CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, yerel siyasetin yanında, ülkemizde kangren olmuş büyük kitlelerin yaşadığı sorunları da gündeme getiriyor.

 

Şafak, Başbakan’a Fen Edebiyat Fakültesi Mezunlarını Sordu

 

Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Mezunları Ne olacak?

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü mezunlarının durumu ile ilgili yazılı soru önergesi vererek bu bölümden mezun olanlara formasyon verilip verilmeyeceğini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu.

 

CHP’li Şafak yazılı soru önergesinde, Başbakan’a Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü mezunlarından şöyle söz etti: “Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü, Türkiye'de bir devlet üniversitesi çatısı altında kurulmuş ve 2000 yıllarında ilk defa bir üniversitede uygulanmaya başlanılmıştır.

 

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünün temel işlevi, edebiyat dünyasında eksiği her zaman hissedilen edebiyat eleştirmenlerini yetiştirmektir. Diğer bir önemli işlevi ise, birden çok dil bilen kişiler olarak Türk Kültür ve Edebiyatını, bilimsel çalışma ve etkinliklerle dış dünyaya tanıtmak, diğer taraftan dış dünyada bu alanda meydana gelen her türlü gelişme ve yansımaları Türk kamuoyuna kazandırmaktır.

 

Birden fazla yabancı dil öğrenerek, o yabancı dillerin kültür ve edebiyatlarını da yakından tanıma olanağı elde etme şansı olan öğrencilerimiz mezun olduklarında; gazete, dergi, televizyon ve yayınevlerinde edebiyat ve kültür programları sorumlusu ya da eleştirmeni; Dışişleri, Kültür ve Turizm, Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlıklarının yurtiçi ve yurtdışı temsilciliklerinde kültür ataşesi ya da yabancı dil bilen memur ya da turizm sektöründe yabancı dil bilen yönetici veya tercüman; ulusal ve uluslararası alanda iş yapan yerli ve yabancı firmalarda görev üstlenebilecek donanıma sahip olmaktadırlar.

 

FORMASYON VERECEK MİSİNİZ?

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak önergesinde, “Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünü 1 yıl hazırlık+4 yıl lisans olarak, eğitimini tamamlayan öğrencilerimize formasyon verilmesi için bir çalışmanız var mıdır? Çalışmanız varsa açıklar mısınız?” diye Başbakan Erdoğan’a sordu.

 

Şafak’ın başka bir soru ise; “KPSS’ de bu bölümün adı geçmediği için veya sadece isim olarak kaldığından ilgili Bakanlıkların kadrolarında kendi bölümleri adına açılmış bir alan bulunmadığı için okuyan öğrenciler açıkta kalmaktadırlar. KPSS’ de bu bölüm için kadro açılması konusunda yapmış olduğunuz bir girişim bulunmakta mıdır? Girişimde bulunmadıysanız, önümüzdeki yıllar için bir hazırlığınız var mıdır?” oldu.

 

CHP Milletvekili Şafak; “KPSS’ de “Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünü mezunlarının istihdamı için özellikle Dış İşleri, Kültür ve Turizm, Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlıklarının bünyesine kadro açılması konusunda Maliye Bakanlığı ile bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz” diye Başbakan’a sordu.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın diğer bir soru ise; “2012 yılına kadar, Bakanlığınız tarafından belirlenmiş, Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü mezunu kaç öğrenci vardır?” şeklinde oldu.

 

Şimdi, Başbakan Erdoğan’dan bu sorularının cevabını bekleyen Şafak ”AKP hükümeti döneminde gün geçtikçe işsizlik çoğalıyor. Üniversiteden mezun binlerce gencimiz işsiz ve bakanlıkların kadro açmasını bekliyor. Fen Edebiyat Fakültesi’nin Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü mezunları gibi Biyoloji bölümü mezunları ve Gıda Mühendisleri de aynı durumdadır. Hükümetin bu duruma bir an önce bir çözüm bulması gerekir. Eğer çözüm bulamıyorlarsa bizden bu konuda yardım alsınlar. Öneri ve projelerimizi ilgili bakanlıklarla paylaşalım. Binlerce gencimiz çok zor şartlarda ve umutlarla bitirdiği okullarından mezun olduklarında işsizlikle yüz yüze gelince bir hayal kırıklığı daha yaşıyorlar. Bu sorunun acilen çözülmesi gerekir” dedi.

 




 

Editör: TE Bilişim