CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak önceki gün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütçe görüşmeleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi üzerine söz alıp, hükümetin turizm politikalarını sert bir dille eleştirdi. Şafak, turizmden anlamayan, rehberliklerle alakası olmayan insanların turizme katkısı olmayacağını ifade etti.

 

Gökhan ÖZBEK- TYN HABER

 

2012 Bütçe görüşmeleri hareketli geçmeye devam ediyor. Hükümetin TBMM’ye getirdiği bütçede muhalefet görüş ve eleştirilerini sıralayarak, alternatif önerilerini sunuyor.

Önceki gün TBMM’de gündem Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçe görüşmelerinde 9. Turda CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak söz alarak, eleştirilerini kürsüden aktardı.

 

“Turizme Gereken Önem Verilmiyor!”

CHP’li Şafak, ülkede uygulanan yanlış turizm politikaları yüzünden ciddi bir gelir kaybının yaşandığını ifade ederek, hükümetin bu konuda duyarlı olması gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi adına söz aldığını ifade ederek başladığı konuşmasında Türkiye’nin yıllık turizm gelirinin 15 milyar dolar olduğunu aktardı. Bu rakamın yurt dışından gelen vatandaşlarda eklenince yıllık 20 milyar doları geçtiğini de vurgulayan CHP’li Şafak; “ Bu gelirlere rağmen bakanlığın tanıtım bütçesi 138 milyon 400 bin liradır. Turizm sektörüne gereken önemin verildiği söylenemez” dedi. Dünya standartlarından bahsettiği konuşmasında turizm sektörü gelirinin en az % 2’si oranında bütçe ayrılması gerektiğinde ısrar etti.

 

 

“AKP İktidarında Turizm Geliri Düşüyor!”

CHP’li Doğan Şafak, turizmin Türkiye için iyi bir gelir kapısı olduğunu aktararak, 2002’den beri turizm gelirlerinin düştüğünü ifade etti. Şafak; “ 2002 yılında turizm gelirlerinin gayrisafi yurt içi hasılası içerisindeki oranı yüzde 6,6 iken bu oran, 2010 yılında yüzde 2,6’ya kadar gerilemiştir.” dedi.

 

“Turizm Bahane!”

Nitelikli turistin Türkiye’yi tercih etmediğini vurgulayan Şafak, rakamlarla konuşarak hükümetin yanlış politika uyguladığını ifade etti. Turist sayısının artmasında ki temel neden kaçak işçi sayısını artması olduğunu ifade eden CHP’li Şafak; “TUİK’in verilerine göre, 2002 yılında Türkiye’ye gelen bir turistin ortalama harcaması 640 dolarken, 2010 yılında bu tutar 550 dolara düşmüştür. Aynı dönemde ülkemize gelen turist sayısı 13 milyondan, 28 milyona çıkmıştır. Bıraktığı döviz ise 15 milyar dolar civarındadır. Yani; turist sayısı yükselirken, turistlerin ülkemize bıraktığı kişi başı döviz giderek azalmıştır. Gürcistan, Azerbaycan, Romanya, Bulgaristan ve  bazı Afrika  ülkelerinden gelen turistlerin ülkemizde kaçak işçi olarak çalıştığı bilinmektedir.  Örneğin; 2010 yılında Gürcistan’dan gelen turist sayısı 1 milyon 112 bindir.

Gelen Gürcü turistlerin bir kısmının, Niğde’de tarlalarda çalışırken, jandarma tarafından toplandığını ve sınır dışı edildiğini  biliyoruz.

Üç buçuk- dört milyon kaçak çalışan turistlerin, kayıt dışı olarak ülkemizden götürdüğü dövizin, gelir olarak hesaplanmasını anlamak mümkün değildir.

Bu kaçak işçilerin kayıt dışı olarak  ülkelerine ne kadar döviz  götürdükleri de ayrı bir konudur. En iyimser tahminle Üç buçuk, dört milyar dolar civarındadır.

Sayın Hurşit Güneş’in de kaleme aldığı bir köşe yazısında; gelen  turistlerin bir bölümünün  ülkemizde başka bir sektör oluşturarak, 600 milyon dolara yakın miktarı kayıt dışı olarak tekrar ülkelerine geri götürdüğü de üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.” Diyerek çarpıcı gerçeğe parmak bastı!

 

“Her şey Dahil anlayışı Turizme Baltadır!”

Konaklama sektörünün sorunlarını da gündeme getiren CHP’li Şafak, her şey dahil konaklama sistemlerinin esnafa katkısı olmadığını ifade etti. Şafak; “ Yabancı tur operatörlerinin ve hotellerin, turizm acentelerinin ülkemize getirdiği turistler  “Her şey dahil” sistemden yararlanmaktadır. Bu sistemin esnafa da hiçbir yararı yoktur.” Dedi.

 

12 Eylülün bile yapmadığını AKP Yaptı, Ağrı Dağına Vize!”

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, tespitlerine devam ettiği konuşmasında dağcılık sektöründe yaşanan sorunları aktardı. Şafak verdiği örneklerle çarpıcı gerçekleri ortaya çıkardı. Şafak; “Afrika’da Kilimanjaro dağına yılda 30 bin turist çıkış yaparken,

Türkiye’de Nuh’un gemisi efsanesiyle anılan ve Avrupa’nın en yüksek zirvesi 5165 metre olan Ağrı dağına yılda 2000 turist çıkış yapmaktadır. Ağrı dağına çıkış için vize konulmuştur.

Ağrı Dağı’na vize istenmesi, sırf bunun için birkaç bakanlığın bir araya gelerek yaptığı uyduruk protokoller ve keyfi  kuralların konulması, turizm sektöründe uygulanabilecek en büyük rezalettir.

12 Eylül döneminde bile Ağrı dağına çıkış için vize konulmamıştır.

2011 Temmuz ayında keyfi bir protokol daha eklenerek,

Çevre ve Orman Bakanlığı, Milli Parklar alanına giren dağlarda 150 dolar günlükle, alan kılavuzu alma mecburiyeti getirmiştir.

Alan kılavuzları ise yabancı dil bilmeyen, yöreden toplanan kişilerdir.

Dağlarda trekking ve tırmanış turları riskler taşıyan bir faaliyettir.

Sayın Bakan’ım şimdi size soruyorum;

Türkiye dağlarında, Türkiye Dağcılık Federasyonu’na bağlı dil bilmeyen  mihmandarlar ile Orman Bakanlığı’nın köylerden toplayıp yetiştirdiği  yabancı dil bilmeyen ormancılar nasıl rehberlik yapacak?” diyerek hükümetin gerçekçi ve pozitif bir turizm politikası olmadığını eleştirdi.

 

“Dağ Rehberliği Bölümü Şart!”

CHP’li Şafak, dağcılık sektöründe yaşanan sorunlara da dikkat çektiği konuşmasında çözüm alternatiflerini de sıraladığı konuşmasında, nitelikli dağ rehberi yoksunluğuna dikkat çekerek; “ TÜRSAB ve Turizm Bakanlığı  bir araya gelerek, Üniversite Dağcılık Kulüpleri’nde yetişen, yabancı dil bilen, bu işi yapmak isteyen öğrencileri sahada eğiterek dağ rehberliği belgesi vermelidir. İsviçre’de olduğu gibi, Üniversitelere “Dağ Rehberliği Bölümü” açılmalıdır. Uygulama Niğde, Bursa, Van ve Ankara’daki bazı üniversitelerde  yürütülerek bu sorun kökten çözülmelidir. Eğer doğa turizminin önündeki bürokratik engeller aşılırsa,

Türkiye’nin; dağlarına, Likya yollarına, Kapadokya vadilerine en az 100 bin nitelikli turist gelecektir.” dedi. Niğde’nin buna hazır olduğunu ifade eden CHP’li Şafak, bunun acil uygulanması gerektiğini ifade etti.

 

“Kış Turizmi İhmal Ediliyor!”

CHP’li Şafak meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada turizm sektörünün en önemli saç ayaklarından olan kış turizmine önem gösterilmesi gerektiğini vurguladığı konuşmasında “Ülkemizde Erzurum ve Erciyes dışında, kış turizmine yönelik  yabancı turistlerin ilgisini çekecek kayda değer yatırımlar yapılmamıştır. Bu önemli turizm dalı ihmal edilmiştir.

Bolkarlar kış turizmine en elverişli, kış olimpiyatlarının, tur kayağı ve çeşitlerinin yapılabileceği, yatırım yapılması kaçınılmaz olan en önemli dağımızdır.” dedi.

CHP’li Şafak verdiği çarpıcı bir örnekle kış turizminde Türkiye’nin ne kadar geri kaldığını gözler önüne serdi. Şafak, örneğinde; “Unutmayalım ki, Avusturya, Türkiye’nin yıllık turizm gelirinin yarısı kadarını, sadece kış turizminden  kazanmaktadır.

Türkiye’nin dağları ise neredeyse Avusturya’nın yüz ölçümü kadardır.” Diyerek hükümetin acilen bu sektöre gerçekçi bütçelerle eğilmesi gerektiğini vurguladı.

 

“Rehberlik Yasamız Yok!”

Milletvekili Doğan Şafak, konuşmasında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a dönerek sorularını yöneltmeye devam etti. Şafak, mevcut bir rehberlik yasasının olmadığını ifade ederek, üyesi bulunduğu komisyona havale edilen yasa tasarısının Rehberler birliği yasası değil, Rehber Birlikleri yasasına dönüştüğünü aktardı. Böylece rehberlerin örgütlenmesi, özlük haklarını arama şansının azaldığına dikkat çekti.

Nitelikli ve özgün rehber sıkıntısına dikkat çeken CHP’li Şafak; “Kültür turu rehberlerinin  yetiştirilmesinde de sorunlar vardır. Birçok üniversite İngilizce Turist Rehberliği bölümü açmıştır.  Fakat Fransızca, Almanca, İtalyanca ve başka dillerde rehberlik bölümleri açılmamıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, YÖK ile bağlantı kurarak bu sorunu çözmesi gerekmektedir.” Diyerek çözüm önerisini Bakan Günay’a sözlü olarak sundu!

 

“Sigorta Şirketi Yok Ama Sigortası Var!”

CHP’li Şafak konuşmasının sonlarına doğru genel sektörünün özgün sorunlarını gündeme getirmeye devam ederek, bakanlığın istediği turizm sigortasını yapacak bir şirketin olmadığına dikkat çekti. Şafak; “ Yerli Turizm Seyahat Acentelerinin en zorlandığı konu sigortadır. Çünkü Türkiye’de turistleri seyahat kapsamı içine alacak, sigortalayacak bir sigorta şirketi yoktur. Kısmen sigorta yapan şirketlerde, tur kapsamı alanını çok dar tutmaktadır.

Bunun için Seyahat Sigortası Mevzuatında düzenlemeye ihtiyaç vardır.

 

“Turistlik Tekneler Temiz Enerji Kullansın!”

2012 Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan Şafak konuşmasının sonlarına doğru diğer çözüm önerilerini dile getirdi. Şafak çevre kirliliğine dikkat çektiği Muğla’nın Dalyan nehri için radikal bir öneride bulundu! Şafak; “ Muğla’da Dalyan nehrini,  tekne turları hızla kirletmektedir. Nehirde toplam 490 tekne günübirlik tur yapmaktadır. Bu nehirde mazotla çalışan tekneler yerine, elektrikli veya güneş enerjisiyle çalışan teknelerin kullanılması zorunlu hale getirilmelidir. Tekne sahiplerine derhal teşvik verilerek, nehrin kirlenmesi önlenmelidir.” dedi.

“Baraj Bombalanmalı!”

Hasankeyf de yaşanan tarih katliamına konuşmasının en sonunda dikkat çeken, CHP’li Şafak, çok tartışılacak bir sözle dikkatleri üzerine çekti. CHP’li Şafak; “Hasankeyf’i içine alan baraj derhal durdurulmalı ve yıkılmalıdır. Hatta baraj inşaatı derhal bombalanmalıdır.

İngiltere ve Almanya Dış İşleri Bakanlığı tarafından riskli bölge kapsamına alınan Siirt, Bitlis, Van gibi doğu illerimizdeki tur güzergâhlarının da bu kapsamdan çıkartılması için diplomatik temas kurulması gerekir.” Diyerek 7 dakikalık konuşmasını sonlandırdı.

 

 

 

Editör: TE Bilişim