CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, çevre illerdeki havaalanları tamamlanıp hizmete açılmışken, 2002 yılından bu yana taş üstüne taş konmayan Niğde Havaalanı'nı parlamento gündemine taşıdı.

 

Şafak, Niğde Havaalanı'yla ilgili Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Şafak, önergesiyle ilgili bilgi verirken, konuyla ilgili çarpıcı noktalara işaret etti.

 

Niğde Havaalanı'nın yapımına Nevşehir'de, Konya'da ve yakın illerde henüz bir havaalanı yokken başlandığını ve bu nedenle çok önemli bir ihtiyaca da cevap vermesinin planladığını anlatan Şafak, “Evet, havaalanının temeli AKP döneminde atılmadı. Ancak 2002 yılından bu yana inşaatta hiçbir ilerleme olmaması iktidarın sorumluluğundadır. Zira iktidar, yarım bırakılan işleri bitirmekle övünürken, başlanmış çok önemli bir projeyi bitirmemektedir” dedi.

 

Niğde'nin turistik yerlerinin dünyada ve Türkiye'de hak ettiği kadar ilgi görmemesinin altında yatan sebeplerden birinin de Niğde Havaalanı'nın tamamlanmayarak “İhmal Alanı”na döndürülmesi olduğunu vurgulayan Doğan Şafak, şöyle dedi:

 

“Niğde, İç Anadolu'nun Selçuklulardan bu zamana kadar kültür merkezi olmuştur. Bölgenin Akdeniz'e en yakın konumda olması, Niğde'nin Kemerhisar beldesinde Bahçeli yerleşim yerlerinde kurulmuş olan Apollo'nun, başka bir ifadeyle Hz. İsa'nın yaşadığı yer olarak adlandırılan bölgenin burada olması, tarih boyunca 14 medeniyete ev sahipliği yapması ilimizi Türkiye'nin kültür ve turizm merkezlerinden biri yapmaktadır. Niğde'nin Kalesi, Ak Medrese ve tarihte yaşanmış bir aşkı anlatan giriş kapısındaki kadın silüetini Güneş’le ziyaretçilerine yansıtan Alââddin Camii, Sungurbey Camii, Hüdâvent Hatun Türbesi, Gülen Meryem Ana Motifi ile Eski Gümüş Manastırı, Tiyana Su Kemerleri, dünyanın en eski Olimpik Roma Yüzme Havuzu, Ulukışla Kervansarayı, Paşa Hamamı, dünyada herkesin görmeye can atacağı yerlerdir. Aslında havaalanının tamamlanmaması, yalnızca Niğde'nin değil, bir dünya kültür hazinesinin ihmal edilmesidir.”

 

Doğan Şafak, Ulaştırma Bakanlığı'nın bir an önce bu konuya el atmaması durumunda, Niğdelilerin ilk seçimlerde bu ihmalin faturasını AKP'ye keseceğinden hiç şüphesi olmadığını belirtti. Şafak, konuyu ayrıca TBMM gündemine de taşıdı ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan şu soruların yanıtlarını istedi:

 

  

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

  

 

                                                                                     Doğan ŞAFAK

                                                                                 NİĞDE MİLLETVEKİLİ

 

  

Niğde ilimizde 10 Eylül 1996 tarihinde Emen Ovası'nda başlayan havaalanı inşaatı yeterli ödenek bulunmadığı için temel atma töreni ile kalmış ve tamamlanmamıştır. Geçmişte milyarca liraya ihale edilen Stol tipi havaalanının 1999 yılında tamamlanmasıyla RJ 100 tipi uçakların inip kalkacağı belirtilmişti. Niğde ilimiz sadece kültürel, tarihi ve turizm yönünden değil, askeri ve jeopolitik açıdan da önemli bir konumda bulunmaktadır. Niğde Havaalanının tamamlanması tarım ve turizm sektörünün gelişmesini sağlayacak ve yeni bir istihdam imkânı oluşturacaktır. Şu anda havaalanının inşaat tabelası ve tel örgüleri sökülmüş, arazi hayvanların otlak yeri haline gelmiştir.

 

Bu doğrultuda,

 

1-   Milyarca lira harcama yapılarak yarım kalan havaalanının inşaatını tamamlamayı düşünüyor musunuz? Bir çalışmanız var mıdır?

 

2-   Niğde, Aksaray ve yakın illerimizin de yararlanacağı ve inşaatı yarım bırakılan havaalanının tamamlanmamasının gerekçeleri nelerdir?



 

Editör: TE Bilişim