CHP Niğde Milletvekili konu ile ilgili konuşmasının ardından Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'da Meclis kürsüsünden konuştu. Kavaklıoğlu önergeye karşı çıktıklarını açıkladı. Niğdeli çiftçilerin büyük umutla beklediği CHP ve MHP'nin desteklediği önerge Ak Partili milletvekillerinin oyları ile  red edildi. 

 

 

PATATES GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, patates sorunlarıyla ilgili olarak TBMM’de partisi adına Araştırma Önergesi verdi. Önergeye MHP’de destek oldu. BDP ve MHP’li vekiller konu ile ilgili konuştu. AK Parti Niğde Milletvekili  Alpaslan Kavaklıoğlu yaptığı konuşmayla katılmadıklarını ifade etti. Öneri önce karar yeter sayısı yetmedi. Daha sonra iktidar partisi aleyhinde oy kullanmasıyla red edildi.

 

Niğdeli patates üreticisinin sorunlarını araştıracak komisyon kurulamadı.

 

 

DOĞAN ŞAFAK’IN ÇABALARI YETMEDİ

 

Doğan Şafak’ın  konu ile ilgili Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada1 yıl önce verdiğimiz Araştırma Önergemiz nihayet gündeme alınmıştır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, 1 yıldır patates üreticimizin sorunları ile ilgili verdiğimiz yazılı ve sözlü önergelere olumlu herhangi bir cevap vermemiştir. Patates üreticilerimizin sorunları iki noktada ortaya çıkmaktadır.  

 

1’incisi, Tarımsal sulamadaki yüksek maliyetler ve çiftçimizin MEDAŞ’a olan borçları.

2’incisi, Ürünlerinin, maliyetin altında bile satılamamasıdır.

 Geçtiğimiz yaz aylarında, enerji borcundan dolayı, MEDAŞ tarafından sezon ortasında enerjinin kesilmesi sebebiyle, çiftçimiz, Niğde-Kayseri yolunu keserek sesini duyurmaya çalışmış ve olaylar çıkmıştır. Hükümetten ve bakandan ses çıkmamıştır. Birkaç gün öncesi ise patates üreticimiz, isyan ederek, ürünlerini yollara dökmüştür. Anadolu tarihinde ilk kez çiftçilerimiz ürünlerini yakmaya başlamışlardır. Memleketin tarımında yangın var. Patates yangınları orman yangınlarını geçmiştir. Bunu görmezden gelemeyiz.  Geçtiğimiz Mayıs ayında, Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz; “Patates Araştırma Komisyonu” kurduk.  Yerinde, patates üreticimizin sorunlarını dinledik, depolarda incelemelerde bulunduk ve yapılan incelemeler sonucunda, kapsamlı bir rapor hazırladık. Raporu, Sayın Genel Başkanı’mıza takdim ettik. Sayın Genel Başkanımız, Grup toplantımızın büyük bir bölümünü, Patates Üreticimizin yaşamış olduğu sıkıntılara ayırarak, ülke gündemine taşıdı.  

Her konuda Sayın Genel Başkanımıza cevap verme yarışına giren, Sayın Başbakan Patates Üreticimizin sorunları konusunda hiç ses çıkarmadı” şeklinde konuşan Doğan Şafak, Patates’de yaşanan sorunları net bir dille ortaya koydu.


Buradan Doğan Şafak’ın Meclis Konuşmasının tam metnini okuyabilirsiz yada aşağıdaki video dan izleyebilirsiniz.

 

BDP’li AKSOY ÖNERGE ALEYNİHE SÖZ İSTEDİ

Doğan Şafak’ın ardından, BDP Iğdır Milletvekili Halil Aksoy ise önerge aleyhinde söz alarak ihracat ve tüketim konusunda yaşanan sıkıntıları ortaya koydu. “ Türkiye’den en çok patates alıcıları arasında Rusya, Irak ve Suriye yer almaktadır. Ancak Irak ve Suriye alımı kesti, Rusya’da son yıllarda kendi üretmeye başladı.  Kriz “ Ben geliyorum” demesine uzmanların uyarmasına rağmen bu konuda bir çözüm çabasına girmeyen hükümet hükümet, bu gün patates üreticilerinin yaşadıkların sorunun en büyük sorumlusudur… Hükümetin bu güne kadar yaptığı uygulamaların çiftçinin lehine değil tüccarın lehine olduğunu söyleyen  Aksoy, önerileri ile konuşmasını tamamladı.

 

Önerge lehinde MHP adına söz alan Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, çiftçinin yaşadığı sorunları dile getirerek “ Patates tüketimi her geçen gün artmasına rağmen üretici son beş yıldır ürettiği malı hemen hemen aynı fiyata satmaktadır. Patates Üretiminde en önemli girdi maliyetini oluşturan gübre ve mazot fiyatlarında ki artış yüzde 300’ü geçmiştir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi ve tohum maliyetleri de bu dönemde önemli artışlar göstermiştir. Patates üreticisi, girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeni ile ürettiği ürünü istediği fiyata satamamış, borçlarını zamanında ödeyememiş,  bu borçlara bankalar ve Tedaş tarafından uygulanan çok yüksek orandaki gecikme faizi de eklenince borçlar içinden çıkılmaz hale gelmiştir.” dedi.

MHP’Lİ DURMAZ DEVLET DESTEĞİ GEREKİYOR DEDİ

2011’de don olayı ile bir darbe yiyen patates çiftçisinin 2012 yılında da patates çiftçisinin AKP Hükümeti tarafından ilgisiz bırakıldığını, koruyacak ve yönlendirici tedbirler alınmadığını belirttiği konuşmasında hükümete karşı sert eleştiriler yönelterek. Patates sorunun çözümü konusunda önerilerini de dile getirdi.

Durmaz “…patateslerin bir an evvel yetiştiricilerin ellerinden çıkarılması gerekmektedir. Sosyal Yardımlaşma  ve Dayanışma Fonu gibi kuruluşlara ücret karşılığı satılmalıdır. Milli Savunma Bakanlığı, Büyükşehir Belediyeleri, Kızılay, Adalet Bakanlığı gibi kurum ve kuruluşlarla irtibat sağlanmalıdır… şeklinde konuşarak patates üreticisine devlet desteğinin şart olduğunu söyledi.

KAVAKLIOĞLU ÖNERGE ALEYHİNE KONUŞTU.

Niğde’li patates üreticilerinin merakla beklediği komisyon önerisi aleyhinde iktidar partisi adına söz alan Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, "Ülkemizde iç piyasanın ihtiyacının üzerinde üretim yapıldığını görüyoruz. Ayrıca, aşırı üretim nedeniyle toprağın bozulması gibi bir sorun da karşımızda durmaktadır. Elektrik borcu birikerek ödenmesi güç bir noktaya gelmiş, bu sebeple çiftçilerimiz elektrikle ilgili borçlarını ödememekte zorluklar çekmektedir. Üreticilerimizin ihracatta yaşanan sorunları da mevcuttur. Avrupa pazarına Niğde ve Nevşehir patatesi girememektedir"dedi. 

Patates konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu konuda bir çok çalışmalar yaptığını belirten Alpaslan Kavaklıoğlu “ Patates çiftçimizin sorunları her zaman gündemimizde bulunmaktadır. Geçtiğimiz aylarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, müsteşar başkanlığında, genel müdürler ve uzmanlardan oluşan bir heyetle Niğde ve Nevşehir’de saha incelemeleri gerçekleştirilmiştir. Üreticiler ile ilgili kuruluşlarda bir araya gelerek kısa, orta ve uzun vade de patates konusunda ne yapılabileceğine dair bir eylem planı hazırlanmaktadır.  Halihazırda en büyük sorun, üretim fazlalığı sebebi ile patates fiyatlarının maliyetlerin altında almasıdır. Niğde, Nevşehir Milletvekillerinin girişimi ile Tarım Bakanlığımız ihracatın artırılması için çalışmalara başladı. Sayın Başbakanımızın desteği ile Para Kredi Kurulu konuyu ele almış, gerekli kararları almıştır.  Önümüzdeki günlerden itibaren patates ihracatında önemli hareketlilik yaşanacağına ve fiyatların artacağına şimdiden inanıyoruz” dedi.

Daha sonra TBMM’de karar yeter sayısı kolmadığından diğer oturumda önerge oylandı. AKP’nin ret vermesi üzerine TBMM’de “Patates Sorunu Araştırma Komisyonu” kurulmasın ret edildi.


NİĞDE MİLLETVEKİLİ ÖMER SELVİ NEDEN KONUŞMADI?

Konu ile ilgili bir diğer Niğde Milletvekili Ömer Selvi’nin konuşmaması ise dikkat çekti.

Niğde’nin en önemli sorununa el atılmasını sağlayacak, irdelenmesi yanlış ve doğruların ortaya konulmasını ve buna göre bundan sonra ki tarım politikasını etkileyecek bir önerge ne yazık ki yine Niğde Milletvekilinin (kendi iradesi ile olmadığını düşünüyoruz) önerge aleyhinde konuşması ile bitti…



Editör: TE Bilişim