CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer TRT Gelir Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde konuştu. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer:“ Öncelikle 15 Temmuz darbe girişimini ben de şiddetle kınıyorum. Darbe girişiminde Niğde'miz 6 şehit verdi. Bu şehitlerden Ömer Halisdemir darbenin gidişatını da değiştiren bir kardeşimizdi. Ayrıca, ülke genelinde 260 yurttaşımız bu olaylarda şehit oldu. Hepsini rahmetle anıyor; ailelerine, halkımıza başsağlığı diliyorum ”diye sözlerine başladı.
 
TRT TARAFSIZ OLMALI
 
 TRT herkese hizmet veren bir kurum. Herkesten zorunlu kesintiler yoluyla gelir etmesi ve diğer  basın  yayın kuruluşlarına  karşı haksız  rekabet ortamının kaldırılması ile ilgili verilen kanun değişiklik teklifinde konuşan  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi:“ Bu kanun teklifinde, herkese hizmet veren TRT'nin kurumsal olarak zorunlu kesintilerle sağladığı geliri yanlış biçimde ve haksız biçimde kullanmasının değiştirilmesi amaçlanmaktadır. KİT Komisyonunda TRT Genel Müdürünün TRT'yle ilgili yönelttiğimiz sorulara verdiği yanıtta kurumun ne kadar yanlış yönetildiği ve ne kadar haksız yere yandaşlarına aktarma yaptığı kendi ifadeleriyle açığa çıkmıştır. 15 Temmuzda yaşanan darbe girişiminden sonra umarım ve dilerim ki tüm kurumların yalnızca yandaşların ya da iktidarın sesi olma yerine muhalefetin de düşüncelerini yansıtacak kurumlara dönüşmeleridir. Çünkü yapılan yanlışların bedeli ağır olmakta ve bunu iktidarıyla, muhalefetiyle hepimiz birlikte ödemekteyiz. 
    Bugün, beş yıl aradan sonra, zorunluluk dışında, ilk kez TRT'nin Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu söyleşi için TRT'ye çağırması olumlu bir adımdır. TRT yöneticilerini, bu anlamda, yıllar sonra akılları başlarına geldiği için kutluyorum. “dedi.

    TRT'NİN ON YIL İÇİNDE 69 DEFA YAYINI DURDURULMUŞ, 11 DEFA DA UYARI CEZASI ALMIŞTIR
 
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  konuşmasını şöyle sürdürdü. “  TRT'nin on yıl içinde 69 defa yayını durdurulmuş, 11 defa da uyarı cezası almıştır. Devletin bir kuruluşunun yayınının durdurulması ve ceza alması düşündürücüdür. Keza, TRT'ye İbrahim Şahin döneminde 257 kişi, Şenol Göka döneminde 129 kişi alınmıştır. Bunların getirildikleri görevleri meslek birikimiyle, liyakat ve beceriyle yerine getiren insanların yerine "bizim personelimiz" ya da "arkadaşımız" mantığıyla getirilenlerin alınması TRT'nin yayınında kaliteyi ve beceriyi de düşürmüştür. 
    Bu son olayda da görüldü ki TRT gibi bir kurumun yerine insanlar, özel TV'leri izleyerek ne olup bittiğini öğrenme ihtiyacı duydular. Oysa, TRT, kurum olarak en çok güvenilen ve haberleri çok önemsenen bir yapıydı. Bu yanlış yaklaşımlar TRT'yi bugün bu boyutlara taşıdı. Bu olay vesilesiyle, TRT'nin bu tür davranışlardan uzaklaşarak halkın sesi olması, iktidarıyla muhalefetiyle herkesin düşüncelerine yer veren bir kuruma dönüşmesini de diliyorum.
    TRT kurumunda yapılan uygulamalardan birkaç örnek de vereyim. Bunlar TRT Genel Müdürünün bizlere verdiği yazılı yanıtta yer alıyor. "Kuşlar Bizim Gibi" dizisi 2009 yılında 4,5 milyon euroya yaptırılıyor, 2014 yılında teslim alınıyor ve bugüne kadar bu dizi hâlâ yayına verilmiyor. Bu, halkın parasıyla yaptırılan, halkın ödedikleriyle gerçekleşen durum ne yazık ki yayına dahi verilmeden rafta duruyor. Keza, bunun dışında, yine, firmalara ödenen ücretler 2009 yılında 9 milyon 277 binken 2016 yılında 21 milyon 963 bine geliyor. Bölüm başı ödenen ödemelerle ilgili, biraz evvel sayın Vekilimin söylediği gibi, dışarıda insanın duyduğu zaman dudak uçuklatan uygulamalar var. 
    Bunun yanında, TRT, Oran'da yerleşke içinde, mimarisi ve projesi hazır yer yapma yerine TRT Kurdî programı için dışarıdan yer kiralayarak, aylık 225 bin lira ödeyerek stüdyo kiralıyor. Olanakları bu kadar geniş olmasına rağmen var olan dokusundan yararlanmak yerine kaynaklarını çarçur eden ve bugüne kadar ne yazık ki tarafsızlık ilkesine uyum göstermeyen bir TRT'nin, 79 milyonun her kesiminin hakkı olan, ödemelerde bulunduğu, destek verdiği bir yapıda olması nedeniyle, bu kanun maddesiyle, ödemelerin, halkın cebinden çıkan ödemelerin yapılmaması gerektiği ifade ediliyor çünkü haksız rekabete de yol açıyor. Diğer yayın kuruluşlarının yanında, halkın desteğiyle sağlanan bu avantajın TRT'yi olumlu kılmasını diliyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum ”dedi.
 
 
 
TRT  İLE İLGİLİ KİT KOMİSYONUNDA NİĞDE MİLLETVEKİLİ ÖMER FETHİ GÜRER BAZI SORULARINA VERİLEN YANITLAR
 
 
Öme r  Fe thi  GÜRE R  (Niğde Milletvekili -CHP):
 
Birds like us” filmi için Kaç para ödenmiştir? Bu ödeme peşin mi, taksitli mi, hangi tarihte yapılmıştır? TRT’ye teslim edilmiş ise hangi tarihte teslim alınmıştır? Bu film TRT’ye teslim edilmiş ise hangi kanallarda hangi tarihlerde yayınlanmıştır? Film teslim edildiği hâlde yayınlanmamış ise gerekçesi nedir? Film teslim edilmemiş ise gerekçesi nedir? Şirkete ödenen para geri alınmış mıdır? 2007 yılından bu yana filmin dışında hangi film, dizi, klip ve programlar alınmıştır; bunun için toplam ne kadar ödeme yapılmıştır.
CEVAP
Toplam maliyeti 4.450.000-Avro olan bahse konu film tamamlanarak Animax Animasyon ve  Prodüksiyon Ltd. Şti.    firması tarafından 31.07.2014 tarihinde TRT’ye teslim edilmiş olup, vizyona çıkış tarihi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. 2007 yılından bu yana anılan firmadan herhangi bir program alınmamıştır.
 
 18.Öme r  Fe thi  GÜRE R  (Niğd e M illetvekili-CHP):
 
SORU: (Sayfa:27) “…Filinta dizisine bölüm başına kaç lira ödenmiştir? Filmin dizisi kaç bölüm yayınlanmıştır? Yapımcı firmayla kaç bölümlük anlaşma yapılmıştır? ES Film isimli firma Filinta dizisinden önce hangi yapımlara imza atmıştır? Firmanın böyle büyük bir prodüksiyon yapacak deneyimi var mıdır? 2014 yılında kurulan ES Film isimli firmaya böyle bir prodüksiyon verilmesinin gerekçesi nedir?”
 
 
CEVAP:
 
TRT-1
 
PROGRAMIN ADI:Filinta
 
FİRMASI: Es Film Ltd.Şti.
 
BÖLÜM : 15 Bölüm (1-15. Bölümler) BÜTÇE: 850.000,-TL(sekizyüz ellibinTL) BÖLÜM : 34 Bölüm (16-49. Bölümler) BÜTÇE : 1.100.000,-TL (birmilyonyüzbin) BÖLÜM : 7 Bölüm (50-56. Bölümler) BÜTÇE : 1.000.000,-TL (birmilyonTL) Dizi 56 Bölüm yayınlanmıştır.
Yapımcı Firmayla 56 Bölümlük sözleşme yapılmıştır.
 
Es Film Ltd.Şti. Adına 2014 den önce TRT 1 ‘e herhangi bir iş yapmamıştır.
 
Es Film Ltd.Şti. 2014 yılında Kurumumuza projesinin değerlendirilmesi için başvurmuştur. TRT 1 Kanal Koordinatörlüğü Repartuar Kurulunda değerlendirilmiş olup Yönetim Kurulu kararı gereği program yaptırılmıştır.
 
22.Öme r  Fe thi  GÜRE R  (Niğd e Mil letvek il i -CHP):
 
SORU: (Sayfa:27) Program alımlarında 2014 yılında alınan Yönetim Kurulu kararıyla kurum dışından kaç program alınmıştır? Bu programların isimleri ve yayınlandıkları kanallar hangileridir? Bu programlara her biri ayrı ayrı belirtilmek suretiyle bölüm başına kaç lira ödenmiştir?



 
Editör: TE Bilişim