Değerli okurlarım;
 
Bir tartışmadır gidiyor. Ekonomik kriz var mı yok mu? Ben bu tartışmaya girmeyi lüzumsuz buluyorum. Dönem tartışma değil, bu ortamdan yararlanma dönemi olarak olaya bakmayı daha doğru buluyorum.
 
Çünkü dönemin yöneticileri bir yandan kriz yok derken, bu ortamı rahatlatmak için de büyük bir çaba ve çırpınış içindeler. Bu çabalar ve çırpınışlar da ilimiz açısından yararlanmayı bilirsek birçok fırsatı beraberinde sunuyor.
 
Birçok fon ve hibe işletme ile ekonominin hizmetine sokuluyor, yönetim hiçbir zaman olmadığı kadar ekonomik sivil toplum örgütleri ve işletmelerle ilişki kuruyor ve adeta yönetişim çabası içerisinde birlikte yönetelim diyor. Birçok plan ve proje destekleniyor.
 
Örnek istiyorsanız; Eskişehir, Bursa ve Balıkesir illerinin ekonomik sivil toplum örgütlerinin yaptıkları ile yapmaya çalıştıklarına ve vizyon projelerinin sayısına bakmanız yeterli olur sanırım.
 
Bir Ticaret ve Sanayi Odası yetkilisi kentlerinin “gelecek 20 yılının master planını” yaptıklarını belirtirken, öteki ise kentlerinin “50 yıl sonrasını planlıyoruz” diyor. Öteki ticaret sanayi odası yetkilisi, belediyemiz ve Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte 4 yeni kobi sanayi bölgesi kurmak için anlaştık diyor. “360 milyon Lira destek aldık” diyor. Kaynakların ise %60- %80’ini büyüklüğüne göre bakanlıklardan aldığımız fonlarla yapıyoruz diyor.
 
Sanayi için endüstri 4.0’ın sunduğu fırsatlara açığız diyor ve buna göre yaptıkları hazırlık ve çalışmaları anlatıyorlar. Öbürü, yerli otomobil sanayi için 5 milyon m²’lik alan ve test pisti tahsisi gerçekleştirdik ve bu yatırım için ortaya çıkan babayiğitlerle görüştük diyorlar.
 
Kısacası; dönem, yararlanmasını bilenler için yepyeni fırsatları da beraberinde getiriyor. Bir değerli kardeşimiz Milli Savunma Bakan Yardımcılığı gibi çok önemli bir makamda. Silah ve savunma sanayi bu dönemde büyük atak yapmaktadır, bu fırsat ilimiz için hazırlanacak projelerle değerlendirilmelidir.
 
Ben tanışma fırsatı bulamadım ama sanırım bir hemşehrimiz de Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığında KOSGEB koltuğunda imiş. Bu bence ilimiz açısından büyük bir fırsat yakalamamıza sebep olabilir. Bu hemşehrimiz ile yoğun iyi ilişki kurarak hükümetin ve devletin bu dönem yarattığı fon destek ve hibelerden nasıl yararlanılacağının formülü ilimiz için de kullanılmalıdır. Çünkü yeni STRATEJİK ÜRÜN desteği ve diğer kobi desteklerinin, fonların ve hibelerin çoğu bu Genel Müdürlükçe verilmektedir.
 
Su akarken testi doldurulur diye bir söz vardır, unutulmamalıdır. Dönem tartışma, sızlanma değil fırsat yaratma, atağa kalkma ve başarı zamanı gibi geliyor bana.
 
Başarı dileklerimle.
 
Akın GÖNEN
Devlet E. Bakanı
17 - 20. Dönem Niğde Milletvekili
01.11.2018