CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Bakanlar Kurulu kararı ile 07.12.1981 tarih ve 17537 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik 27.11.2012 tarihli ve 28480 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair yürürlükten kaldırılan yönetmelik ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru önergesi vererek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya kafa karıştıran soruları sordu.

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak yazılı önergesinde, “4+4+4 kademeli zorunlu eğitim yasasıyla, ülkemizde, okullarda birçok değişiklik yapan bakanlığınız, kılık ve kıyafet kullanımı konusunda açıklama yapmış, fakat İl Müdürlüklerine konuya ilişkin genelge göndermemiştir. Bu durum 2013-2014 öğretim yılında Kılık ve Kıyafet uygulamasının nasıl olacağı konusunda karışıklığa neden olmuştur. Her yıl eğitim ve öğretim dönemi biterken, gelecek döneme hazırlık yapan tekstil firmaları ise bu karışıklıktan dolayı büyük zararlar etmektedir.  Niğde ilimizde bazı tekstil firmaları fabrikalarını kapatarak, çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kalmıştır. Aynı sıkıntılar ülke genelinde de bulunmaktadır” dedi.

 

CHP’li Şafak, “Bakanlık olarak, Bakanlar Kurulu Kararı ile 07.12.1981 tarih 17537 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğin kaldırılmasından sonra yeni bir yönetmelik yayınlamayı düşünüyor musunuz? “diye Bakan Avcı’ya sordu.

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, yazılı soru önergesine şu soruları ekledi; “İl Milli Eğitim Müdürlüklerine, Kılık ve Kıyafet düzenlemesine ilişkin bir genelge göndererek, yaşanan sorunu ortadan kaldıracak mısınız?” ve Bakanlık olarak, Kılık ve Kıyafet üreten firmalardan, velilerden ve okul müdürlüklerinden yeni eğitim ve öğretim dönemi için uygulanacak olan Kılık ve Kıyafet düzenlemesi ile ilgili vatandaşın görüş ve önerilerini almaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?”

 

Şafak, “4+4+4 kademeli zorunlu eğitim yasasıyla, zaten eğitime büyük bir darbe yapılmıştır. O dönemde zaten eğitim alanında büyük bir karışıklık yaşanmıştır. Şimdi, Millî Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmeliğin yürürlükten kaldırılmasıyla başka bir karışıklık daha ortaya çıkmıştır. Başta öğrenciler olmak üzere veliler, Okul Aile Birlikleri, okul müdürleri ve tekstil firmaları bu karışıklıktan dolayı psikolojik ve ekonomik sıkıntılar yaşamıştır ve bu sıkıntılar devam etmektedir. Sadece Niğde’de bazı tekstil firmaları fabrikalarını kapatmış, bu karışıklık yüzünden işçi çıkarmak zorunda kalmışlardır. AKP’nin keyfi uygulamaları işsizliğe katkı sağlamıştır. Zaten bu hükümetin doğru bir şeye katkı sağladığı yoktur. Yazılı önergemle bu karışıklığa resmi bir cevap almış olacağız” dedi.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Millî Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair yürürlükten kaldırılan yönetmelik ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinin tam metni:

 

  

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim.

 
Doğan ŞAFAK
Niğde Milletvekili

 

Bakanlar Kurulu Kararı ile 07.12.1981 tarih 17537 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik 27.11.2012 tarihli ve 28480 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmıştır.

 

4+4+4 kademeli zorunlu eğitim yasasıyla, ülkemizde, okullarda birçok değişiklik yapan bakanlığınız, kılık ve kıyafet kullanımı konusunda açıklama yapmış, fakat İl Müdürlüklerine konuya ilişkin genelge göndermemiştir. Bu durum 2013-2014 öğretim yılında Kılık ve Kıyafet uygulamasının nasıl olacağı konusunda karışıklığa neden olmuştur.

 

Her yıl eğitim ve öğretim dönemi biterken, gelecek döneme hazırlık yapan tekstil firmaları ise bu karışıklıktan dolayı büyük zararlar etmektedir.  Niğde ilimizde bazı tekstil firmaları fabrikalarını kapatarak, çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kalmıştır. Aynı sıkıntılar ülke genelinde de bulunmaktadır.

 

 

Bu doğrultuda;

 

 

 1- Bakanlık olarak, Bakanlar Kurulu Kararı ile 07.12.1981 tarih 17537 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğin kaldırılmasından sonra yeni bir yönetmelik yayınlamayı düşünüyor musunuz?

 

 

 2- İl Milli Eğitim Müdürlüklerine, Kılık ve Kıyafet düzenlemesine ilişkin bir genelge göndererek, yaşanan sorunu ortadan kaldıracak mısınız?

 

 

3-    Bakanlık olarak, Kılık ve Kıyafet üreten firmalardan, velilerden ve okul müdürlüklerinden yeni eğitim ve öğretim dönemi için uygulanacak olan Kılık ve Kıyafet düzenlemesi ile ilgili vatandaşın görüş ve önerilerini almaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?

 

Editör: TE Bilişim