CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Şeker Fabrikalarında geçici olarak çalışan işçilerin kadroya alınması ile ilgili konuyu meclis gündemine taşıdı.


Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Bor Şeker Fabrikası’nda geçici olarak çalışan işçilerden yola çıkarak, Türkiye genelinde Şeker Fabrikalarında geçici olarak çalışan işçilerin tamamının sorununu yazılı soru önergesiyle parlamento gündemine taşırken,       Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten sorularına yanıt istedi.

160 Geçici İşçi Kadroya Alınsın!

CHP’li Vekil yazılı soru önergesinde, Türkiye Şeker Fabrikalarında geçici olarak çalışan işçilerin, çalışma koşullarının kötülüğünden söz ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir an önce işçilerin kadroya alınmaları hususunda bir çalışma yapması gerekliliğinin altını çizdi ve acilen Bor Şeker Fabrikası’ndaki 160 işçinin de kadroya alınması gerektiğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın yazılı soru önergesinin tam metni:  

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 13.01.2014

 

                                                                                                                           Doğan ŞAFAK

                                                                                                                         Niğde Milletvekili

 

Bor Şeker Fabrikası Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşları arasında önemli bir seviyededir. Bor Şeker Fabrikası’nda geçici işçi olarak 160 kişi çalışmaktadır. Revizyon dönemi dâhil çalışma süreleri 160 gündür.

Şeker fabrikalarında geçici olarak çalışan işçilerin hizmet akdine göre; çalışmadığı sürelerde bile bu işçiler sigortalı göründüklerinden dolayı, Türkiye İş Bulma Kurumu aracılığıyla herhangi bir farklı  işe yerleştirilememektedir. Söz konusu işçiler, özel sektörde bile bu nedenden çalışamamaktadırlar.

Bu doğrultuda;

1-                  Bor Şeker Fabrikası’nda çalışan 160 kişinin ve ülke genelinde Şeker fabrikalarında yıllardır istihdam edilen geçici işçilerin kadroya alınması hususunda herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

 

2-                  Bakanlığınızca, bahsi geçen işçilerin kadroya alınması ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

 

3-                  Toplam maliyetler; taşeron firmaya verildiği zaman mı karlılık arz ediyor, yoksa devletten kadro verildiği zaman mı daha rantabl oluyor? Açıklayınız.

 

4-                  Şeker Fabrikalarında çalışan geçici işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi konusunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

 

 
Editör: TE Bilişim