CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesi günü ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada “CHP olarak, kadına sahip çıktık. Çıkmaya devam edeceğiz!” dedi.

Haber: Gökhan ÖZBEK – TYN HABER

5 Aralık 1934 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk kadınına verilen seçme ve seçilme hakkı günü dolaysıyla yaptığı yazılı açıklama ile CHP’li Şafak kadın hakları gününü kutladı.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak açıklamasında tarihsel süreçten bahsederek; “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Türk kadınlarına Milletvekili Genel Seçimlerinde Seçme ve Seçilme Hakkı tanıyan Anayasa değişikliği 5 Aralık 1934 tarihinde kabul edilmiştir.  Bu nedenle 5 Aralık 1934 tarihinden itibaren KADIN HAKLARI GÜNÜ kutlanır. 8 Şubat 1935 de yapılan milletvekili genel seçimlerinde kadınlar ilk kez milletvekili seçme ve seçilme hakkını kullanmışlardır. Genel seçimlerin sonunda oluşturulan beşinci dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne l8 kadın milletvekili girmiştir.Kadın hakları kavramı özellikle 19 y.y.' da büyük önem kazanmıştır.

Yüce ATATÜRK tarafından, birçok batı ülkesinden daha evvel bu hak kadınlarımıza verilmiş ve hatta adeta sunulmuştur. Ülkemiz için hafızalardan silinmemesi gereken bir yeniliktir.

İsviçreli kadınlar, seçme ve seçilme hakkına kavuşabilmek için tam kırk iki yıl beklemişlerdir.

Kadınlarımız, Atatürk devrimlerinin temel hedefi olmuştur.

Dünya genelinde çok çeşitli kurum ve kuruluşlar kadınların karşılaştığı sorunların ve ayrımcılıkların giderilmesi için çalışmalar yapmaktadır. Kadın hak ve özgürlüklerinin kazanılıp ilerletilmesi yolunda uğraş vermektedirler.

Dünya Kadın Hakları günü, dünya üzerinde çözülmemiş sorunların acısını çeken milyonlarca kadın için yeni ışık oluşturmaktadır.

Fakat dünya ve ülkemiz üzerinde hala kadınlara karşı haksızlıkların yapıldığı açıkça ortadadır.

Ne yazık ki; Ülkemizde kadına yapılan şiddete karşı, hükümet sessiz kalmakta, taraf tutmakta ve hiçbir şekilde ciddi önlemler almamaktadır.

Büyükannelerinin torunlarından ileri olduğu tek ülkeyiz. 1994'te yüzde 34 olan kadının iş gücüne katılım oranı, istihdama katılım oranı, bugün yüzde 22 civarındadır.

Dünyada başka bir örneği yok. Başka hiçbir ülkede bu oran düşmüyor. Avrupa ülkelerinde bu oran ortalama yüzde 56’dır.

Çağdaş toplumun vazgeçilmez koşulu, siyasal yaşam dâhil toplumun bütün alanlarına kadın ve erkeğin dengeli dağılımı, kadın ve erkek arasında etkin bir fırsat eşitliğinin aile ve çalışma yaşamını da kapsayacak şekilde hayata geçirilmesidir.

Eşitlik; kalkınma ve barış, küreselleşen dünyanın taleplerinin birleştiği en temel değerlerdir.

Bugünü kadınlar için bilinçlenme, kadınlar arası dayanışma günü olarak da ifade edebiliriz.

 

Bu anlamlı günü bir Türk kadınının evladı olarak gururla sevinçle ve minnetle kutluyorum. Başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere bu önemli gün için emeği geçenleri şükranla anıyorum.” Dedi.

CHP’li Şafak açıklamasından sonra TBMM’de Genel Kurulda yasama faaliyetlerine devam etti.


Editör: TE Bilişim