Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Niğde ilinin sorunları hakkında bir konuşma yaptı.

 

Şafak konuşmasında, Otoyoldan, Niğde havaalanına, Bor Şeker Fabrikasından, çiftçinin elektrik borçlarına kadar Niğdelilerin bir çok sorunlarını TBMM’de kürsüden dile getirdi.

 

Milletvekili Doğan Şafak’ın TBMM Genel Kurul konuşma metni aşağıda sunulmuştur.

 

 

 

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,

 

“Niğde İlimizin Sorunları” hakkında şahsım adına gündem dışı söz almış bulunmaktayım.

 

Niğdenin sorunları 10 yıldır çözüm beklemektedir.

 

1996 yılında Niğde’nin, Emen Ovası'nda yapımına başlanmış olan  Stol tipi havaalanı 16 yıldır bir türlü bitirilmemiştir.

 

Şu anda havaalanının inşaat tabelası ve tel örgüleri sökülmüş, arazi hayvanların otlak yeri haline gelmiş, tamamlanmayan havaalanı “İhmal Alanı” na dönüşmüştür.

 

Ecevit Hükümeti döneminde,  tünelleriyle birlikte büyük bölümü tamamlanan Pozantı- Niğde-Ankara otoban yolu çalışmaları, bu hükümet döneminde kağnı gibi ilerlemektedir.

 

Niğde, Tepeköy-Çiftlik yolunun tamamlanmasını Çiftlik  halkı yıllardır beklemektedir.

 

Ayrıca Pozantı-Çamardı yolu da bir an önce tamamlanmalıdır.

 

 

Niğde Üniversitesi’nde 13 bin 913 öğrenci eğitim ve öğretim görmektedir. Malesef 1.500 öğrenci yurt bulamadığından dolayı kayıtlarını dondurmuş veya kayıt yaptıramamıştır.

 

 

 

İlimizde sadece 4.000 yatak kapasiteli yurt bulunmaktadır. Öğrencilerin büyük bir bölümü barınma sorunu ile karşı karşıyadır.

 

1999 yılında ilimizde bulunan Gümrük Müdürlüğü kapatılmıştır. Bu müdürlüğün kapatılması; ihracatçıları hem maddi, hemde manevi yönden  büyük zarara uğratmıştır.

 

Madencilik sektöründe ve tarım alanında gelişmeye açık olan ilimizde Gümrük Müdürlüğü’nün tekrar açılması gerekmektedir.

 

Değerli Milletvekilleri,

 

Niğde Bor Şeker fabrikası satılmak üzeredir. Burada çalışan işçi ve memur sayısı 583’ dür. Üretilen şeker 49 bin 550 ton, üretilen şeker pancarı 410 bin tondur. Ortalama 4 bin 500 civarında şeker pancarı ekicisi, şeker fabrikasına ürün satarak geçimini sağlamaktadır.

 

Bunun dışında 1500 civarında nakliyecimiz yine şeker pancarının nakliyesini yaparak bu sektörden geçimini sağlamaktadır.

 

2,5 trilyon kar elde eden fabrikanın özelleştirilmesi durumunda bölge ekonomisine verdiği bu katma değer kaybolacaktır.

 

 

Tarımda ağır sorunları olan ilimizde nüfus, işsizlik nedeniyle 388 binden 325 bine düşmüştür.

 

Türkiye’de 4.5 milyon ton patates üretiminin, yüzde 20’si Niğde’ de gerçekleşmektedir. Buna rağmen patates üreticisi açlıkla karşı karşıyadır. Elektrik borçlarından dolayı icra, vatandaşların kapısına dayanmıştır.  Medaş avukatları tarafından, jandarma eşliğinde haciz yapılmakta ve  yüzlerce insan borcunu ödeyemediğinden dolayı Niğde Kapalı cezaevine toplama kampına getirilmektedir.

 

Patatesin maliyeti 60 kuruştur. Şu anda 30 kuruşa alıcı yoktur.

 

800 bin tonluk patates ürününün 200 bin tonu donmuş, hükümet çiftçiye ödemesi gereken afet paralarını ödememiştir.

 

Bunun dışında sadece Niğde ilinde geriye kalan 600 bin tonluk  patatesin büyük bir bölümü de satılamadığı için şu anda ambarlarda çürümeye terk edilmiş durumdadır. 

 

Bu da yaklaşık olarak; 360 trilyona yakın bir ekonomik kayıptır. Bu durum Niğde esnafını zor duruma sokmaktadır.

Nevşehir ve Aksaray’da da durum aynıdır

AKP hükümeti ise bu gerçekleri görmezden gelmektedir.

Trilyonlarca hayvancılık kredisi iktidar yandaşları tarafından yağmalanmıştır. Hayvancılık kredileri doğru adreslere ulaşmamıştır.

Niğde ve Bor ilçesi arasında yer alan Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan ilan edilen ve tarımsal sulamada da kullanılan Akkaya Barajı, kirlilik sebebiyle insan sağlığını önemli derecede tehdit etmektedir.

 

İlimize bağlı İçmeli beldesine 1992 yılında kadastro  girmesi ve yanlış işlem yapılması sonucu vatandaşın arazilerinin % 85 e yakını hazine adına tescil edilmiştir. Bu nedenle köylü tarlasını kaçak ekip dikmektedir.

 

Çamardı ilçesi, Bademdere Bulanık göleti ve 10 yıldır bir türlü bitmeyen Ulukışla Porsuk göleti hükümetten ilgi beklemektedir.

 

Yüce meclisi saygıyla selamlıyorum.

 

Editör: TE Bilişim