CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer TBMM’de görüşülmekte olan Anayasa Tasarısı ilgili yaptığı değerlendirmede koşulların Anayasa ile ilgili görüşmeler için uygun olmadığını ifade etti ve OHAL, TERÖR, FIRAT KALKANI İLE SÜREN SAVAŞ VE EKONOMİK sorunlar dikkate alınarak geri çekilmesini, ülke gündemindeki sorunlara yoğunlaşmasını istedi.

Gürer “Giderek derinleşen sorunlar karşısında çaresiz kalan Hükümetin sorumluluğunu halktan gizlemek adına gündem değişiklikleri yarattığını, bu kere ise Anayasa değişiklikleri ile rejimi değiştirme süreci başlattığına işaret etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM yaptığı konuşmada şöyle dedi: “ Görüşülmekte olan Anayasa değişikliği teklifi üniversitelerin, baroların, hukuk örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin, toplumun oluşum aşamasında tartışmasına katılmadığı bir Anayasa değişikliğidir. Anayasalar dünyanın bütün demokratik ülkelerinde uzlaşma metinleridir. Kuşkusuz yüzde yüz uzlaşma değildir ama bir anayasanın meşruiyet zemini olarak tanımlanabilmesi için uzlaşma çabalarının sergilenmesi ve nihayet demokratikliğine dair kuşku taşımayan hükümlerin, bu niteliklerin öne çıkması gerekir. Bu ülkede beka sorunu konuşuluyor. Dünyada kendisinin beka sorunu taşıdığını en yetkili ağızlardan ifade edildiği bir konjonktürde Anayasa değiştirmesi doğru değildir. Terör, OHAL, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla süren savaş ve ekonomik sorunlar ülkemizde yeni ayrışmalar değil çözüme yönelik uğraşları gerekli kılmaktadır. Dünyada bu koşullarda anayasasını değiştirmiş bir tek ülke var mıdır? Toplumu bunca sorunun içine bir kez daha ayrıştırarak erişilecek süreç dönülmez sorunlar üretebilir. Bu anlayıştan vazgeçilmeli, ülke sorunlarına çözüm için Türkiye Büyük Millet Meclisi uğraş vermelidir.

    Tek adam rejim değişikliği ülkenin hayrına değildir, vazgeçilmelidir.”dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’da da maddeler üzerinde soru sürecinde  “ Sayın Bakan, AKP iktidarında on beş yılda yargıyla ilgili kaç kanun çıkardınız? Çıkardığınızla yetinmeyip aynı kanunları kaç kere değiştire değiştire devam ediyorsunuz? Bu çıkan kanunu da ileride değiştirmeyi bugünden düşünüyor musunuz?”dedi Gürer konuşmasında  12 Eylül 2010 Referandumu hatırlattı ve o süreç  15 Temmuz sürecini yaratmadı mı? Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısını değiştirerek bugün terör örgütü olarak kabul edilen, o gün, siyasi iktidarınızla birlikte karar ürettiğiniz cemaatin kontrolüne geçmedi mi? Balyoz, Ergenekon, Casusluk gibi kumpaslar kuruldu, Türk Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırma süreci başlatıldı. 15 Temmuza eren sürecin başlangıcı, o dönemdeki muhalefetin yaratacağı sorunları anlatmasına rağmen, dinlemeyen iktidar çoğunluğu yani AKP oylarıyla Meclisten geçirilmedi mi ve referandumla yasalaşan süreç başlamadı mı? 2010 Anayasa değişikliğini savunan ve yasallaştıranlara akıl verenleri, süreci biçimlendirenleri, 15 Temmuz sürecinin oluşmasında sorumluluklarını da tarih yazacaktır.

Bugünden yarına yine aynı olumsuzlukları yaratacak bir Anayasa değişiklik tasarısı uygun mudur?”diye konuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ,  Ömer Fethi Gürer sorusuna verdiği yanıtta ,“yargıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kaç kanun yasalaştı, buna dair bir rakam verme imkânım şu anda yok çünkü bunları tek tek incelememiz, bakmamız gerekir. Ama, kanunlar toplumsal ihtiyaçları karşılamak için Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılmaktadır. Bir kanun sorunu çözmek ve daha iyi alanı düzenlemek maksadıyla çıkarılıyor. Sorun çözüldüğünde zaten mesele yok, daha iyisi olduğunda gene mesele yok. Ama, çıkardığınız kanun eğer amaçladığınız sorunu çözmüyorsa, hedefi gerçekleştirmiyorsa o zaman “Biz bu kanunu bir ay önce çıkarmıştık, bir sene önce çıkarmıştık, aman bir daha çıkarmayalım.” demek de doğru değildir çünkü Parlamento bugüne kadar çıkardığı binlerce kanun içerisinde o kanunlarda defalarca, yüzlerce değişiklik yapmıştır. Her kanunda var, her dönemde bu var. Bunlar tamamıyla ihtiyaçlarla alakalı bir husustur, bu zaman zaman yapılır.”dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM yaşanan olaylara da değinerek  Anayasanın açık maddesine rağmen  hazırlanan kabinde değilde göstere göstere oy kullanılması doğru bir yaklaşım değil. Yarın vatandaş AKP örnek alıp seçimlerde açık oy kullanmaya başlarsa bu durumda ne seçim güvenliği ne ülke huzuru kalır, mecliste kabine girip oy atamayacak kadar kontrollü oy verenlerin  görüşmelerde düşüncelerini açıklayanlara karşı da yaptıkları kabul edilmez,” dedi.

 
Editör: TE Bilişim