CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak ; “Elma ve Fasulye üreticileri 2090 sayılı yasadan faydalansın! “ dedi.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Kurban Bayramı’nın üçüncü günü Niğde ilinin Çamardı ilçesi, Bademdere Kasabası, Elekgölü Köyü, Demirkazık Köyü, Çukurbağ Köyü ve bu bölge civarında meydana gelen fırtına nedeniyle büyük mal kaybına uğrayan elma ve fasulye üreticilerinin zararını meclis gündemine taşıdı…

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, elma ve fasulye üreticilerinin mağduriyetlerini gidermek amacıyla hazırladığı yazılı soru önergesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’e çiftçinin sıkıntılarından ayrıntılarıyla söz etti.

 

1 LİRA 30 KURUŞA SATILAN ELMA 10 KURUŞ ETMİYOR!

 

Doğan Şafak önergesinde, “Niğde ilimiz, Türkiye'deki elma üretiminin yaklaşık yarısını karşılamakta, elma ağacı sayısında ise ilk sırada yer almaktadır. Fırtına nedeniyle ağaçtaki elmalar yerlere dökülerek zarar görmüştür. Çaresiz kalan çiftçi; 1 lira 30 kuruş civarında pazarda yer alan elma ürününü, 10 kuruşa bile meyve suyu fabrikalarına satamadığını belirtmektedir” dedi.

 

Şafak, “Yine bu bölgede, çiftçinin diğer bir geçim kaynağı olan beyaz fasulye, Niğde’de meydana gelen kasırga nedeniyle ziyan olmuş, üretici ciddi zarara uğramıştır. Çiftçi hasat edip kurutmak için destelediği fasulyelerin fırtına nedeniyle tamamen dağıldığını, elinde hasat edecek ürünü kalmadığını beyan etmektedir. Beyaz fasulyenin şu anda pazar fiyatı 6 liranın üzerindedir. Beyaz fasulye üreticileri de, elma üreticileri gibi perişan olmuştur” diyerek çiftçinin içinde bulunduğu durumun önemini Tarım Bakanı Eker’e anlattı.

 

ÇİFTÇİNİN BORÇLARI 2 YIL ERTELENSİN!!!

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, üreticilerin zor durumda olduğunu, tarımsal faaliyetlerini yürütmek adına gübre, mazot, tohum gibi ihtiyaçlarını karşılamak için borçlandığını, sattığı ürünlerin bedeli ile borçlarını ödediğini, yaşanan felaket nedeniyle Tarım Kredi Kooperatifleri’ne, Ziraat Bankası ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlarını ödeyemeyeceğini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’e anlatırken, 2 yıl süre ile bu borçların ertelenip ertelenemeyeceğini sordu.

 

Doğan Şafak, “Bakanlığınız, meydana gelen zararın karşılanması hususunda ne tür bir çalışma yapacaktır? Açıklayınız”  ve “Niğde ilimizde meydana gelen fırtına nedeniyle zarar gören elma ve fasulye üreticilerinin zararlarının tespitinin yapılması hususunda Niğde Tarım İl Müdürlüğü’ne talimat vermeyi düşünüyor musunuz?” sorularını da önergesine ekledi.

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Niğde ilinde bahse konu olan bölgede zarar gören çiftçinin 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanundan yararlanması hususunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?” diye Tarım Bakanı Eker’e sordu.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın yazılı soru önergesinin tam metni:

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 

Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplanması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 21.10.2013

 
Doğan Şafak
Niğde Milletvekili 

 

Niğde ilimizin Çamardı ilçesi, Bademdere Kasabası,Elekgölü Köyü, Demirkazık Köyü, Çukurbağ Köyü ve bu bölge civarında;  Kurban Bayramının 3.günü 17 Ekim 2013 tarihinde meydana gelen fırtına nedeniyle elma ve fasulye üreten çiftçilerimizin ürünleri telef olmuştur.

 

Niğde ilimiz, Türkiye'deki elma üretiminin yaklaşık yarısını karşılamakta, elma ağacı sayısında ise ilk sırada yer almaktadır. Fırtına nedeniyle ağaçtaki elmalar yerlere dökülerek zarar görmüştür. Çaresiz kalan çiftçi; 1 lira 30 kuruş civarında pazarda yer alan elma ürününü, 10 kuruşa bile meyve suyu fabrikalarına satamadığını belirtmektedir.

 

Yine bu bölgede, çiftçinin diğer bir geçim kaynağı olan beyaz fasulye, Niğde’de meydana gelen kasırga nedeniyle ziyan olmuş, üretici ciddi zarara uğramıştır.

 

Çiftçi hasat edip kurutmak için destelediği fasulyelerin fırtına nedeniyle tamamen dağıldığını, elinde hasat edecek ürünü kalmadığını beyan etmektedir. Beyaz fasulyenin şu anda pazar fiyatı 6 liranın üzerindedir. Beyaz fasulye üreticileri de, elma üreticileri gibi perişan olmuştur.

 

 

Bu doğrultuda;

 

1-      Niğde ilimizde meydana gelen fırtına nedeniyle zarar gören elma ve fasulye üreticilerinin zararlarının tespitinin yapılması hususunda Niğde Tarım İl Müdürlüğü’ne talimat vermeyi düşünüyor musunuz?

 

2-      Bakanlığınız, meydana gelen zararın karşılanması hususunda ne tür bir çalışma yapacaktır? Açıklayınız.

 

3-      Niğde ilinde bahse konu olan bölgede zarar gören çiftçinin 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören ÇiftçilereYapılacak Yardımlar Hakkında Kanundan yararlanması hususunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

 

4-      Çiftçinin yaşanan mağduriyeti nedeniyle, Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankası ve Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarını 2 yıl süre ile ertelemeyi düşünüyor musunuz?


Editör: TE Bilişim