Şafak, Orman ve Su İşleri Bakanına Sordu ;  Çiftçimize, Su Kotası Uygulayacak mısınız?

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, son günlerde çiftçinin aklını karıştıran ve canını sıkan su kotası uygulaması ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı bir soru önergesi verdi.

 

Şafak yazılı soru önergesinde, “Seçim bölgem Niğde’nin de içinde bulunduğu, Tarım ve Hayvancılık ile uğraşan illerimizde, su varlığının gittikçe azalması, yağışların azlığı, halen bazı bölgelerde sulama sıkıntısı olduğu ve son yıllarda; patates, soğan, pancar, elma, buğday, arpa, mısır, lahana, haşhaş, salatalık, domates, yonca gibi ürünlerin üretilmesi de su tüketimini artmıştır. Yeraltı suyunun denetim ve kontrol altına alınması amacıyla 07 Haziran 2011 tarih ve 27957 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Devlet Su İşleri(DSİ) Yeraltı suyu Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği’nde (YAS), kooperatif ve şahıs kuyularına su kotası uygulamasına geçileceği belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre yer altı sularının kullanılmasında şahıs kuyularına 200 mm, kooperatif kuyularına 350 mm su kotası uygulanılacağı belirtmektedir. Türkiye için stratejik öneme sahip olan tarım alanlarında, çiftçimizi ekonomik olarak zarara uğratacak şekilde su kotası uygulaması, tarım ile uğraşan illerimizin ekonomisine ciddi zararlar verecektir. Tarım ürünleri son yıllarda çok ucuz fiyata pazar bile bulamazken, bu uygula perişan olan çiftçimizi yok edecektir” diyerek, Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu’na durumun hassasiyetinden söz etti.

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Su kotası uygulamasını getirecek olan yönetmeliğin uygulanması ile birlikte tarımsal üretimde meydana gelecek düşüş nedeniyle çiftçimiz zarar görecektir. Bu zararların karşılanması hususunda ilgili Bakanlıklarla görüşme yapmayı düşünüyor musunuz ve Tarımsal ürünlerin üretilmesinde büyük girdi olarak görünen elektrik enerjisine sübvansiyon desteği vermeyi düşünüyor musunuz?” şeklindeki sorularını Bakan Eroğlu’na yöneltti.

 

 

ERTELEME YERİNE UYGULANMAMASINA YÖNELİK BİR ÇALIŞMANIZ VARMI?

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “27957 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yeraltı suyu Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği’nin ertelenmesi yerine, uygulanmamasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?” sorusunu da Bakan Eroğlu’na yöneltti.

 

Şafak, “Su kotası uygulamasına geçilmesi durumunda ruhsat sahibinin, proje yaptırması ve elektrik dağıtım şirketlerine sayaç taktırması sorun olacaktır. Çiftçinin bu konuda harcayacağı paranın karşılanması için diğer bakanlıklardan talepte bulunacak mısınız? Açıklayınız” şeklinde Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’na soru sordu.

 

CHP’li Vekil, “Hem partim, hem şahsım her zaman çiftçimizin yanındayız. Zaten, AKP Hükümetinde uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden çiftçinin durumu ortada. Çiftçimiz perişan olmuştur. Patates Üreticilerimiz haklarını aramak için sokaklara düşmüş, güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelmiştir. O zaman nasıl yanlarında yer aldıysam, çiftçimize yapılan her haksızlığında karşısında olacağız ve hak ettiklerini almaları için her türlü mücadeleyi beraber vereceğiz” dedi.

 

Editör: TE Bilişim