ÖMER FETHİ GÜRER “AKKAYA BARAJI İÇİN HALEN İNCELEME AŞAMASINDA OLMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR”DEDİ


GÜRER “AKKAYA KOKUSU BOR’DAN SONRA NİĞDE’YE DE ULAŞTI-AKKAYA’DA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR-İNCLEME DEĞİL  ÇÖZÜME GEÇİLMELİDİR”DEDİ.
 


24 Dönem Niğde Milletvekili adayı –Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer Akkaya barajı için yapılan açıklamalarda ilgili kurumların inceleme yaptığının söylenmesini düşündürücü bulduğunu söyledi. Niğde ile ilgili yazdığı dört kitap ve binlerce makale ile sorunları yakından izleyen araştırmacı yazar Ömer Fethi Gürer  on yıldır  bakanların   açıklamalarında  dahi benzer ifadelerle durumun geçiştirildiğini, ancak gelinen noktada   kirliliğin kokusunun Bor’dan sonra Niğde merkeze değin uzandığını belirterek “bu yıl bu soruna köklü çözüm getirilmesi için derhal çalışmalar başlamalıdır” dedi.

    Endüstri Mühendisi Yazar  Ömer Fethi Gürer şöyle konuştu-“ on yıldır aralıklı yazılarımızla sık sık uyarı görevimizi yapıyoruz. Süreç bıçağın kemiğe dayandığı noktaya erdi. Sorun ötelenecek durumda değil. Derhal ve hızla çözüm için çalışmalara geçilmelidir. Çözüm bellidir. Atıkların baraja akmaması ve mevcut durumda bataklık olan barajın temizlenmesidir. Onca bakan ve yetkili konuyu görüştü ama daha bir çalışma orta yerde yok. Toplantılar yerine Akkaya’da icraat zamanıdır. Şu kurum bu kurum on yıldır kirlenmeyi göremedi. Baraj görmeyen gözlere bu kere koku saldı halen neyin incelemesi sürüyor. Mutlaka insanların ve doğanın daha çok zarar görmesimi bekleniyor” diye konuştu.  

        Ömer Fethi Gürer konuya ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü-“ 2000 yılında dönemin Niğde Valisi Refik Arslan Öztürk başkanlığında Niğde Organize Sanayi Bölge Müteşebbis Teşekkülü, Niğde Üniversitesi Rektörlüğü Akkaya için birlikte çözüm aradıkları açılanmıştı. Tam on iki yıl geçti. Refik Arslan Öztürk valimiz döneminde konuyla ilgili raporda hazırlattı ve Akkaya çözümü şart olduğuna vurgu yaptı. 2002 yılında tüm illerde hazırlanan il raporuna Akkaya Barajı kirlenmesi dikkat çekici biçimde girdi. 2010 tarihinde Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür ve Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Nimet Uzal ile Yrd. Doç. Dr. Selma Yaşar Korkanç, Niğde Valisi Alim Barut, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ve Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat görüştüklerinde Bor Akkaya Barajı’na evsel ve sanayi atıklarının katılmasının önlenmesi, çevre ve doğal yaşamın korunması, baraj ve çevresinin yeniden düzenlenmesi, yaşanılabilir ve yaşatabilir bir baraj göleti oluşturma konusunda görüş birliği sağladılar. Sonrasında heyetlerle toplantılarla çalıştaylarla konu iki yıldır sık gündeme geldi. DSİ 4. Bölge Müdürlerinden Bor kent konseyine,,Milletvekillerinden Bakanlara konu her aşamaya taşındı.  Çevre Bakanı her geldiğinde bir yıl sonra Akkaya çözüme ereceğini söyledi. İlk sözünden bugune aradan dört yıl geçti. Ama çözüm halen gelmedi. Demeçlerle, açıklamalarla toplantılarla konu gündemde olsa da çözüm geçilmemesi inanılır gibi değil. Bor’dan sonra Akkaya kirliliğinin Kokusu Niğde merkeze değin ulaştı. Daha ortada ciddi bir somut adım yok.  Akkaya barajı tehlike çanları şiddetle çalmaktadır. Doğa ve insan risk altındadır. Baraj çevresinden kokudan geçilmemektedir. Acil barajın içi temizlenmeli, Akkaya akan atıkları içine alacak paralel kanalizasyon ağı döşenerek kanalizasyon çıkışına da arıtma tesisi yapılmalıdır. Durum bölgede çok büyük risk yarattığı artık görülmelidir. Demeçler değil sonucu bekliyoruz. DSİ en azından baraj içinde çamuru temizlemeye hemen başlamalı diğer önlemlerde ardından gelmelidir” Dedi.




Editör: TE Bilişim