Niğde Milletvekili Ömer Selvi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Portekiz resmi temaslarına eşlik etti.

 

Cumhurbaşkanı Gül,  Cumhurbaşkanı Cavaco Silva’nın davetlisi olarak Portekiz’e bir ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül’e ziyareti esnasında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik,  Türkiye-Portekiz Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı olarak Ömer Selvi ve milletvekillerinden oluşan bir heyet eşlik etti. Türkiye’nin AB üyeliği süreci hakkındaki görüşlerini muhataplarına aktaran Cumhurbaşkanı Gül, katıldığı Portekiz-Türkiye İş Forumu’nda, “Türkiye ve Portekiz iş dünyası birbirini daha fazla keşfetmeli” çağrısında bulundu.


Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyet ertesi gün, Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva ve eşi Maria Cavaco Silva tarafından Belem Sarayı’nda resmî törenle karşılandı. Sonra da her iki cumhurbaşkanının başkanlığında heyetler arası görüşmelere geçildi.


Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Gül, heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısına katıldı. Yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül, bakanlar, çok sayıda milletvekili, işadamları ve yatırımcılarla beraber Portekiz'e geldiklerini hatırlatarak, Portekiz ve Türkiye arasındaki ilişkilerin daima dostane olduğuna dikkat çekti.

Askerî Ve Ekonomik Alanlarda İş Birliği Anlaşmaları

İmparatorluk geçmişi olan iki ülke olarak ilişkilerin tarihten alınan destekle bugün de mükemmel bir şekilde geliştiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, NATO üyesi olan iki ülke ilişkilerinin her bakımdan gayet iyi olduğunu belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmelerde hem ikili ilişkilerimizi, hem bölgede cereyan eden konuları gözden geçirme fırsatı bulduk. Bugün gerek askerî sahada iş birliği ile ilgili gerekse ekonomik iş birliği ile ilgili bazı anlaşmalar imzalanacaktır. Bunlar da ilişkilerimizin ulaştığı boyutu göstermektedir” dedi.

Portekiz Başbakanı İle Görüşme

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Portekiz Başbakanı Passos Coelho ile görüştü. Görüşmenin ardından Başbakan Passos Coelho ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki özellikle ekonomik ilişkilerin gelişmekte olduğunu ifade ederek, AB müzakere sürecinde Portekiz’in Türkiye’ye verdiği desteğin önemli olduğunu belirtti.



Portekiz Parlamento Başkanı Esteves Ve Portekiz Milletvekilleri İle Görüşme

Sao Bento Sarayı’na gelişinde Cumhurbaşkanı Gül, Parlamento Başkanı Esteves tarafından askerî törenle karşılandı. Parlamento Başkanı Esteves ile Cumhurbaşkanı Gül’ün görüşmesinde, Portekiz Parlamentosundaki siyasi partileri temsil eden bazı milletvekilleri ile Cumhurbaşkanı Gül’ün heyetindeki milletvekilleri de hazır bulundu. Dost ve müttefik iki ülke olarak, ilişkilerin ortak değerler temelinde mükemmel bir seyir izlediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bir milyar doları aşan ticaret hacminin ve karşılıklı yatırımların daha da arttırılmasının, enerji alanında yeni iş birliği olanaklarının değerlendirilmesinin, halklar arasındaki temasların güçlendirilmesi bağlamında turizm ve kültür alanındaki iş birliğimizin geliştirilmesinin ortak hedef olduğuna işaret etti.


Selvi; “İmzalanan Anlaşmalar İlişkilerimizi Güçlendirdi”

İki ülke halkları arasında da her zaman dostluk bulunduğunu söyleyen AK Parti Niğde Milletvekili ve Türkiye–Portekiz Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Dr. Ömer Selvi; Sayın Cumhurbaşkanımız, Bakanlarımız ve Milletvekillerimizle gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretlerin Türkiye-Portekiz ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağını söyledi. Başbakan Passos Coelho’nun geçen yıl Türkiye’ye yaptığı ziyaretin oldukça verimli geçtiğini ifade eden Selvi, ziyarette iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirecek strateji belgesinin imzalandığını, bugün imzalanan anlaşmaların da ilişkileri daha güçlendiğini gösterdiğini anlattı.


 

Editör: TE Bilişim