AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Niğde’ye Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknopark) kurulması projesinin hayata geçmeye başladığını belirtti. Geçtiğimiz yılın son Bakanlar Kurulundan Niğde’ye teknopark kurulması yönünde olumlu kararın çıktığını söyleyen Kavaklıoğlu, üniversite-sanayi işbirliği sağlama konusunda en başarılı model olan teknoparka Niğde Üniversitesi’nin de kavuşacağını kaydetti. Kurulacak Teknopark’ın Niğde ekonomisine büyük katkı sağlaması hedeflenirken Kavaklıoğlu, Teknopark olan illere yabancı sermaye ilgisinin, yürütülen projelerin, patent sayısının ve istihdamın arttığı bilgisini verdi.

 

Teknopark’la ilgili yakında fiziki alan çalışmalarına başlanacağını vurgulayan Kavaklıoğlu açıklamasında şunları kaydetti: “Niğde Üniversitesi bünyesinde bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulmasına ilişkin girişimlerimiz olumlu netice vermiştir. Teknopark kurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı olumlu olarak alınmıştır ve Niğde’nin teknoloji geliştirme bölgesi olmasına karar verilmiştir. Teknopark ile Niğde’miz, kendi alanında kendini ispatlamış olan büyük şirketlerin ve küçük şirketlerin veya yeni girişimcilerin, güzel bir yaşam ve yerleşim yerinde biraraya gelmelerini, üniversite sanayi ve kamu kuruluşları arasında işbirliğini sağlayacak bir imkâna kavuşacaktır”.

 

Teknopark, ekonomik hareketlilik getirecek

Gelişmiş ülkelerde araştırma geliştirme faaliyetlerini arttırmak amacıyla yaygın olan teknoparkın, Niğde’de iş adamlarına önemli katkılar sağlayacağının altını çizen Kavaklıoğlu, teknoparkın avantajlarını şöyle sıraladı: “4691 sayılı kanunla üniversite ile teknoparkta işbirliği yapan şirketler KDV’den, Kurumlar ve Gelir vergilerinden muaf tutuluyor. Bu kanunla üniversite ile ar-ge yapan şirketler 10 yıl boyunca vergiden kurtuluyor. Ürettiği bir malı teknoparkta araştırma ile daha iyi hale getiren firma, KSV kesmiyor ve malını daha ucuza satabiliyor. Ayrıca bu firmalar KOSGEB teşviklerden de yararlanabiliyor ve 200 Bin TL ar-ge, 200 Bin TL pazarlama için % 75’i hibe olmak üzere teşvik alabiliyor. Teknopark ekonomik anlamda önemli bir ivme kazandıracak ve üniversitemizin gelişimi hızlanacaktır. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm Bakanlar Kurulu üyelerimize, değerli hemşerimiz Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt’a, Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Teknopark’ın ilimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum”.

 

 

Editör: TE Bilişim