Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde’de yaşanan hava kirliliğini Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet SARI’ya  yazılı soru önergesi ile sordu.

 Niğde ve Bor İlçesinde kış aylarında ısınma amaçlı olarak yakılan yakıtlarla artan ve belirli aralıklarla hassas sayılacak sınırı aşan hava kirliliği için ne yapıldığını soran Gürer, kamu kurum ve kuruluşlarında doğal gaz kullanımına geçilip geçilmediğini, doğal gazı teşvik için indirim sağlanıp sağlanılmayacağının açıklanmasını istedi.

 Motorlu taşıt egsoz gazlarının Niğde’de yarattığı kalıcı hava kirliliği ve buna karşı önlem çalışmalarının da ne olduğunun açıklanmasını isteyen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  20.12.2015 tarihinde yapılan ölçümleri dikkate alarak saat 16.00, saat 01.00 ve saat 12.00’de ölçümlerde PM( Partikül Madde)’in   sınırların üzerinde çıktığını, söz konusu günde yapılan SO2(Kükürt Dioksit)’in saat 14.00’de sınırı aştığını belirtti. Durumun insan sağlığını etkileyecek boyutlara erdiğini ve bu konuda bakanlığın ne yaptığının açıklanmasını istedi. Gürer yazılı soru önergesi şöyle dedi: 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn. Fatma Güldemet SARI tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 21.12.2015 

 

                                                                                                                             Ömer Fethi GÜRER

                                                                                                                               Niğde Milletvekili

            

Niğde İli Merkez ve Bor İlçesi’nde hava koşullarına bağlı hava kirliliği hassas noktaya ermektedir. Kış aylarında ısınma amaçlı olarak evlerde, okullarda ve iş yerlerinde yakılan soba ve kalorifer yakıtı ile hava kirliliği artmaktadır.

 

   1-Niğde İli, hava kirliliğinde hassas iller arasındadır. Hava kirliliğinin aşılabilmesi için temizenerji kaynakları ve kaliteli yakıt kullanılması önemlidir.  Niğde İli’ne doğalgaz gelmesi ile kamu kurum ve kuruluşlarının kaçında doğalgaz kullanımına  geçiş sağlanmıştır?

 

 2-Niğde Merkez ve Bor’da okulların kaçında doğalgaz  kullanımına geçiş sağlanmıştır?

 3-Motorlu taşıt egsoz gazlarının Niğde’de yarattığı kalıcı hava kirliliği nedir? Bu konuda     alınan    önlem ya da çalışma bulunmakta mıdır?

  4- Niğde’de doğalgaz kullanımını teşvik için, doğalgaz fiyatlarının vatandaşın alım gücüne göre   düşürülmesi  düşünülmekte midir?

   5- 20.12.2015 tarihinde yapılan ölçümlerde saat 16.00’da PM10(Partikül madde) 168 µg/m³       saat 01.00’da 151 µg/m³, saat 12.00’de 252µg/m³ olduğu görülmektedir. Yine aynı gün yapılan ölçümlerde SO2(kükürt dioksit) saat 14.00’de 130µg/m³e kadar yükseldiği görülmektedir.    Yurttaşların sağlığını etkiyecek bu durum karşısında Bakanlığınızca ne gibi önlemler alınması        düşünülmektedir?

 

Editör: TE Bilişim