım töreni, patates üreticileri ile buluşmak ve esnaf ziyaretleri yapmak üzere geldiği Niğde’de coşkuyla karşılandı.

Niğde merkeze bağlı Gölcük beldesinde düzenlenen İYİ Parti Üye Katılım Programı ve patates üreticileri ile buluşma programı mitinge dönüştü.

Koray Aydın’ın programına aynı zamanda Niğde Eski Belediye Başkanı ve Eski Milletvekili de olan İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi ve Teşkilat Başkan Yardımcısı Mümin İnan, İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, Mersin Eski Belediye Başkanı ve İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Burhanettin Kocamaz ile Niğde İl Başkanı İbrahim Uzun, Aksaray İl Başkanı Özhan Türemiş, Adana İl Başkanı Göktürk Boyvodaoğlu, Mersin İl Başkanı Mehmet Dutar ve Kırşehir İl Başkanı Müfit Göçen, ilçe başkanları, partililer ve çok sayıda patates üreticisi katıldı.

Niğde merkeze bağlı Gölcük beldesinde gerçekleştirilen programda İYİ Parti Niğde İl Başkanı ile Genel İdare Kurulu Üyesi ve Teşkilat Başkan Yardımcısı Mümin İnan, birer konuşma yaptılar ve genel olarak Niğde’nin, Niğde çiftçisinin ve özellikle de patates üreticilerinin sorunlarını dile getirdiler. Niğde Gölcük beldesinde mitinge dönüşen katılım töreninde konuşan İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın, hükümetin tarım politikalarını sert bir şekilde eleştirdi ve “milyonlarca çiftçiye 22 milyar, bir avuç yandaşa 31 milyar bütçe ayıran bir iktidarla karşı karşıyayız” dedi.
 

"BÜTÇEDE MİLYONLARCA ÇİFTÇİYE 22 MİLYAR, MÜŞTERİ GARANTİLİ PROJELERE 31 MİLYAR AYRILDI"

Yeni ulaşıma açılan Niğde otoyolu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Koray Aydın, Yap İşlet Devret yöntemiyle müşteri garantili olarak yapılan projeleri çeşitli örnekler vererek eleştirdi ve yandaşlara ayrılan bütçenin üreticilerden esirgendiğini söyledi.

İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın şöyle konuştu: “Bugün buraya yeni yapılan otoyoldan geldim. Girdim geçiş rakamlarına baktım, otomobille gelirseniz; Ankara-Niğde 145 lira vereceksiniz. Kamyon gelirse Ankara - Niğde 260 TL, TIR ise 332 TL, yani mazot parasına arabalar oradan buraya gelecek. Sonra merak ettim, bakayım kamyon denk gelecek mi diye, yolda bir tane kamyon görmedim ya da bana denk gelmedi orasını bilmem. Değerli arkadaşlar, yol elbette ihtiyaçtır. Bu Türkiye Cumhuriyeti devleti, cumhuriyet kurulduğu günden beri bunları yapa yapa geliyor. Geçmişte yolları yapan, bu gün de yapanlar dahil olmak üzere emeği gayreti olan herkese teşekkür ediyoruz, şükranlarımızı sunuyoruz. Yapanları elbette takdir ederiz. Ama sorgularız. Bu kimin parasıyla yapılıyor? Arkadaşlar altı yedi seneden beri Türkiye’de yapılan otoyollar ve köprüler geçiş garantisi ile yapılıyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Belli bir geçiş garantisi rakamı veriliyor, bu rakama kadar geçiş olursa, müteahhit devletten ilave para almıyor. Ama bu garanti rakamları tutmazsa aradaki farkı devlet ödüyor, siz ödüyorsunuz. Hatırlayın, bunları yaparken de kimsenin cebinden bir lira bile çıkmayacak dediler. Şu anda Türkiye’de yapılan bu geçiş garantili yolların tamamında müthiş açık veriyoruz.

2021 bütçesi yapıldı, 31 Milyar TL, bu yollar gibi müşteri garantili projeler için bütçede kaynak ayrıldı. Diyeceksiniz ki bize ne, yok öyle değil siz ödeyeceksiniz parayı. Vergilerinizden 31 milyar TL’yi siz ödeyeceksiniz. AK Parti iktidara geldiğinde 2006 yılında bir kanun çıkardı, bir çoğunuz bilir. Yeniler varsa da hatırlasın. 2006 yılında çıkardıkları kanunla milli gelirimizin yüzde birinin çiftçiye, tarıma destek ve yardım olarak dağıtılması konusunda bir kanun çıktı. Çıktığında oh ne güzel dedik. Değerli arkadaşlar bu kanuna çıktığı günden beri uymayan kendi çıkardığı bir konunu bile uygulamayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu yılın 2021’in bütçesinde destek olarak bütçeye konulan rakam 22 milyar lira. Milli gelire oranla hesap yaparsanız aslında vermesi gereken para 45 milyar lira, yarısını bile vermiyor. Kendi çıkardığı bir kanuna bile uymayan, üreticiye sıra geldi mi onun hakkını vermekte cimri davranan ama yandaş müteahhitlere yaptırdığı yolun parasını ödemeye geldi mi bütçeye de 31 milyar TL’yi koyan bir iktidarla karşı karşıyayız. Nedir sizin üreticiden istediğiniz? Neyin peşindesiniz? Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Tarım ve hayvancılık bu ülkenin milli sektörüdür, en kritik sektörüdür, o milleti ayakta tutar, o bizim karnımızı doyurur. Çünkü o üreticinin yaptığı işin arkasında emek vardır, alın teri vardır. Ellerine bakın çoğunun elleri nasırlıdır. Kolay mı o kadar topraktan ürün çıkarmak, onu bakmak, büyütmek, sonra da pazara götürüp satmak. Uzun yıllardır tarım ve hayvancılığı adeta yok etmeye çalışan bir anlayış tarafından yönetiliyoruz.”

"ÖNLEM ALINMAZSA PATATESLER DEPOLARDA ÇÜRÜYECEK"
 

İktidarın ithalata dayalı tarım politikasını da sert bir dille eleştiren Koray Aydın şöyle devam etti: “Artık her şeyi dışardan alır olduk. En büyük buğday ithalatçısı olduk arkadaşlar. 25 milyon metrekare alana, bunlar iktidara geldiğinden beri buğday ekilmez oldu. 25 milyon metrekare deyince ne anlaşılır bilmiyorum ama şu Avrupa’nın birçok ülkesinden daha büyük toprak demek. Yani vatandaş ekmekten vazgeçmiş. Niye? Çünkü kazanamıyor. Harcadığı paranın, emeğin karşılığını alamıyor. Onun için vazgeçmiş. Burası Niğde, tarım sektöründe kayıtlı çifti sayısı 13 bin 850 olan bir ilimiz. Bir aileyi 5 kişi kabul edersek, yaklaşık 70 bin kişiye tekabül eder. Nüfusu da 263 bin dedi Sayın Başkanım, neredeyse bunun yüzde 19’una 20’sine tekabül eden bir güç. Patateste komşu illerle beraber Türkiye’nin ambarı durumunda. Bugün itibariyle hafızalarımıza getiriyoruz 2019’un başında fiyatlar çok artıyor diye ithalat yaptılar, üreticinin önünü kestiler. Seçim dönemi idi patates, soğan fiyatı arttı diye depoları bastılar alın teri ile üretilmiş kazanılmış bir ürünü deposunda saklayan insanlara adeta terörist muamelesi yaptılar. Sırf kendilerini kurtarabilmek için. Daha sonra da kurdukları tanzim satış mağazalarında ucuza patates ve soğan satıyoruz diye kuyruklar oluşturdular. Değerli arkadaşlar, ürün fiyatı yükselince dışardan ithalat yaparsın, ne olur ne olmaz diye de geride bıraktığımız 2020 yılının başında ihracata biliyorsunuz önden izin alarak yapma imkânı tanıdılar, Temmuz ayında da bunu kaldırdılar. Ama ne oldu dışarıya ihraç edeceğimiz ürünle ilgili bir seneyi kaybettik. Şimdi ne oldu? Bu Niğde’de belirlenen rakamlara göre 850 bin ton patates üretilmiş. Bunun 200 bin tonunun daha depoya gitmeden satışı yapılmış. Geriye kalan 650 tonun da 200 bin tonu da satılmış, geriye kalmış 450 bin ton. Maliyet üzerinden 500 milyona, eski parayla 500 trilyona tekabül ediyor, sadece burayı söylüyorum. Şimdi ürün depoda, zaden Pandemi var, zaten lokantalar kapanmış, birçok yer kapanmış, sıkıntı var. İhracat yasağı da getirdin, bu ürün satılamaz hale dönüşmüş, depolarda bekliyor. Çok geçmez Mart sonuna kadar patates çürür, filizlenir. Nisan sonuna kadar idare eder deniliyordu ama bu sene anlaşılıyor ki ekim ve söküm öne çekilecek. Onun da bir olumsuz yansıması olacak. İhracat yok, peki bu durumda ne yapacağız.

"DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATINI KAPATAN İKTİDAR, TARIMI BİLE PLANLAYAMIYOR"

İktidar partisi sözcülerinin televizyonlarda yaptıkları ve basında yer alan tarlada ucuz olan ürünün rafa gelene kadar 3, 4 kat pahalı hale gelmesiyle ilgili söylemlerini hayretle karşıladığını ifade eden Koray Aydın şunları söyledi: “Arkadaşlar televizyonları izliyorum 10 günden beri 15 günden beri iktidar adına konuşan sözcüler televizyonlarda şunu söylüyorlar. Diyorlar ki şu ürün tarlada 5 lira ama rafa girince fiyatı 3 misli artmış. Patates böyle, şu böyle, bu böyle. Arkadaşlar sanki 18 seneden beri ülkeyi bunlar yönetmiyor, sahiplenmiyorlar. Planlama denen bir şey vardır. Kriz yaşanan Avrupa ülkeleri bu krizi kendi patates üreticilerini, çiftçilerini korumak için teşvikleri artırdılar. Destekleri artırdılar. Ürünün katma değerini yükseltebilmek için dondurulmuş ve işlenmiş şekilde bunu piyasaya sürülmesi için her türlü yardımı yaptılar. Yani o ülkeyi yönetenler, bu üretimi yapan insanları dert edinmişler. Bizimkilerin böyle bir derdi, böyle bir sıkıntısı yok. Çok mu zor. Bu hesaplanamaz bir şey mi? Planlaması yapılacak bir şey değil mi bu? Arkadaşlar uzun yıllardır siyasetin içerisindeyim. Devlet Planlama Teşkilatı’nı kapattılar. Türkiye’nin en temel kurumlarından bir tanesi idi. Her alanı tanzim eden, planlayan, düzenleyen, gelecek dizaynı yapan Türkiye’nin en oturmuş teşkilatı idi Devlet Planlama Teşkilatı. Demirel de oradan yetişti, Özal da oradan yetişti. Hep o çarktan çıktılar. Çok sayıda insan yetiştirdi o müesseseler bu ülkeye. Kapattılar, şimdi planlama yok. Ne yapacak, vatandaşı kendi haline bırakmış. Burası kimsenin babasının çiftliği değil. Bu kadar zulüm, bu kadar akılsızlık, bu kadar hesapsızlık yeter.”

"ARTIK İKTİDARIN YÜZÜNE AYNA TUTAN VE GERÇEKLERİ ORTAYA KOYAN İYİ PARTİ VAR."

İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın, İYİ Parti’nin iktidarın yetersiz, basiretsiz ve yanlış politikalarına ayna tuttuğunu belirterek, “vatandaşın derdiyle dertlenen, sıkıntısıyla dertlenen ve bunu bir metot haline getiren bir İYİ Parti var” dedi.


Koray Aydın, şöyle devam etti: “Biz İYİ Parti olarak bunların yüzüne ayna tutmak için buralardayız. Vatandaşın derdi ile dertlenen, sıkıntısıyla dertlenen, bunu bir çalışma metodu haline getiren, yenilikleriyle ülkeyi yönetenlerin eyvah artık İYİ Parti var dediği bir duruma getirdiği Türkiye şartlarını da yeniden oluşturan bir İYİ Parti varlığı var.  Sıkıntılı ve dertli bütün kesimlerin yöneticilerini, ezilen kesimlerin temsilcilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çıkarıp konuşturuyoruz. Bunu bu güne kadar hiçbir siyasi parti yapmadı. Bunu yaptığımız günden beri beyler korkudan tir tir titriyorlar. Çünkü vatandaş gerçeklerden haberdar olmaya başladı. Bu gün geldik burada bunları konuşuyoruz. Grup toplantısında da Genel Başkanımız bu patates konusunu işleyecek. Biz konuştukça onlar panikliyorlar. Göreceksiniz bakın, öyle zorlayacağız onları ki bu işte bir adım atmak zorunda kalacaklar. Öyle yağma yok. Bu milletin reyini aldınız, onun gereğini yapmak gibi bir sorumluluğunuz var. Bu sorumluluğu hayata geçirmek zorundasınız. Yoksa vatandaş ayakta duramıyor. Baktım 2009 yılında patates, 50 ila 70 kuruş arasında satılıyor. Yıl 2021, 11 sene geçmiş aradan bu günkü fiyatlara baktım yine aynı 40 ila 60 kuruş arasında gidip geliyor. 2009 yılında girdi olarak kullanılan kalemlerle bu günün fiyatları arasında dünya kadar fark var arkadaşlar. Geçen seneden bir sene içerisinde gübre zaten yüzde 80 artmış, diğer bütün kalemlerde buna paralel olarak hepsinde bu tür artışlar var. Yani aradaki kâr, erimiş gitmiş. Eğer bu ülkenin tarımını ayağa kaldıracaksak, emek veren, alın terini dökerek bu mücadeleyi yapan insanlar olarak hakkımızı aramak zorundayız. Onun için bu meydandasınız. Bu bir hak aramadır. Ülkeyi yönetenlere hatırlatmaktır. Bu kadar da olmaz, bu milleti de enayi yerine koymayın demektir. Çünkü öyle bir hale geldik ki, artık milleti enayi yerine koyan bir anlayışla karşı karşıyayız.

"28 ŞUBAT 2015 GÜNÜ BENİM VE BÜTÜN TÜRK MİLLETİNİN AĞLADIĞI GÜNDÜR"

Gara operasyonu, Ergenekon ve Balyoz süreçleri ve FETÖ ile mücadele üzerinden iktidara yüklenen Koray Aydın, şunları söyledi: “Her şeyi yaparlar, hiçbir şey onlara bulaşmaz. 13 tane şehit verdik, siyasiler ‘siz sorumlusunuz’ dediler, ne sorumlusu diye kıyamet koparıyor. Sen Başkomutansın, çıkacaksın, sorumluluk benimdir diyeceksin. Hata da yaparım, başarı da yaparım diyeceksin. Öyle kenara çekilip kaçmak yok. FETÖ’ye ülkeyi teslim ettin, devletin bütün kurumlarını FETÖ’ye teslim ettin. Adamlar ihtilal yapıp az daha bu ülkenin kaderiyle oynuyorlardı sonra çıktın milletim beni affetsin dedin. Ne yaparsan yap, sana bulaşmıyor zaten, sorumluluk almıyorsun. PKK ile gittin işbirliği yaptın. Öcalan’ın mektubunu Diyarbakır’da okuttun. Dolmabahçe Sarayı’nda PKK ile anlaşma imzaladın. O gün benim ağladığım bir gündür. 28 Şubat, hiç unutmam, hiç aklımdan çıkarmam. Anlaşma imzaladın. HDP’liler bir yanda, öbür yanda da senin Bakanların dizilmiş imza attınız. Türkiye’nin ve dünyanın televizyonları yayınladı. Yapmayın, etmeyin, anaların gözyaşı dinecek diye girdiğiniz bu yolun sonunda bu işin sonunda anaların gözyaşı oluk gibi akacak deyip, sizleri uyardık. Oralı bile olmadınız. Ama neticede anaların gözyaşı aktı. Bu vatanın evlatlarının çocukları senin görmezden gelip şehirlerin altına döşedikleri tünellerde olan bombaları oradan çıkarmak için 800 tane şehit verdi bu ülkenin evlatları. Sorumluluğa gelince Allah beni affetsin. Bu ülkenin kaderiyle alakalı bir şey. Bu işi yapanların sorumlulukları olacak. Ergenekon Balyoz davaları ile bu ülkenin ordusunda general kalmadı, neredeyse hepsini içeri attınız. Sonra 15 Temmuz olunca da hata yaptık subaylarımız, generallerimiz bizi affetsin deyip gene ‘sütten çıkmış ak kaşık gibi’ kenara çekildiniz. Hiçbir konuda sorumluluk almayan bu anlayışın ülkeyi getirdiği nokta kötü. Ötekileşiyor insanlar. Her önüne gelene FETÖ’cü diyen bir siyasal anlayış olur mu? Her önüne gelene terörist diyen bir anlayış olur mu arkadaşlar? Olmaz, bu bir ayrıştırma dili. Bu dil kutuplaştırma dili. Bu ülkenin insanlarını birbirine düşürecek bir zemini inşa edecek bir dil. Biz İYİ Parti olarak çıktığımız bu yolda, bu dili kabul etmiyoruz. Bu ülkenin 83 milyon evladı kardeştir. Aradaki sıkıntılarını, problemlerini konuşarak çözebilecek bir ülkede yaşıyoruz. Bizim yaşadığımız ülke cennet gibi. Siyasi emellerinizi çekin bu milletin üzerinden bu millet kendi uzlaşma zeminini oluşturur ve ülkenin geleceğini de en iyi şekilde inşa eder. Bu ülke ona doğru gidiyor. Artık siyasal iktidarın yüzüne ayna tutan bir İYİ Parti var. Ayna tutuyoruz onlara, gerçeklerin aynası. Öyle yağma yok.”

"BÜTÇENİN BEŞTE BİRİ AÇIK, FAİZE 180 MİLYAR"

Koray Aydın, iktidara yönelik eleştirilerini 2021 yılı bütçesi rakamları üzerinden sürdürdü ve ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu. Aydın şöyle konuştu: “Arkadaşlar 2021’in bütçesini yaptı hükümet, Aralık ayında, geçen yılın Aralık ayında, 180 milyar lira aldığımız borçların faizi olarak bütçeye para koydular, 180 milyar lira. Bütçemiz 1 trilyon 110 milyar yani yaklaşık 6’da, 6 buçuk da birini faize ödeyeceğiz. Hani diyordu ya faiz lobileri, faiz lobileri diye, işbirliği yapmış gibi gittin faiz lobilerine teslim oldun. Şu anda Türkiye’nin hali bu. Bütçemizde bütçe açığını ne kadar koydular biliyor musunuz? 245 milyar lira. Yani bütçenin tamamının 5’te biri, açık olarak verdiler. O tutmayacak, daha yüksek çıkacak, çünkü bir önceki yılda 139 milyar olarak koydular 168 milyar olarak gerçekleşti bu yıl sonunda. Bu ne demek? Kocaman bir delik var orda. O ne demek? O kadar borç parayı almaya ihtiyacımız var demek. Biraz daha borç para almak demek ne demek? Yeniden zam demek, bu zammı da sizin, bizim hepimizin ödemesi demek. Tutturdu Cumhurbaşkanımız enflasyon sonuçtur, faiz nedendir diye, tutturdu gitti, en sonunda damadın başını yedi, damadı gitti. Niye çünkü Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa Merkez Bankası eksi bakiye verdi.”

"MERKEZ BANKASI EKSİ BAKİYEDE, KARAGÜN İÇİN AYRILAN İHTİYAT AKÇESİNİ 2019’DA KULLANDILAR"

Son olarak gündemine Merkez Bankası döviz rezervlerini ve ihtiyat akçesini alan İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın şunları söyledi: “Döviz rezervlerimiz şu anda 45 milyar dolar açık. Salı günü Cumhurbaşkanımız konuştu. Diyor ki yok diyor, şimdi onu kapadık, sıfırladık diyor. Bunu söyleyenler, yalancıdır diyor. Allah’ım ya Rabbim. Şaka gibi. Teknoloji gelişti Sayın Cumhurbaşkanım. Merkez Bankası’nın linkine girin, internetten girin o hesaplar kısmını açın, orda ne olduğunu görürsünüz. Merkez Bankası rakamlarına göre 45 milyar dolar açık var. Bu Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulduğu günden beri böyle bir açık verilmedi. Şimdi ne yapacak? Toplayacak onu sıfıra getirecek, sonra artıya geçirecek. Bu ne demek? Önümüzdeki dönem, hepimizi memnun edecek olayların yaşanacağı dönem olarak gözükmüyor demek. Sadece bu değil, bu devletin bir geleneği vardı değerli arkadaşlar bir geleneği vardı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda bir ihtiyat akçesi ayrılırdı. Kara gün için, dar gün için, sıkıştığın günler için bir ihtiyat akçesi kara gün için bir köşede tutulurdu. Bu arkadaşlar 2019 yılında bu ihtiyat akçesini ki 40 milyar liradır, bu parayı aldı kullandılar. Eğer bu kullanmamış olsalardı bu Pandemi döneminde sıkıntıda olan milletimiz için kullanılırdı.”


İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın’ın Niğde Programı Gölcük Beldesi’nde düzenlenen törenin ardından, Gölcük Belediyesini ziyaret, Niğde şehir merkezinde esnaf ziyareti ve son olarak da İYİ Parti Niğde İl Binası önünde yapılan basın açıklaması ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim