Ömer Fethi Gürer ; Köyün, köylünün, çiftçinin sorunlarını çözmeden Niğdemiz kalkınamaz” dedi.
 
Söyleşi: Kenan Zımba
 
 CHP Milletvekili adayı, Gazeteci Yazar Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer Niğde sorunlarının bir bütün içinde ele alınmasını gerektiğini belirterek Niğde için Turizm kalkınmada öncelikli tercih olmalıdır. Sanayileşme ise özellikle tarıma dayalı olarak gelişmelidir. Bunun içinde Köyün, Köylünün, Çiftçinin sorunlarını çözmeden Niğde’miz kalkınmaz “ dedi.
 Seçim gezileri kapsamında Niğde ili tüm ilçe ve köylerini yeniden ziyaret ederek köyde kentte halkla görüşen Ömer Fethi Gürer’e izlenimlerini sorduk. Gürer sorularımızı yanıtladı.
 KENAN ZIMBA: Sizi yıllardır Niğde yazılarınızdan ve Niğde ile ilgili yazdığınız Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabı, Niğde Spor Tarihi Kitabı, Niğde Söylence Şaka Fıkra Kitabı ve Bor Şehri Kitabı ile köşe yazılarınızdan tanıyoruz. Niğde ile ilgili bu ilginizin kaynağı nedir?
ÖMER FETHİ GÜRER: Öncelikle ailemden aldığım “iyi insan olma” değerlerini sahiplenerek yaşamaya çalıştım. Aklım erdiğinden beri her alanda dürüst olmayı hedefledim. Babam Lütfü Gürer mezar taşında “Onurlu, Namuslu, Dürüst yaşadı. O bir insandı” yazılıdır. Onun oğlu olmaya çaba harcıyorum. Tarihi, doğası, İnsanı ile ülkemi hep sevdim. Değerlerimizle barışık oldum. Yaşam doğum ile ölüm arasındadır ve insan ömrü ortalama 70 yıldır. Bu süreçte insan yaşadığı süreci olumlu ve yararlı kılır ise mutlu olur. Tanıdığım, ulaştığım ya da iletişim içinde olduğum herkese elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. Bu süreçte ülkemizi de adım adım gezdim. Sonuçta birden çok şehirde yaşadım ve çalıştım. Bu bağlam da  da Niğde tarihi doğası ve bulunduğu yer olarak önemli bir merkez olmasına karşın yeterince sahiplenilmediğini gördüm. Bu eksikliği görünce tüm birikimimi Niğde üzerinde yoğunlaştırmaya karar verdim.  Bu gözlemlerimle Niğde için sorunları gündeme taşımak ve bu sorunlara çözüm önerileri sunmak olarak kendime hedef çizdim. Gördüm ki bir hedefi amaçlamak ve yoğunlaşmak çözümü kolaylaştırıyor. Otuz yıla eren bu uğraşımda bugun yararlı ve faydalı bir noktaya erdiğimizi düşünüyorum. Niğde bugün yapılmış çok sayıda hizmet ve yatırımı ilk olarak öneren birkaç isimden biriyim. Bu konuda valilerimizin mektupları arşivimde en önemli kanıttır. Yaşam sonu belli olan bir süreçtir önemli olan insanın aklını toplum için yararlı ve doğru kullanmasıdır. Bu yolda çaba harcamaya devam ediyorum. Yazdıklarımla yaptıklarımla Niğde katkım olursa bundan büyük mutluluk duyuyorum.
KENAN ZIMBA: Niğde için çok sayıda öneriyi gündeme taşıdınız. CHP Milletvekili adayı olarak bu kere gezdiğiniz Niğde nasıl gördünüz? Gözlemleriniz nelerdir?
ÖMER FETHİ GÜRER:. Niğde bölgede sorunları en yoğun hissedildiği yerdir. Çevre iller önemli atak yaparken Niğde geride kalmıştır. Köyden kente ya da Niğde dışına göçler ile adeta boşalmış köyler durumuna gelen yerleşmelerimiz vardır. Çok sayıda okul ve sağlık ocağı kapanmış ve çürümeye terk edilmiş durumdadır. Niğde hemen hemen her köyde sorun vardır. Kentte sorun vardır. Köyün, köylünün, çiftçinin sorunları çözmeden Niğde’miz kalkınamaz. Sözde yapılanlar değil uygulama da yapılmış olanları konuşmak gerekir. Ama bu bağlamda konuşacaklarımız projelerden az olması Niğde’nin sahipsizliğini  en güzel anlatan olgudur. Niğde içinde bulunduğu durumu anlatan önemli bir ayrıntıdır. Niğde sorunlarını çözmek için elbirliği ile çalışmak, düşünmek ve emek vermek zorundayız. Niğde kavga ederek değil sorunlarına ortak çözümler üreterek geleceğe daha güzel ermesini sağlayabiliriz.
KENAN ZIMBA:  Seçim ile ilgili açıklanan  projeler  ve açılışlar var. Bu konularda ne diyorsunuz?
ÖMER FETHİ GÜRER: Seçimler öncesi doğal olarak projeler açıklanıyor, Bu projeleri önemsiyorum ama sonuçta bunları yapacak olanda insandır.  Açıklanan proje kadar onu yapacak ya da sahiplenecek kadrolara da bakmak gerekir. Niğde geçen seçimlerde her yerde “TIP FAKÜLTESİ HAYIRLI OLSUN” afişleri ile donanmıştı. Vatandaşta Tıp Fakültesi Niğde’mize geliyor sanıyordu. Sonda Cumhurbaşkanında gittiler. Kayseri’de var neyinize yetmiyor dediğinden beri çıtları çıkmaz oldu. İşte o noktada siyasetçi tavırlı olmalı ve kararlı durmalı idi. Beceremediler. Niğde Üniversitesi bölünürken de Niğdeli siyasetçiler kötü sınav verdiler. Hava alanı için havaya atılan temel gibi Niğde suyunun Nevşehir’e kaptırıldıktan sonra akıllarının başına bizim uyarımızla gelmesi de siyasetçilerin dar ufuklu olmalarının göstergesidir.   Niğde’de açılışı yapılacağı duyrulan tesisleri geçmişte vali hatta kaymakamlar kiminde belediye başkanı açardı. Hizmet yapılmayınca belediyenin, Özel idare rutin işleri için şaşalı törenlerle halka duyruluyor. Bu açılışlar sıradan işler.Vatandaş bu tür açılışları, ne kadar şişirme hatta zorlama olduğunu görmüyormu? Çoğu aylardır hizmette olan ya da kullanılan yerlere açılış yapılıyor.  Oysa Vatandaş ekmeğinin ne kadar büyüdüğüne, çocuğuna ne kadar iş sağladığına, yaşadığı ortamın ne kadar daha iyi olduğuna bakıyor. Onu göremez ise siyasete de siyasetçiye de güveni azalıyor. Bol  laf ama sonuç yok.  Toplumda artık kendi hakkını koruyacak olanları iyi tahlil edip onlara daha çok sahip çıkma gereğinin farkına varmalıdır.
KENAN ZIMBA: Niğde öncelikle olarak yapılması gerekenler nedir?
ÖMER FETHİ GÜRER: Niğde birden çok öncelikle ele alınacak kadar sorunları birikmiştir.   Niğde için iki aşamada ele alınacak konular vardır. Hava alanı, Ecemiş Suyu, Madenlerin işlenmesi, Sanayi Gelişmesi, tarım ve Hayvancılık ile ilgili sorunların aşılması, Üniversitenin gelişmesi, Öğrencilerin başta yurt sorunu olmak üzere sorunlarının çözülmesi, Yaşlı,çocuk,kadına,engellilere yönelik yatırımlarda bulunulması,Turizmden mutlaka pay alacak yatırımların yapılması önceliktir. Daha elma,patates gibi ürünlerin sorunları aşılamadı.Göç durdurulamadı,Niğde bir Otantik Halı Müzesi dahi daha açılmadı. Aladağlar,Bolkarlar turizm potansiyeline ciddi yatırımlar yapılamadı. Çiftlik, Çamardı, Altunhisar, Ulukışla nufuslarına bakıldığında ilçe olarak ne kadar sahipsiz kaldıklarını da anlamak olasıdır.Bor ilçesi 20 ye yakın el sanatları ile ticaret merkezi idi. Bugunku durumuna bir bakın, El sanatlarından Sanayi ye her alanda olması gerekenler ciddi ele alınmaladır. Ürününden ürettiğine Niğde sahiplenilmeli, değer bulması ve göçün durması için uğraş verilmelidir.  Niğde Kent merkezi sosyal ve ekonomik durumu ile yeniden planlanmaya ihtiyacı vardır. İşin özü: Niğde  özelliği, güzelliği, dokusu ve dünü ile değerleri önce Niğde’de  sonra Türkiye’de sonra Dünya’da değer bulacak çaba ve çalışmalar şarttır. Günü kurtarmak için yapılanlarla bu iş bu kadar oluyor. Farklı ve yeni yapılması gerekenlere eğilmek gerekir. Ayrıca Niğde’de dayanışma külütürünü mutlaka yaratmalıyız.Niğde değerlerine Niğdede yaşıyanlar olarak sahip çıkmalıyız Yemeğimizden kültürümüze, folklorumuzdan eserlerimize önem vermeliyiz. Tabii ki önemli olan sorunları gündeme taşıyıp kamuoyu oluşturacak ve o yolda emek çaba harcayacak bir hareketi geliştirmektir. Niğde adına liderlik yapacak her kesimi kucaklayacak ve Niğde sorunlarını her alanda çözüme taşıyacak anlayışa ihtiyaç vardır. Ben Niğde aday olurken bu bakış ile yola çıktım. Eğer milletvekilliği gibi önemli bir noktaya ermiş olursam orada gecemi gündüzüme katıp Niğde sorunlarının çözmeye çalışacağım. Niğde çok iyi tanıyor çözümü biliyor ve bu nedenle de sorumluluk almak istiyorum.
KENAN ZIMBA: Sorularımıza verdiğiniz yanıtlar için teşekkür ederiz.
ÖMER FETHİ GÜRER: Niğde’miz, ülkemiz, insanımız için gelecek günler sorunlardan arınmış, güzel olsun. Niğde’mizde yokluk yoksulluk yok olsun. Tarihi doğası ile turizm gelişsin, Çiftçimiz mutlu olsun. Hayvancılık yeniden değer bulsun. Kadını, çocuğu, genci, engellisi, köylüsü, kentlisi kısacası bu kentte yaşayan herkesin mutlu olacağı işler yapılsın. Siyasette ahlak, insani değerler ve memlekete hizmet aşkı herkesin doğal yaşam biçimi olsun dilekleri ile bende teşekkür ederim.
Fotoğraf: Kızılca kasabasında Ömer Fethi Gürer, belediye başkanı İbrahim Gülümser, Bor İlçe Başkanı Hacı Çopur ve kasaba halkı ile.
 


Editör: TE Bilişim