Ak Parti Niğde Milletvekili Dr. Ömer Selvi, geçtiğimiz günlerde çıkan torba yasa ile bir çok konuda vatandaşlara kolaylık sağlandığını, yeni yeni düzenlenmeler ve uygulamalar getirildiğini belirtti. Milletvekili Dr. Ömer Selvi torba yasa hakkında bazı bilgiler verdi. 


"Yasama faaliyetleri yürüttüğümüz Türkiye Büyük Millet Meclisinde yoğun ve yorucu çalışmalar neticesinde çıkardığımız torba yasa ile devlet, millet barışması adına büyük adımlar attık. Aziz milletimizi yakınen ilgilendiren bu önemli düzenlemenin hayırlar getirmesini temenni ediyorum" diyerek başladığı konuşmasında, Milletvekili Selvi, torba yasa hakkında bütün vatandaşlarımız gibi, Niğdelileri de ilgilendiren konularda bilgi verdi. 

TEDAŞ’ a olan Borçlarda Yeni Düzenleme


Niğdeli çiftçilerin en büyük sorunlarından olan elektrik borçlarının yapılandırılması ile ilgili olarak Milletvekili Dr. Ömer Selvi: "Çıkarılan yasa kapsamında milyonlarca vatandaşın TEDAŞ ve elektrik dağıtım şirketlerine olan elektrik borçları yeniden yapılandırılacak. Elektrik borcu olan vatandaşlar 6, 9, 12 veya 18 ay eşit taksitle, Yİ-ÜFE(Üretici Fiyat Endeksi) üzerinen hesaplanacak faizle borçlarını ödeyebilecek. Çiftçiler ise tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarını 5 taksitte 5 yıl içinde ödeyebilecek.

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (TEDAŞ) elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından vadesi 30 Nisan 2014 itibarıyla geldiği halde ödenmemiş olanların asıllarının tamamı ile bu alacaklara ilişkin fer'iler yerine, kanunun yayınlandığı tarihe kadar bu alacakların asılları Yİ-ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak.

Sulama kooperatiflerinin ve sulama birliklerinin tarımsal sulama faaliyetlerinden kaynaklanan alacaklarından, vadesi 30 Nisan 2014 tarihinden önce olup ödenmemiş olanları, TEDAŞ'ın tarımsal sulamadan kaynaklanan alacaklarına ilişkin yapılandırma hükümlerine göre yapılandırılacak."dedi. 


Taşeron Firmalarda Çalışanların Hakkı Korunacak 

Selvi açıklamasının devamında; "Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin maaş ve kıdem tazminatı yasal olarak güvence altına alınmıştır. Kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan işçilerin çalıştıkları süre, firmanın değişmesinden bağımsız olarak kıdem tazminatında dikkate alınacak ve farklı kamu kurum ve kuruluşuna ait işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı esas alınarak kıdem tazminatı, çalıştırıldığı son kamu kurum veya kuruluşu tarafından ödenecektir. Bu şekilde kıdem tazminatı mağduriyeti gibi bir konu söz konusu olmayacaktır.

4-C'liye İstihdam Güvencesi 

"Özelleştirmelerden dolayı 4-C kapsamında çalışan işçi kardeşlerimiz için yeni düzenlemeler yapılmıştır. Çalışanlar, İş Kanunu ve 657 sayılı kanun çerçevesinde herhangi bir hata yapmadıkları takdirde bundan sonra iş hakkım fesh olur mu kaygısına kapılmayacak, emekli olana kadar iş akitleri devam edecektir. Yani, artık 4-C'li kardeşlerimizin emekli olana kadar istihdam güvencesi var.

Vergi Borçlarının Yapılandırılması 

Yapılandırmadan yararlanmak için kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar ilgisine göre vergi dairesi veya belediyeye başvurulması gerekmektedir. Bir yılda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırma hakkı kaybedilecek. Taksitler kredi kartıyla da ödenebilecek. Yine bu kapsam dahilinde, 2014 yılına ilişkin 30.04.2014 tarihinden önce tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi gibi vergi alacakları, 30.4.2014 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilen askerlik, köprü ve otoyoldan kaçak geçiş, seçim, karayolu taşıma, trafik ve nüfus para cezaları, Vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı, Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdarelerinin vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan su ve atık su bedeli alacakları, RTÜK tarafından verilen idari para cezaları ve buna benzer bir çok kamu alacağında ya ana para tahsil edilecek yada bazı alacaklar silinecektir.

Torba Yasa'dan Aileye Destek 

Tüp bebek uygulaması için verilen destek 2 çocuk için geçerli iken artık 3 çocuk için geçerli olacak. Ayrıca daha önce 2 çocuk için geçerli olan doğum borçlanması 3'e çıkarılmış, Bağ-Kurlular ve memurlar da dahil edilmiştir. 


Sigortalılar için yeni düzenlemeler

Esnaf ve ziraat odaları kayıtlarındaki uygunsuzluklar sebebiyle sigortalılıkları iptal edilen esnaf ve çiftçilerin; söz konusu sürelere ilişkin prim, gecikme zammı ve gecikme cezalarını 31.12.2013 tarihine kadar ödenmiş olması şartıyla sigortalılıkları başlangıçtan itibaren geçerli olacaktır.
28.2.1997 – 14.2.2005 tarihler arasında aldıkları disiplin cezası sonucu memuriyeti sona erip de 26.06.2006 tarihli ve 5525 sayılı Kanunla disiplin affından yararlananların boşta geçen sürelerini borçlanmaları için verilen 3 aylık süreyi kaçıranlara yeni bir başvuru hakkı verilecektir.
Sigortalıların kusurundan kaynaklanmayan noksan ödenen prim borcuna, geçmişe dönük gecikme zammı ve cezası uygulanmayacaktır.
Ve yine 65 yaş aylığı ödendikten sonra şartları sağlamadığı ortaya çıkanlardan, bu tutarlar tahsil edilmeyecektir.

Genel Sağlık Sigortası ve SGK Prim Borçları da Yeniden Yapılandırılacak

Başvuru süresi, Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen aybaşından itibaren başlayacak. İlk taksit ödeme süresi içerisinde borcun tamamen ödenmesi halinde, Kanunun yayım tarihi ile ödeme tarihi arasında herhangi bir faiz uygulanmayacaktır.
Yapılandırma kapsamına giren borç asıllarına uygulanan gecikme cezası ve zammı yerine enflasyon ile güncelleme yapılarak peşin veya tercihe göre 6, 9, 12 ve 18 taksit (taksitler 2 ayda bir ödenmek üzere) halinde ödenme imkânı da sağlanmıştır. Sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası, Genel Sağlık Sigortası primi, Özel nitelikli inşaatlar ile ihale konusu işlerden kaynaklanan asgari işçilik fark primleri, borçları ile bunlara bağlı gecikme cezası, gecikme zammı ve kanuni faiz borçları yapılandırma kanunu kapsamına alınmıştır.

Çiftçiye, Memura, SGK’lıya Müjde

Esnaf ve ziraat odaları kayıtlarındaki uygunsuzluklar sebebiyle sigortalılıkları iptal edilen esnaf ve çiftçilerin; söz konusu sürelere ilişkin prim, gecikme zammı ve gecikme cezalarını 31.12.2013 tarihine kadar ödenmiş olması şartıyla sigortalılıkları başlangıçtan itibaren geçerli olacaktır.
28.2.1997 – 14.2.2005 tarihler arasında aldıkları disiplin cezası sonucu memuriyeti sona erip de 26.06.2006 tarihli ve 5525 sayılı Kanunla disiplin affından yararlananların boşta geçen sürelerini borçlanmaları için verilen 3 aylık süreyi kaçıranlara yeni bir başvuru hakkı verilecektir.
Sigortalıların kusurundan kaynaklanmayan noksan ödenen prim borcuna, geçmişe dönük gecikme zammı ve cezası uygulanmayacaktır.
Ve yine 65 yaş aylığı ödendikten sonra şartları sağlamadığı ortaya çıkanlardan, bu tutarlar tahsil edilmeyecektir" diyerek sözlerini tamamlayan Selvi vatandaşlarımızın çıkartılan yasadan dolayı gerekli girişimlerini yapmalarını ve yasanın hayırlı olmasını temmenni etti. 




Editör: TE Bilişim