CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, şekerde büyük bir soygununun olduğunun ve birilerinin bu soygundan rant elde ettiğini söyledi.

Geçen yıl 4 buçuk lira olan şekerin bugün kamuda 17 liraya, özel sektörde ise 25 liraya kadar çıktığına işaret eden CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “Halk şekeri alamaz hale düşürüldü ama birileri buradan kesesini dolduruyor” dedi.

Genel Kurul’daki konuşmasında özelleştirilen şeker fabrikaların tekrar kamulaştırılması gerektiğine de değinen CHP Milletvekili Gürer, aksi takdirde şekerin kilosunun eylül ayına kadar 30 liradan satılabileceği uyarısında bulundu.

 

Gürer: “Özelleştirilen fabrikalar derhal kamulaştırılmalı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Grubu adına söz olarak İYİ Parti’nin önerisi üzerinde bir konuşma yaptı. 

TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında şeker fiyatlarındaki fahiş artışa değinen Gürer, şekerin fiyatının bir yıl içinde 4 buçuk liradan 17 liraya nasıl geldiğini, süreç içinde yaşanan olayları anımsatarak anlattı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasına şekerde yaşanan soyguna dikkat çekerek başladı. 

4 BUÇUK LİRALIK ŞEKER 17 LİRA OLDU 

Şeker fiyatlarındaki artışa neden olan soygundan birilerinin rant elde ettiğini kaydeden CHP Milletvekili Gürer, “Bir yıl önce 4,5 lira olan şeker, kamuda 17 liraya, özel sektör şekeri 25 liraya çıkmış durumda. Buradaki olayı herkesin görmesi gerekir” dedi. 

HALK ŞEKERİ ALAMAZ HALE DÜŞÜRÜLDÜ 

Özelleştirmeyle kamu üzerinde yaratılan baskı sonucu şekerde büyük bir vurgunun piyasasının oluştuğunu anlatan CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “Geçtiğimiz yıl 400 bin ton stokla şeker üretimine geçildi, fabrikalar da 2 milyon 500 bin ton şeker üretti. Türkiye'nin 2 milyon 900 bin ton şekeri vardı. Yıllık tüketimimiz 2 milyon 700 bin ton yani 200 bin ton fazladan şekeri olan bir ülkeyiz. Ama ne oldu? Mart ayında bunu açıklayan Bakanlık, mayıs ayında 400 bin ton şeker ithalatının kapısını açtı. Açık ve net söylüyorum: Büyük bir vurgun var, büyük bir soygun var. Halk, şeker alamaz hâle düşürüldü ama birileri buradan kesesini dolduruyor” ifadelerini kullandı.

YİYE YİYE BİTİREMEDİLER 

21 ürünün arz açığı olan ülkemizde, şeker için arz açığı olmadığını ancak, oynanan oyunlarla şekerin de ithalat edilecek ürün konusuna getirildiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Oysa kamunun şekerine yüzde 67 zam geldi. Buradan çiftçi para kazanıyor mu? Eylül ayında kampanya başladı, 1 ton pancarı 420 liradan çiftçiden aldılar, sonra o çiftçiye küspesini yani şeker pancarının posasını fabrikalar 1.100 liradan sattı. Yetmedi, melastan para kazandılar; yetmedi, şekerden para kazandılar; yetmedi, alkolden para kazandılar; doymadılar, şekeri karaborsaya düşürdüler ve bu ülkenin insanına şekeri pahalı yediriyorlar; bu oyunu vatandaşımız görmeli” diye konuştu.

ÖZELLEŞTİRİLEN FABRİKALAR HEMEN KAMULAŞTIRILMALI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleşen fabrikaların hemen kamulaştırılması gerektiğine de işaret ederek, o fabrikaların kamulaştırılması halinde şekerdeki büyük oyununun biteceğini, aksi takdirde eylül ayında şekerin kilosunun 30 liraya kadar çıkacağını anlattı. 

CHP’NİN “ŞEKER VATANDIR, SATILAMAZ” MİTİNGLERİ 

2018 yılında şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı CHP olarak mitingler düzenlediklerini anımsatan Niğde Milletvekili Gürer, “Fabrika önlerine gittik, Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba ile 30'dan fazla milletvekilimizle fabrika fabrika gezdik, özelleştirmenin yanlışlığını anlattık ama anlaşılmadı. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu miting düzenledi "Şeker vatandır, satılamaz." dedi, yine dinletemedik” ifadelerini kullandı.

GERÇEKLER ORTAYA ÇIKTI AMA…

Gerçeklerin 4 yıl içinde ortaya çıktığını ancak bugün şekerden mamul her üründe fiyatın arttığını belirten Gürer, dondurmadan tatlıya her ürüne gelen zamlarla vatandaşın et ve süt mamullerinden sonra şekere de erişmesinin zorlaşacağını vurguladı. 

ATATÜRK BU ÜLKEYİ YABANCIYA MUHTAÇ ETMEZDİ 

CHP Milletvekili: Tarım Sektörünün Bankalara Olan Kredi Borcu Yüzde 75 Arttı CHP Milletvekili: Tarım Sektörünün Bankalara Olan Kredi Borcu Yüzde 75 Arttı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sık sık alkışlarla kesilen Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, “Un, şeker, pamuk; 3'ü de stratejik ürün. Yani buğdayın, şeker pancarının, pamuğun ne kadar önemli olduğunu kavrayamayan bir siyasi iktidar var. Mustafa Kemal Atatürk'ün on yılda tarımda yaptıklarını okusalardı, 3 beyaza ne kadar önem verdiğini görürler, bu ülkeyi yabancıya muhtaç etmezler, ülkenin tarımını bitirmezlerdi”  değerlendirmesinde bulundu. 

AKP YARATTIĞI TAHRİFATI CHP ORTADAN KALDIRACAK

Yapılan milletvekili seçimlerine de işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “  Görünen o ki Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı  ilk seçimde çiftçinin de, esnafın da, işçinin de, emeklinin de oylarıyla bu ülkeden gidecek, verdiği tahribatı Cumhuriyet Halk Partisi olarak dostlarımızla beraber biz ortadan kaldıracağız” diye konuştu. 

 

Editör: TE Bilişim