Niğde’de çeşitli temaslarda bulunan CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak , dış politika ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.



Milletvekili Doğan Şafak ; “ Güney Akdeniz’den başlayan ve Suriye-İran hattına kadar olan bölgelerdeki  gelişmeleri hükümet kavrayamamıştır. Öngörüsü ve vizyonu olmayan Hükümet ve Dışişleri Bakanı Türkiye’yi yanlış yola sürüklemişlerdir. Bundan Altı ay önce Halk TV de canlı yayında bu olayların Suriye ve İran’a sıçrayacağını ve en son halkasının Türkiye olacağını anlatmıştım. Burada,  yani dört ülkenin belirli bölgelerinde  dört parçayı birleştirerek petrol bölgelerinde bir uydu devlet kurulacağını da belirtmiştim.  Bunlar bir yıl önce altı ay önce tekrar tekrar söylediğimiz öngörüsü zor olmayan olabilecek ihtimallerdi. Ancak ne var ki hükümet ısrarla bu konuda yanlış yapmaya Libya’dan başlayarak Tunus,Mısır ve Suriye’de  yanlışlarını devam ettirdi . Bugün gelinen noktada ister Suriye rejimi yıkılsın ister kalsın zararlı çıkan tek ülke Türkiye’dir.  Suriye’deki gelişmeler Türkiye’yi geri dönülmez bir sorunla karşı karşıya bırakmıştır. Barzani güçlerinin Suriye’nin Kamışlı bölgesine yürüyüş yapmasın kendiliğinden değil Amerika’nın bilgisi dahilindedir  ve son derece bilinçli bir harekettirk” dedi.

 

Şafak açıklamasının devamında “ Barzani ve diğer Arap ülkeleri Amerika’nın bilgisi dışında lavaboya bile gidemezler bunu okumak gerekiyor. Sayın  Dışişleri Bakanı  Davutoğlu hala meleklerin cinsiyetiyle  meşgul. Esed gidince başka bir başkan gelince Suriye’de şu anda kuzey bölgesinde olan bu gelişmeleri önlemesi mümkün mü artık ok yaydan çıkmış durumdadır. Bu olaylar  Emperyalist güçlerin istediği doğrultuda  gelişmektedir, Türkiye’nin istediği doğrultuda gelişmemektedir. Buna  neden hükümet çanak tutuyor anlam vermek mümkün değildir.  Biz muhalefet olarak tüm uyarılarımızı yaptık, Davutoğlu ile ilgili Gen- Soru dahil her türlü girişimlerde bulunduk hükümeti uyardık ancak iktidarın önünü göremeyen çoğunluk milletvekilleri alkışlarla sanki zafer kazanmış gibi gensoru girişimimizi reddettiler.  Aslında alkışladıkları şey  Amerikan çıkarları ve Emperyalistlerin çıkarları ve de Türkiye’nin adım adım bölünmesiydi. Ancak onlar CHP’ye karşı zafer kazandıklarını sanmışlardı .  Bu hükümet artık dış politikayı idare edemiyor, varmış gibi kamoyu tarafından algılanan  karizması çizilmiştir, bu yoldan dön çağrısı yapsak da açtıkları tahribi kendilerinin ve bu dışişleri bakanın geri döndürmesi çok zor. Türkiye’nin dış politikada kendi çıkarlarını savunacak bir hükümete ihtiyacı var.   


Editör: TE Bilişim