Sitemiz ve çeşitli basın kuruluşlarında yayınlanan Türkiye’nin en büyük petrollü şeyl rezervinin Bor İlçemiz havzasında olduğuna dair haberlere Niğde Milletvekili Muharem Selamoğlu açıklık getirdi.
 
Milletvekili Muharrem Selamoğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi.
 
“Dünden beri çeşitli haber kanalları vasıtasıyla haberdar olduğunuz, Türkiye’nin en büyük petrollü şeyl rezervi Bor – Ereğli havzasında bulunmuştur. Bor – Ereğli havzasında MTA(Maden Tetkik Arama)’ nın 2006 yılında başlattığı çalışmaların meyveleri alınmaya başlandı. MTA’nın Orta Anadolu Endüstriyel Hammadde Arama projesi kapsamında yürütülen uzaktan algılama, jeolojik ve jeofizik etüt çalışmalarından elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda havzada araştırma yapmak amacıyla açılan 15 sondajdan 10 tanesinde sıvı petrol izleri ve petrollü şeyller tespit edildi.
 
         Bunun üzerine havzada yoğunlaştırılan çalışmalarda ilk olarak Niğde – Bor – Badak köyü civarında açılan kuyuda sıvı petrol izine rastlandı, daha sonra 2008 yılında Konya Ereğli civarlarında açılan kuyularda sıvı petrol ve petrollü şeyl bulundu.
 
         Bu veriler ışığında havzada açılan diğer sondajlarda da petrol türeten kayalar(şeyl) tespit edildi. Daha sonra derinleştirilen çalışmalar sonucunda bölgede 8 milyar ton petrollü şeyl potansiyel kaynak rezervi tespit edildi.
 
         MTA Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Dağıstan ile yaptığım görüşme sonucunda konuyla ilgili bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Bulunan rezervin ciddi büyüklükte bir rezerv olması sebebiyle 2006 yılından beri yürütülen bu aramaların, daha geniş kapsamda devam edeceği bilgisini kendilerinden almış bulunmaktayım. Bundan sonra MTA bölgedeki araştırma çalışmalarını daha da hızlandıracak ve bulguların laboratuar çalışmalarına da hız verecektir. 2011 yılında projeye bağlı yapılacak çalışmaların hızlandırılması sonucunda daha önemli ve geniş bilgilere ulaşılacağını düşünmekteyiz.
        
         Gerek MTA nezdinde, gerekse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner YILDIZ nezdinde yapacağım görüşmelerle konunun takipçisi olacağımı belirtir, bu vesileyle tüm hemşerilerime selam ve saygılarımı sunarım.”
 
Editör: TE Bilişim