Kasım ayında yaşanan don afetinden zarar gören patates üreticilerinin yüzünü güldürecek destek düzenlemesi 6 Haziran tarihli resmi gazetede yayınlandı.

 

 AK Parti Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi’nin büyük gayret sarfettiği patates üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesi için nakdi destek verilmesine dair kararnamenin resmi gazetede yayınlandığı ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kayıtlı, patates ürünlerinin % 30 ya da üzerinde zarar gördüğü don afeti mağdurlarının rahat bir nefes alacağı kaydedildi. Desteğin çıkmasında büyük çabaları olan AK Partili Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi, afetin ilk gününden itibaren üreticilerin sıkıntılarını Meclise taşımış ve sürekli Bakanlarla yakın temasta olmuşlardı. Sorunu gündemden düşürmeyerek ciddi adımlar atılmasını sağlayan Alpaslan Kavaklıoğlu, son olarak da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmüştü.

 

01/11/2011 – 15/11/2011 tarihleri arasında meydana gelen don afeti nedeniyle patates ürünleri zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere telafi edici destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin kararnamenin 2 Mayıs tarihindeki Bakanlar Kurulunda görüşülerek imzaların atıldığı ve resmi gazetede yayınlanmasıyla da yürürlüğe girdiği bildirildi. Don afetinin yaşandığı ilk günden beri çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için yoğun bir çaba sarfeden, sorunu sürekli olarak Bakanlıklar nezdine taşıyan ve nakdi destek sağlanması için çalışmaların hızlanmasını sağlayan AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu açıklamasında “2011 yılında meydana gelen don afetleri nedeniyle patates ürünleri zarar gören çiftçilere telafi edici destekleme ödemesi yapılmasına dair kararname Bakanlar Kurulunda görüşüldü. resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi ve çiftçilerimiz Ziraat Bankası aracılığıyla dekar başına 200 TL nakdi destek alabilecekler” dedi.

 

Bakanlar Kurulunda görüşülerek karara bağlanan ve resmi gazetede yayımlanmasıyla yürürlüğe girecek kararnamede 01/11/2011 – 15/11/2011 tarihleri arasında don afetine maruz kalan Niğde, Bitlis, Sivas, Nevşehir, Kayseri, Kırşehir, Van ve Aksaray illerinde patates ürünlerinin % 30 ya da üzerinde zarar gördüğü il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen 2011 yılı Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere (kamu tüzel kişileri hariç) dekar başına 200 TL don afeti desteği ödeneceği belirtiliyor. Don afeti desteğinden yararlanmak isteyen çiftçiler sözkonusu Kararın yayımı tarihinden itibaren bir ay içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine dilekçe ile müracaat edecekler.

 

Ödeme esasları ve finansman konusu şu şekilde: “Destekleme ödemeleri, il ve ilçe hasar tespit komisyonu kararları üzerine Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerince ÇKS’ye göre oluşturulacak icmaller esas alınarak Maliye Bakanlığı tarafından Bakanlık bütçesine ilave olarak aktarılacak ödenekten yapılır. Ödemeler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesine ilave olarak aktarılacak ödenekten kaynak aktarılmasını müteakiben Ziraat Bankası aracılığıyla yapılır. Bu Kararın uygulanması ile ilgili olarak çiftçiye yapılan nakdi ödeme tutarının % 0,2’si Bankaya hizmet komisyonu olarak ödenir”.



 

 


















 

Editör: TE Bilişim