CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Niğde İlinde Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı cami, bina ve hamam sorunlarını TBMM Vakıflar Genel Müdürlüğü Bütçe görüşmelerinde gündeme taşıdı.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Merkezde yer alan Vakıflar İş Hanının neden boşaltıldığını sordu. Gürer şöyle dedi:“ Niğde merkezde Vakıflara ait 1962 yılında yapılan 43 iş yerinin yer aldığı binanın kiracılarına ihbarnameyle sözleşmenin tek taraflı feshedileceği bildirilmiştir. Kış günü mağdur olan kiracı ve esnaf neden boşaltılma uygulanacağını öğrenmek istiyorlar. Yıkılacak mı, yandaşlara mı kiraya verilecek? Yıllardır kullanıcıların durumu ne olacaktır? ”dedi. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak,“Niğde Milletvekilimiz Ömer Fethi Bey'in sorusuna cevaben, Niğde Merkezde bulunan Vakıf İş Hanı yeniden inşa edilmek üzere yatırım programımıza alındı. Kiracılara 2017 yılı için kontrat yapılmayacağına dair tebligat yaptık. Bir an önce projeyi hayata geçireceğiz. Yeniden Niğde'de Vakıf İş Hanımızı hem modern hem sağlam yapacağız. ”dedi.

SUNGURBEY CAMİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde Sungurbey Camiinin onarılmasını da istedi. Gürer şöyle dedi:“Niğde merkezde İlhanlılardan kalma muhteşem bir anıt eser Sungurbey Camisi var. 18'inci yüzyılda yangın sonrası onarıldı. Çifte minaresinin biri yıllardır yapılmadı. Bitki ve hayvan motifleri yok olmak üzere. Cami çok ciddi aslına uygun onarım bekliyor. Onarım yapılması düşünülmekte midir? Sungurbey Camisi'nin kurtarılması Niğde için de çok önemlidir.” dedi. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak,“Niğde Sungurbey Camisi'nin önemini biz de biliyoruz, teşekkür ediyoruz milletvekilimize. Bu caminin restorasyon projelerini hazırladı Vakıflar Genel Müdürlüğümüz. Koruma Kurulunda proje tasdiki için...”dedi. Gürer’in  “çok uzadı.” demesi üzerine Başbakan yardımcısı Kaynak ,” Ama Koruma Kurulu, biliyorsunuz, o nispeten özerk bir kuruluş. ”dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuşmanın ardından Başbakan yardımcısı Veysi Kaynak’ın yanına giderek Sungurbey Camiinin önemine dikkat çekti  ve 1335 yıllarda İlhanlı döneminde Niğde Valisi olan Sungur Bey tarafından  yaptırılan  caminin  18 yy.’daki yangında önemli zarar görse de dikkate değer  bir anıt eser olduğunu, çifte minarelerden birinin yapılmadığını, Vakıflar Genel Müdürlüğüne  on yıl önce mektup yazdığını ve çifte minareli olarak caminin  onarım  yapılması gerektiğini, eyvanın duvarlarında bitkisel, geometrik ve figürlü süslemeler bulunduğunu, geometrik motiflerle bezenen panolarda da  kuzey panoda 37 güney panoda ise 42 figür olduğunu, bunlar; Kuş, fil, oğlak, at, panter, antilop, ejder, sıçan, boğa, tavşan, maymun, köpek, aslan, koyun, ördek ve balık figürlerinden oluştuğunu ve yok olmak üzere olduğunu ifade ederek bir an önce caminin onarılması gereğini ifade etti. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak bürokratlara konuya önem vermeleri yönünde talimat verdi. ”Projeler Koruma Kurulunda. Tasdik edildikten sonra, inşallah bir an önce hayata geçireceğiz. “dedi.
 
 
OSMANLI HAMAMI TARTIŞILDI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM’de yaptığı konuşmada Bor’daki tarihi hamamı gündeme taşıdı. Gürer şöyle dedi:“ Osmanlı'dan kalan Niğde Bor'daki Yeni Hamam onarıma alındı. Bir yıldır çalışma durdu. "Yüklenici işi bıraktı." diyorlar. Faal hamam kapalı. Onarım ne zaman tamamlanacaktır? ”dedi. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak,“Niğde Bor hamam restorasyonu devam ederken ortaya çıkan statik problem nedeniyle hazırlanan revize proje yine Koruma Kurulunun onayına sunuldu, onay sonrası restorasyona devam edeceğiz. “demesi üzerine Gürer,“ Restorasyon yarım kaldı Sayın Bakanım, yanlış bilgi o.” Demesi üzerine Başbakan Yardımcısı Kaynak ,“Evet, restorasyon yarım kaldı, ben de onu söylüyorum, statik problem çıktığı için.” dedi.
 
 
Editör: TE Bilişim